dziadek Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Mój "browar" to Kegi 50 l.Jeden to kocioł zacierno-warzelny.Keg obcięty jak najwyżej i dospawany pas blachy o szer 20 cm.W takim kotle śmiało mieści się 50l wody.Kocioł ma wspawany kruciec 1"i zawór.Wkład filtracyjne zrobiony jest z odciętej pokrywy Kega,dospawana blacha do wysokości kotła.W pokrywie są nacięte szczeliny 1mm szer i ok.2-3cm długości,dosyć gęsto.Po zagotowaniu i schłodzeniu pompą przelewam do fermentatorów też z Kega.Gotuje na taborecie gazowym z BA.Nic się nie przypala,grubość blachu jest wystarczająca.Może zrobię kilka foto. elroy: temat, jako że ciekawy, wydzielony do osobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Mój "browar" to Kegi 50 l.Jeden to kocioł zacierno-warzelny.Keg obcięty jak najwyżej i dospawany pas blachy o szer 20 cm. A w jakim celu dospawałeś pasek ? Nie lepiej było zostawić oryginalne uchwyty w kegu a wyciąć tylko środek ? Pstryknij kilka fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 W czasie gotowania 50l brzeczki musisz mieć zapas na pianę i aby nie kipiało i wylywało się dlatego jest podwyższone.Foto zrobione,wyśle po południu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 .W pokrywie są nacięte szczeliny 1mm szer i ok.2-3cm długości,dosyć gęsto czym nacinałeś te szczeliny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Szczeliny nacinałem cienką tarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Szczeliny nacinałem cienką tarczą. Rozumiem, że filtr zatapiasz po prostu w zacierze po fakcie i już, prawda ? Stopień dopasowania musi być bardzo wysoki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 (edytowane) Mój "browar".Są zdjęcia tylko za duże i nie mogę ich wysłać Co do filtra to jest tak:Filtr wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wsypuje słód do tego wkładu filtracyjnego i tam następuje zacieranie,co jakiś czas upuszczam trochę brzeczki i wlewam na zacier/zamiast pompy/.Po zakończeniu zacieru podnoszę filtr do góry i następuje filtracja i wysładzanie.Po filtracji dolewam gorącej wody do 50l i gotuje.Oszczędność w czasie i energii. Edytowane 11 Lipca 2008 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Widok ogólny "browaru" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 No Dziadek to ty masz prawdziwy browar super. Tak przypadkiem zauważyłem i mam pytanie. Czy jest tam również wędzarnia? JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 czy taki filtr ze słodem nie jest za ciężki przy wyciąganiu ? co to za pompka napędzana wiertarką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 czy taki filtr ze słodem nie jest za ciężki przy wyciąganiu ?co to za pompka napędzana wiertarką ? Na pewno ciężki Zastanawiam się, czy nie prościej jest tak: (Zdjęcia poprzez google http://www.wcc.net/~jkmccoy/brewing/brew.htm ) Pytanie - taki wkład na którym etapie zacierania się wkłada. Od początku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Tak.W rogu stoi wędzarka już odkilku lat.Wkład filtracyjny może ważyć ok15 kg,przy wyciąganiu już filtruje i robi się coraz lżejszy.Kładę go na pokrywie jak na zdjęciu pierwszym tylko odwróconym i brzeczka ścieka do kotła.Pompa jest kupiona w" Winiarzu" służy do przelewania win,piw i innych art.spożywczych.Bardzo sprawna.Wkład filtracyjny wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wody zacierania , a następnie wsypuje do niego słody i w nim następuje zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 ta pompa to fajna sprawa - zwłaszcza cena. To się w jakiś prosty sposób czyści ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Po zakończeniu pompowania przepuszczam wodę z środkiem odkażajacym.Jeszcze jej nie rozkręcałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Kilka porad odnośnie