Porter Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Warka #89 "Scrooge" (Burton Ale) 23,5°BlgBurton Ale warzone 31.10.2015EBC: 60,2IBU: 62,6SUROWCE: słód pale ale Strzegom (2,57kg) słód pilzneński Strzegom (1,5kg) caraaroma Weyermann (0,25kg) miód gryczany (0,37kg) cukier brązowy demerara (0,5kg) ekstrakt słodowy jasny (1,7kg) CHMIELE (granulat): Nelson Sauvin 11,9% (50g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's Burton Union Ale M79 (gęstwa I) ZACIERANIE: 66°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: Do gotowania trafiło ~18l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 60' Wybicie (po wyłączeniu palników): 17l 22,3°Blg. W fermentorze: 16,5l Wydajność wg beersmitha: 81% Ekstrakt słodowy dodałem do fermentującego już na dobre piwa. 8.11.2015 Piana opadła. Wydaje się, że fermentacja się skończyła. Gęstość spadła do 7,5°Blg, co daje piwu ok. 10% alko. Fajne, owocowe, likierowe piwko. 21.11.2015 25g płatków dębowych whisky zdezynfekowałem w wódce, a następnie przełożyłem do wygotowanej pończochy, obiążyłem szklanymi kulkami i wrzuciłem do fermentora razem z wódką. 27.11.2015 Piwo zabutelkowane. Gęstość końcowa oscyluje wokół 8°Blg, czyli odfermentowało do końca. Poszło w butelki: 6 x 0,5l + 38 x 0,3l = ~16l z dodatkiem 80g cukru. To jest mój wzorzec mocarnego, treściwego piwa ciemnego! Wspaniała głębia smaku, żadnych posmaków kwaśnych (które pojawiają się przy nadmiarze słodów karmelowych), oleista gęstość, ciemne owoce, nuta whisky od płatków. Udało mi się! Tę recepturę będę traktował jako podstawę Zebrzydowskiego Kwartetu! Edytowane 27 Listopada 2015 przez Porter cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Warka #90 "Wysłodek" 7,5°Blgwarzone 31.10.2015EBC: 15IBU: 13,5 To - rzecz jasna - warka, która powstała z pozostałości wysłodzin obu mocarzy. Było tego prawie 20l. Liczę na leciutkie, delikatnie wędzone ale, którego balling przypomina nasze Grodziskie. Piwo zadałem uwodnionymi Danstar Bry-97, które startowały - zgodnie z relacjami wielu piwowarów ponad dobę. I tak pękło 90 warek. 8.11.2015 Gęstość spadła do 1,3°Blg, co daje piwku ok. 2,9% alko. Siuśkowate do potęgi, ale z fajnym posmakiem wędzonki. Jak go szampańsko nagazuję - będzie w sam raz do obiadu:) 24.11.2015 Piwo zabutelkowane. Wyszło 32 x 0,5l z dodatkiem 160g cukru. Po dwóch dniach już się fajnie nagazowało i - miałem rację. Wyśmienity trunek. Pięknie słodowe, z lekką nutą wędzonki i melanoidyn. Piana pięknie oblepia szkło. Orzeźwiające, lekkie i niesamowicie pijalne. Edytowane 26 Listopada 2015 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #91 "Czarny Czwartek" 13,5°BlgClassic Rauchbier warzone 17.12.2015EBC: 43,7IBU: 20.2SUROWCE: słód wędzony CM (4,7kg) słód monachijski Strzegom (0,8kg) caraaroma Weyermann (0,4kg) słód chocolate 900 CM (0,15kg) CHMIELE (granulat): Marynka 10% (15g) FWH Dana 11% (20g) na ostatnie 10' DROŻDŻE: Wyeast Munich Lager (gęstwa I) ZACIERANIE: 66°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: Do gotowania trafiło ~28,5l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 50' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 13,5°Blg. Wydajność wg beersmitha: 80% KOMENTARZ: Kupiłem fermentor z podziałką. Wykorzystałem go jako zbiornik na filtrat. Mój Boże, po 90 warkach jak bardzo usprawniło to moje warzenie. Kontrola nad procesem totalna!Kupiłem też muślinową siateczkę do chmielenia. Ależ ze mnie był "zacofek" pod tym względem. Normalnie - obciach! 