olo333 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Spróbuj uchylić pokrywkę - wtedy DMS może odparować, a ciepła ucieka mniej, niż całkowicie bez pokrywki. Używam do tego wałka do ciasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) ... (gdzieś wyczytałem, że "warka" oznacza 20 litrów) ... dobre to, było chyba w jakimś materiale z TV. Ed. jest tu: http://www.youtube.com/watch?v=mSQlvql6Uu8 Co do wysładzania, też zawsze do objętości ~25 l, żeby do fermentacji mieć ~23 i rozlewu ~22. Gęstość wychodzi z reguły zakładana, czasami +- 1°Blg, ale to dla mnie nie jest żadna wada. Edytowane 20 Lutego 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Porter: staraj się przynajmniej na koniec gotowania odkryć pokrywkę choćby częściowo. DMS wytwarza się powoli, ale odparować go łatwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 staraj się przynajmniej na koniec gotowania odkryć pokrywkę choćby częściowo. DMS wytwarza się powoli, ale odparować go łatwo. Tak właśnie z tym piwowarzeniem jest. Człowiek wiele rzeczy robi instynktownie (i błagam Was, nie chwytajcie mnie za słówka:D) Nawet pokrywkę częściowo odkrywa, bo czuje podświadomie, że TAK trzeba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Jutro butelkuję swoją pierwszą warkę. Przeczytałem właśnie chyba wszystkie tematy na forum mówiące o refermentacji i już kompletnie zgłupiałem w kwestii tego w jakiej ilości wody należy zagotować glukozę? Jak za mało to będzie za gęste i się nie równo rozprowadzi w piwie, jak za dużo to się namiesza z ekstraktem piwa, więc w końcu ile? I czy potem trzeba zamieszać wszytko czy dekantując piwo na roztwór glukozy samo się wymiesza jakoś przez ruch piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 takim żeby roztwór który dodajesz do piwa miał taki sam baling jak brzeczka nastawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 1/2 litra będzie OK, jak będzie mniej to ma szanse się nie rozmieszać poprawnie. Warto i tak potem jeszcze zamieszać delikatnie w tanku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Ja osobiście zlewam piwo z cichej do fermentatora z kranikiem, tam mieszam z rozpuszczoną glukozą, zdecydowanie, ale tak, żeby zbytnio nie napowietrzyć brzeczki i rozlewam do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Możesz też rozpuścić w małej ilości wody i dozować strzykawką do butelek po kilka ml. Ja tak zawsze robię - ale co kto woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Możesz też rozpuścić w małej ilości wody i dozować strzykawką do butelek po kilka ml. Ja tak zawsze robię - ale co kto woli. To w sumie niegłupi pomysł i poważnie zastanawiam się czy tak nie zrobić. Ile wody rozumiesz przez 'małą ilość'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Daję wody trochę więcej niż glukozy. Gotuję chwilę, po czym strzykawką mierzę ile mam syropu. Uzupełniam potem wrzątkiem tak żeby wychodziła całkowita ilość cm3 na butelkę. Przykład : Wyszło mi np 240 cm3 syropu, mam 50 butelek. 240/50 = 4,8 . Uzupełniam wrzątkiem do 250 (najczęściej daję rezerwę + 1 butelka czyli uzupełniam do 255 cm3) Wychodzi mi po 5 cm3 dla 51 butelek. Nabieram strzykawką po 20 cm i rozlewam po 4 butelki. Szybko, sprawnie i dokładnie. Na dwadzieścia kilka warek chyba 1 raz wlałem do jednej butelki 2 razy. Poza tym wszystkie butelki nagazowane są równomiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Naszło mnie jeszcze jedno pytanie. Jest jakiś sposób żeby w miarę dokładnie obliczyć ile alkoholu przybyło po refermentacji? Czytałem gdzieś, że jest to około 0,5%, ale wiadomo, że wynik będzie się różnił jak ktoś doda 70g glukozy a 200g. Jest na to jakiś wzór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 jak dodasz glukozę w takim stężeniu jak brzeczka nastawna to zmiana będzie praktycznie niemierzalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 (edytowane) A z kolei jeśli spojrzeć na to od drugiej strony (tj sypać glukozę do butelek), to 3g glukozy dopełnione do 0,5l to 0,6°Blg. Te 0,6°Blg zostanie w całości przetworzone na alkohol - a z 1°Blg w przybliżeniu dostaje się ok 0,52% alk., czyli 3g glukozy na but podwyższy alkohol o ok 0,31%. Edytowane 24 Lutego 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się