anteks Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 To wg mnie sa 2 opcje, albo za wcześnie przelałeś na cichą , przez co masz mało drożdży w piwie, i powolutku dofermentuje, albo temperatura "uśpiła" drożdżaki. Ja bym podniósł trochę temperaturę, i opcjonalnie zrobił test fermentacji na jakichś drożdżach , jak masz to piwowarskie , jak nie to piekarnicze.PS ale nie butelkował bym tego piwa w tym momencie. A może gorzelniane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 W poprzednich piwach tez po około 5 dniach przelewałem na cichą a na koniec miałem 2 i 3°Blg. Najważniejsze żeby było smaczne i nie było granatów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Wiele razy to powtarzałem - przyroda nie działa według ludzkiego kalendarza. To że jedno piwo odfermentowało w 5 dni nie oznacza, że inne też w takim czasie odfermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 To wg mnie sa 2 opcje' date=' albo za wcześnie przelałeś na cichą , przez co masz mało drożdży w piwie, i powolutku dofermentuje, albo temperatura "uśpiła" drożdżaki. Ja bym podniósł trochę temperaturę, i opcjonalnie zrobił test fermentacji na jakichś drożdżach ,[b'] jak masz to piwowarskie , jak nie to piekarnicze.[/b] PS ale nie butelkował bym tego piwa w tym momencie. A może gorzelniane Ups ... już poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zeszło do 4°Blg i ani drgnie, więc przelałem na cichą. W programie referm wyszło, że mam dodać do refermentacji 150g cukru i tyle też dałem. Butelki z piwem przechowuję w temperaturze 14-15°C, bo taką aktualnie mam w wolnym pomieszczeniu i nie wiem ile mam je tam trzymać przed przeniesieniem do piwnicy. Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Lepiej potrzymaj w pokojowej temperaturze z tydzień , bo znowu drożdże zamiast wziąć się do roboty pójdą spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 14-15°C uważałbyś za pokojową czy targać skrzynki na 2 piętro do pokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) Warka #3 Skład: - Pilzneński 8kg - Carahell 0,5kg - Marynka 30g - Lubelski 30g - Drożdże Safale S-04 Zacieranie: - 63°C - 40' - 72°C - 20' - 75°C - 5' Gotowanie 60 min - 0' Marynka - 55' Lubelski Wyszło około 44l 12,5°Blg Warka #4 Skład: - Pilzneński 8kg - Monachijski typ I 1kg - Magnum 35g - Hallertauer Tradition 20g - Drożdże Safale S-04(gęstwa) Zacieranie: - 63°C - 50' - 72°C - 30' - 75°C - 15' Gotowanie 60 min - 0' Magnum 20g - 30' Magnum 15g - 55' Hallertauer Tradition 20g Wyszło około 44l 12°Blg Warka #5 Skład: - Pilzneński 9kg - Monachijski typ I 1kg - Caraamber 0,25kg - Marynka 70g - Lubelski 30g - Drożdże Safale S-04(gęstwa) Zacieranie: - 63°C - 30' - 72°C - 30' - 75°C - 15' Gotowanie 60 min - 0' Marynka 35g - 30' Marynka 35g - 55' Lubelski Wyszło 40l 14,5°Blg Edytowane 29 Maja 2011 przez paluchacab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Dzisiaj zabutelkowałem Warkę #5. Odfermentowała do 4°Blg. Wyszły 82 butelki pół litrowe Aby nie wyjść z wprawy wymyłem jeszcze kilka butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Jakie macie domowe metody dezynfekcji? Chyba wyrzuciłem pirosiarczan a jutro pasowałoby przelać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Idź do stonki i kup oxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 ACE, wybielacz nad wybielacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Bielinka tańsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 jakieś specjalne proporcje mam zachować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 ACE (bielinka)? Szklanka do fermentatora i zalać zimną wodą do pełna na godzinę. Przy okazji wyczyści Ci fermentator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się