Skocz do zawartości

Moje warzenie - Paluch


Rekomendowane odpowiedzi

To wg mnie sa 2 opcje, albo za wcześnie przelałeś na cichą , przez co masz mało drożdży w piwie, i powolutku dofermentuje, albo temperatura "uśpiła" drożdżaki. Ja bym podniósł trochę temperaturę, i opcjonalnie zrobił test fermentacji na jakichś drożdżach , jak masz to piwowarskie , jak nie to piekarnicze.

PS ale nie butelkował bym tego piwa w tym momencie.

A może gorzelniane :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To wg mnie sa 2 opcje' date=' albo za wcześnie przelałeś na cichą , przez co masz mało drożdży w piwie, i powolutku dofermentuje, albo temperatura "uśpiła" drożdżaki. Ja bym podniósł trochę temperaturę, i opcjonalnie zrobił test fermentacji na jakichś drożdżach ,[b'] jak masz to piwowarskie , jak nie to piekarnicze.

[/b]

PS ale nie butelkował bym tego piwa w tym momencie.

A może gorzelniane :)

Ups ... już poprawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zeszło do 4°Blg i ani drgnie, więc przelałem na cichą.

W programie referm wyszło, że mam dodać do refermentacji 150g cukru i tyle też dałem.

Butelki z piwem przechowuję w temperaturze 14-15°C, bo taką aktualnie mam w wolnym pomieszczeniu i nie wiem ile mam je tam trzymać przed przeniesieniem do piwnicy.

 

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #3

Skład:

- Pilzneński 8kg

- Carahell 0,5kg

- Marynka 30g

- Lubelski 30g

- Drożdże Safale S-04

Zacieranie:

- 63°C - 40'

- 72°C - 20'

- 75°C - 5'

Gotowanie 60 min

- 0' Marynka

- 55' Lubelski

Wyszło około 44l 12,5°Blg

 

Warka #4

Skład:

- Pilzneński 8kg

- Monachijski typ I 1kg

- Magnum 35g

- Hallertauer Tradition 20g

- Drożdże Safale S-04(gęstwa)

Zacieranie:

- 63°C - 50'

- 72°C - 30'

- 75°C - 15'

Gotowanie 60 min

- 0' Magnum 20g

- 30' Magnum 15g

- 55' Hallertauer Tradition 20g

Wyszło około 44l 12°Blg

 

Warka #5

Skład:

- Pilzneński 9kg

- Monachijski typ I 1kg

- Caraamber 0,25kg

- Marynka 70g

- Lubelski 30g

- Drożdże Safale S-04(gęstwa)

Zacieranie:

- 63°C - 30'

- 72°C - 30'

- 75°C - 15'

Gotowanie 60 min

- 0' Marynka 35g

- 30' Marynka 35g

- 55' Lubelski

Wyszło 40l 14,5°Blg

Edytowane przez paluchacab
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.