30.01.2016 Piwo trafiło w butelki 49x0,5l z dodatkiem 125g cukru. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #92 "Grizzly" (v. II) 17,5°BlgSmoked Porter warzone 18.12.2015EBC: 44,3IBU: 33,9SUROWCE: słód wędzony whisky CM (3kg) słód pale ale Strzegom (2,5kg) caraaroma Weyermann (0,2kg) słód chocolate 900 CM (0,18kg) słód chocolate 900 Fawcett (0,02kg) cukier (0,6kg) CHMIELE (granulat): Bramling Cross 6% (50g) FWH Stickelbrat 12,3% (10g) FWH DROŻDŻE: Danstar Bry-97 (gęstwa I) ZACIERANIE: 66°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: Do gotowania trafiło ~25l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 40' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 22l 17,5°Blg. Wydajność wg beersmitha: 81% KOMENTARZ Nad tym piwem ciąży jakieś fatum!!! Za pierwszym razem pomyliłem się i wsypałem o 1kg słodu kawowego za dużo! Tym razem całkowicie przeoczyłem słód kawowy! Szlag!!! Potem się wielce dziwiłem, że wydajność wyszła tragiczna i musiałem się ratować cukrem! Smoked Porter. Cóż, smoked to on będzie, ale nad porterem trzeba jeszcze popracować... 09.01.2016 Święta, Nowy Rok, urodziny - nie było kiedy się zebrać i zajrzeć do piwa. Po dwóch tygodniach fermentacji w 15°C, zniosłem piwo na dół, celem dofermentowania. Dziś przelałem je na cichą i wrzuciłem do lodówki. Zeszło do 0,5°Blg, co daje mu około 9% alko. Smak - whisky w piwie! Wspaniały aromat torfu, czekoladowe posmaki. Ech, wersja II znacznie lepsza! 18.02.2016 Piwo trafiło w butelki. Wreszcie. 21l z dodatkiem 100g cukru. 22.03.2016 Zaczyna się układać. Zniknęła ta potworna słodycz. Wreszcie wysyciło się jak należy. Pije się je bez zgrzytów. Ech, piwna whisky:) Edytowane 22 Marca 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #93 "Matołek" (v. II) 16,3°BlgTraditional Bock warzone 17.01.2016EBC: 44,6IBU: 28,9SUROWCE: słód monachijski I Strzegom (3,5kg) słód wiedeński Strzegom (2kg) słód melanoidynowy CM (1kg) słód karmelowy 150 Strzegom (0,5kg) słód czerwony Strzegom (0,5kg) słód caraaroma Weyermann (0,3kg) CHMIELE (granulat): Dana 11% (18g) FWH Kazbek 4,6% (20g) FWH DROŻDŻE: Wyeast Munich Lager (gęstwa II) ZACIERANIE: 23l wody 68°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 13l wody Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 60' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 23,5l 17,1°Blg. Wydajność wg beersmitha: 76% KOMENTARZ: Drugie podejście i próba odtworzenia receptury, którą uważam za wzorzec koźlaka. 20.02.2016 Przelane na cichą. 23.03.2016 Trafiło do butelek. 23l z dodatkiem 120g cukru. Bardzo smaczne. Edytowane 23 Marca 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #94 "Marcowe" 13°BlgOctoberfestbier warzone 18.01.2016EBC: 20,4IBU: 18,3SUROWCE: słód monachijski I Strzegom (2,5kg) słód pilzneński Strzegom (2,3kg) słód melanoidynowy CM (0,3kg) słód karmelowy 150 Strzegom (0,5kg) słód czerwony Strzegom (0,1kg) CHMIELE (granulat): Hallertauer Mittelfrueh 4,4% (50g) FWH DROŻDŻE: Wyeast Munich Lager (gęstwa II) ZACIERANIE: 21l wody 68°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 13l wody Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 30' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 13°Blg. Wydajność wg beersmitha: 80% KOMENTARZ: Wzorcowe śrutowanie i wzorcowa - tym razem - wydajność. Zapowiadają się fajne piwa. 20.02.2016 Przelane na cichą. 