konstrukcji z KEG.Beczki kupowałem w hurtowni z piwami po 100zł,należy znaleść dobrego spawacza KO z dobrym sprzętem spawalniczym aby spawy były dobrze pospawane/gazowo a nie elektrycznie/ a nie "posmarkane".Wszelkiego rodzaje kształteki KO można kupic w hurtowni wyrobów z KO.Pompa z"Winiarza",węże fi 19mm w Tech Silesia.com Rybnik sprzedają żądaną ilość,końcówki do węży z nakrętką SN-26 w FCPK Bytów.Końcówki do węża muszą mieć wymiar gwint 3/4" a średnica wew.węża 19-20mm,takie jest wyjście na pompie i takie rozmiary musza mieć krany spustowe aby nie komplikować sobie życia.Zycze udanych konstrukcji.Każda innowacjia jest mile widziana na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Co do spawania nierdzewki gazowo to mam wątpliwości. Chyba chodzi Ci o spawanie elektryczne w osłonie CO2 lub argonu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Tak,chodziło mi o taki rodzaj spawania,a nie elektrodami z nierdzewki i zwykłą spawarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 A jak myślisz, czy Twoją pompą zacier dałoby się przepompować ? Będzie na tyle wydajna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Pompa przystosowana jest do płynów.Sądze że płyn z zacieru może wy ściągnęła,ale słód by został a na końcu zatkałyby się.Do przepompowania zacieru musiałby być pompa ślimakowa.A po drugie zacier jest gorący a ta pompa jest przystosowana do zimnych płynów-Tak sądzę,ale próbować nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Dziadek podesłał nowe zdjęcia które w jego imieniu zamieszczam. Przystosowanie kega jako zbiornika fermentacyjnego z zamknięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) Mój "browar".Są zdjęcia tylko za duże i nie mogę ich wysłać Co do filtra to jest tak:Filtr wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wsypuje słód do tego wkładu filtracyjnego i tam następuje zacieranie,co jakiś czas upuszczam trochę brzeczki i wlewam na zacier/zamiast pompy/.Po zakończeniu zacieru podnoszę filtr do góry i następuje filtracja i wysładzanie.Po filtracji dolewam gorącej wody do 50l i gotuje.Oszczędność w czasie i energii. A jak odfiltrowujesz chmiel i osady? Za pomocą tego samego wkładu filtracyjnego (wcześniej umytego) ponownie włożonego, tym razem do wrzącej brzeczki przed wsypaniem chmielu? Bo przecież nie przetaczasz pompką chmielin? Fajnie masz to zrobione. Edytowane 20 Lutego 2010 przez Terry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) Zawór spustowy jest powyżej dna / jest wklęsłe/,osady pozostają na dnie a czystą brzeczke po zchłodzeniu przepompowuje do fermentatora. Edytowane 20 Lutego 2010 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) Czy mierzyłeś to jakoś (wysokość montażu zaworu), żeby nie mieć zbyt dużych strat brzeczki a jednocześnie pewność, że nie zaciągniesz chmielu i osadów? Podpytuję bo, zakładając, że nie byłoby to bez wielkiej szkody dla ilości uzyskiwanej brzeczki, takie spuszczanie całości przez zawór byłoby wygodnym, szybkim i bezpiecznym (zakażenia) sposobem. Stokroć lepszym niż obecne (przelewanie rondelkiem 1L ) i na pewno szybszym niż filtrator z ponacinanych rurek miedzianych puszczony nad garem. Edytowane 20 Lutego 2010 przez Terry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Króciec wspawany jest tuż nad dolnym spawem KEGa.W czsie przepompowywania do fermentatora muszę nawet trochę przechylić kocioł aby brzeczka wyleciała a został osad.Taki układ jest o tyle dobry ,że oszczędza czas i energię.Jak będziesz nacinał szczeliny filtra to natnij mniejszą ilość aby potem dociąć jak filtrat słabo leci.W moim przypadku filtracja i wysładzanie 40L brzeczki wynosi 15-20 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 15-20 minut ?? Kurde jestem pod wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się