22.03.2016 Trafiło w butelki. 25l z dodatkiem 130g cukru. Edytowane 22 Marca 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Warka #95 "Pan Mercedes" 11°BlgPils warzone 26.02.2016EBC: 8,4IBU: 12,6SUROWCE: słód monachijski I Strzegom (1,5kg) słód pilzneński Strzegom (2,75kg) słód carapils Weyermann (0,3kg) słód zakwaszający (0,16kg) CHMIELE (granulat): Kazbek 4,6% (30g) FWH DROŻDŻE: Wyeast Czech Pils (gęstwa I) ZACIERANIE: 21l wody 68°C -> 65' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 14l wody Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 30' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 11°Blg. Wydajność wg beersmitha: 82% KOMENTARZ: Pierwsza warka nawiązująca do tytułów książek Stephena Kinga. Niemiecki pils, czyli "Pan Mercedes". 15.04.2016 Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Chmieliles na goryczke Kazbekiem jakas warke? Czy to pierwsze podejscie? Gdzies przeczytalem, ze nie nadaje sie do chmielenia na goryczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Warka #96 "Colorado Kid" 11°BlgAmerican Pale Ale warzone 27.02.2016EBC: 10,8IBU: 32,5SUROWCE: słód pale ale Strzegom (3kg) słód pilzneński Strzegom (0,5kg) słód abbey CM (0,5kg) cukier stołowy (0,3kg) CHMIELE (granulat): Amarillo (30g) FWH Amarillo (50g) DH Zythos (30g) DH Motueka (50g) DH DROŻDŻE: US-05 (starter) ZACIERANIE: 25l wody 68°C -> 90' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 10l wody Do gotowania trafiło ~29l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 60' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 11°Blg. Wydajność wg beersmitha: 85% 23.03.2016 Przelane na cichą. Dodane chmiele na zimno. 10.04.2016 Zabuetelkowane z dodatkiem 135g cukru. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Warka #97 "Diabeł Tasmański v. 2.0" - single hop Topaz 13°Blgpiwo w stylu: American Pale Alewarzone 22.03.2016EBC: 30,1IBU: 40,3SUROWCE: słód pale Strzegom (4,0kg) słód melanoidynowy Castle Malting (0,5kg) słód karmelowy czerwony Strzegom (0,3kg) słód caraaroma Weyermann (0,25kg) jęczmień palony Weyermann (0,03kg) CHMIELE (granulat): Topaz 16,1% (30g) FWH Topaz 16,1% (70g) chmielenie na zimno DROŻDŻE: US-05 (gęstwa I) ZACIERANIE: 22l wody do zacierania, 60°C - wsyp słodów 68°C -> 70' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28l brzeczki GOTOWANIE: 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 24l 13°Blg.Wydajność wg beersmitha 90% KOMENTARZ: Powtórka z września 2014. Jedno z najlepszych piw nowofalowych, jakie udało mi się uwarzyć. Liczę na to, że będzie równie dobre jak poprzednik. Tylko goryczka podwojona:) 15.04.2016 Przelany na cichą, gdzie powędrowało 70g chmielu Topaz. Niech poleży ze 3-4 dni. Odfermentowało do 2,5°Blg. 24.04.2016 22,5l trafiło w butelki z dodatkiem 130g cukru. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Warka #98 "Ręka Mistrza" 23°BlgPorter Bałtycki warzone 23.03.2016EBC: 75,5IBU: 29,8SUROWCE: słód wiedeński Strzegom (4kg) słód monachijski I Strzegom (3,2kg) słód caraaroma Weyermann (0,55kg) słód caramunich I Weyermann (0,51kg) słód chocolate 900 Fawcett (0,4kg) ekstrakt słodowy ciemny płynny (1,7kg) CHMIELE (granulat): Kazbek 4,6 % (35g) FWH Stickelbrat 12,3% (25g) FWH DROŻDŻE: Wyeast Munich Lager (gęstwa III) ZACIERANIE: 21l wody 66°C -> 90' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 15l wody Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 40' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 26l 22,5°Blg. Wydajność wg beersmitha: 81% 15.04.2016 Porter wyjęty z lodówki, gdzie mocno narozrabiał. Gęstość spadła do 7°Blg. Przelany na cichą i wystawiony w temperaturze pokojowej. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Warka #97 "Diabeł Tasmański v. 2.0" - single hop Topaz 13°Blg Ten chmiel jest tak zachwalany, że sam spróbuję uwarzyć jakiegoś single hopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) Widzę że gotujesz w rożnych długościach 30, 40, 60 minut. Od czegoś to zależy, że raz dłużnej a raz krócej i jakie są różnice w gotowym piwie warzonym krócej niż standardowe 60 minut? Edit. Przeglądnąłem wyrywkowo twoje zapiski a trochę tego jest (40 stron), trafiłem na to co mnie interesuje. Pozdrawiam Edytowane 24 Maja 2016 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Warka #99 "Nieżywiec" 11,6°BlgLager warzone 29.03.2016EBC: 7,2IBU: 31,8SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (3,50kg) słód monachijski II Strzegom (0,6kg) słód carapils Weyermann (0,22kg) płatki kukurydziane (0,50kg) CHMIELE (granulat): Sybilla 6,0 % (60g) FWH DROŻDŻE: Czech Pilsner Lager (gęstwa II) ZACIERANIE: 21l wody 66°C -> 90' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 15l wody Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 40' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 11,6°Blg. Wydajność wg beersmitha: 84% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 PODSUMOWANIE SEZONU 6 /2015-2016/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Warka #100 "BIPA-SETA" 13°BlgBelgian IPA warzone 15.09.2016EBC: 31,3IBU: 39SUROWCE: słód pale ale Strzegom (4,0kg) słód melanoidynowy Chateau (0,5kg) jęczmień prażony Strzegom (0,11kg) cukier (0,50kg) CHMIELE (granulat): Sybilla 6,0 % (15g) FWH Motueka 7,0% (25g) Nelson Sauvin 12,0% (50g) DROŻDŻE: Gozdawa Belgian Ales ZACIERANIE: 21l wody 68°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 15l wody Do gotowania trafiło ~26l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 30' Nelson Sauvin (25g) w 15' Motueka (25g) w 20' Nelson Sauvin (25g) w 25' cukier (0,5kg) w 25' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 22,3l 13°Blg. Wydajność wg beersmitha: 74% KOMENTARZ: Setna warka na otwarcie sezonu. GODZINA 22:00 Drożdże zadane wprost z saszetki. Rozsypane na wystudzoną brzeczkę. 18.09.2016 Koniec burzliwej. Fermentacja ruszyła nad ranem w piątek. Skończyła się w sobotę wieczorem. Gęstość spadła do 3°Blg. Edytowane 18 Września 2016 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Warka #101 "Mild" 10°BlgDark Mild warzone 1.11.2016EBC: 36,3IBU: 14SUROWCE: słód pale ale Strzegom (1,80kg) słód monachijski I (0,6kg) słód karmelowy 150 (0,5kg) słód brown (0,2kg) słód chocolate (0,1kg) CHMIELE (granulat): Challenger 5,8% (21g) FWH DROŻDŻE: Irlandzkie ciemności ZACIERANIE: 21l wody 68°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 10l wody Do gotowania trafiło ~23l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 30' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 20l 10°Blg. Wydajność wg beersmitha: 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Warka #102 "Jasne lekkie" 13°BlgBelgian IPA warzone 14.06.2017EBC: 5,6IBU: 23SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (4,5kg) płatki ryżowe (0,5kg) CHMIELE (granulat): Nothern Brewer 10,5 % (25g) FWH DROŻDŻE: Gozdawa Altbier ZACIERANIE: 22l wody 68°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE: 10l wody Do gotowania trafiło ~28l brzeczki przedniej GOTOWANIE: 60' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 25l 13°Blg. Wydajność wg beersmitha: 86% KOMENTARZ: Piwo warzone po półrocznej przerwie związanej z choróbskami. Zasyp najprostszy z prostych. Spodziewam się zwykłego, fajnego piwa. 23.06.2017 Piwo odfermentowało do 2°Blg, co daje mu 5,6% alko. Mętne. Wędruje do lodówki. 18.09.2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Długi był ten sen.... Zimowy? Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Jak nie spadnie meteoryt, jutro warzę. Sam w to jeszcze nie wierzę... ? Fidel i zasada 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Chyba zapasy się tobie skończyły. Ponad rok nic nie warzyłeś ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Szok i niedowierzanieWysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Warka #104 "Back to BIZNES" 12,5°Blg - 1.11.2018 Kolsch IBU: 22,7 EBC: 6,3 SUROWCE pilzneński Strzegom (4kg) pszeniczny Strzegom (0,30kg) wiedeński Strzegom (0,50kg) chmiel Nothern Brewer 7,2% (granulat, 35g) drożdże S-33 ZACIERANIE: 18l wody 45°C - wsyp -> podgrzewanie 10' 62°C -> 20' 72°C -> 40' 78°C -> filtracja FILTRACJA & WYSŁADZANIE & CHMIELENIE Chmielenie - tradycyjnie FWH (chmielenie brzeczki przedniej). Uwzględniłem czas, jaki chmiel spędził w lodowni i dałem go odpowiednio więcej. Naciurkało 12l brzeczki przedniej. Zagrzałem 12l wody, dodałem do wiaderka. Do chmielenia trafiło równiutkie 25l o gęstości ~12°Blg. GOTOWANIE: 30' Wybicie (ilość brzeczki w fermentorze): 23l 12,5°Blg. Wydajność wg beersmitha: 84% KOMENTARZ: Nie warzyłem półtorej roku. Nie było potrzeby. W piwnicy sporo zapasów, głównie same mocarze, których nawarzyłem niegdyś jak głupi. I niestety, nie starzeją się one tak, jakbym sobie tego życzył. Poza mocarzami, trochę niewypałów, które trzeba będzie wylać, bo jak głosi klasyk: "życie jest za krótkie na picie kiepskich piw". Nie warzyłem, bo niezłe piwa można już dostać za całkiem przyzwoite pieniądze. Zamiast więc modlić się do fermentora, a później mlaskać, że nie wyszło jak trzeba, lepiej mi było skoczyć po piwo, na które akurat przyszła człowiekowi ochota. Ale trochę się za tym warzeniem stęskniłem. Omijając garnki, wiaderka, śrutownik, wężyki, beczki ze słodami uzmysłowiłem sobie, że poświęciłem temu zajęciu sporą część siebie. I kiedy już odpaliłem kuchenkę, zrozumiałem, że to warzenia w jakimś stopniu odpręża. Na pierwszy ogień poszedł kolsch, receptura z 2011 roku, która w swoim czasie zachwyciła codera. Czy uda mi się powtórzyć tamto piwo? Wątpię. Ale będzie czym napełnić keg i zagrać na piwnym pianinie, które aż prosi się o uwagę. Pozdrawiam Wszystkich, których znam! Którzy jeszcze zostali i warzą! Pozdrawiam wszystkich nowych! Będę częściej zaglądał. I częściej warzył:) Fidel i Fenris 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się