Undeath Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 W związku z tym, że dostałem kukurydziane znowu po ponad roku od zabutelkowania ocenię piwko znowu, poprzednim razem było tak: http://www.piwo.org/...220#entry201196 Witam was taki ładny weekend był, że w niedziele stwierdziłem że spróbuje waszą warkę 137 Kukurydziane Ciekawy eksperyment nie powiem, choć piwa nie były wybitnie dobre No wiadomo, że próbka A dolnej fermentacji była smaczniejsza od B górnej fermentacji, którą ledwo co piłem Co do smaku trochę był nie mój, obydwie butelki zajeżdżały DMS-em, i warzywniakiem jak Miłosław Niefiltrowany, do tego w próbce B dochodziły jeszcze owoce, zwłaszcza ananas z skarpetą przez co stała się nie pijalna, była lekko słodka i mocno goryczkowa, wypiłem gdzieś 3/4 i w wylałem bo już nie mogłem. Natomiast próbka A w miarę nawet choć miała bardzo ściągającą goryczkę taką taninową i mocną do tego. Trochę warzywkowate i diacetyl ale dało radę ją wypić bo goryczka taka lekko świerkowa równoważyła to Więc tak jak jozefik mówił A daje radę, a B lipa (choć innego słowa użył na ch). Pozdrawiam Tak więc teraz zacznę od B butelki Przy nalewaniu rozniósł się winny aromat, lekko kukurydziano-jabłkowy, po niuchu z szklanki to samo wyraźny winny taki lekko cydrowy zapach. W smaku na pierwszym planie średnia ściągająca goryczka, średnio wytrawne i lekko zaklejające usta, w tle gdzieś jakby lekki aceton. Piana bardzo delikatna szybko opada do krążka, nagazowanie bardzo słabe. Pod koniec posmak kukurydzy oraz lekki ziołowy aromat i lekko kwaskowaty smak, przypomina mi trochę jedno belgijskie piwo co kiedyś piłem, ale nie było smaczne To piwo raczej traktuje jako ciekawostkę, ale jest dość słabe nie powiem, odczucia się delikatnie zmieniły, zniknęły estry i diacetyl, warzywka ustąpiły słodkiej kukurydzy i aromatu winnego, uh dopiłem prawie do końca, myślałem że już dam radę ale po kolejnym łyku mnie już trochę odrzuciło. No to teraz sprawdzam wersję A, na pierwszy rzut delikatny aromat lagerowy, lekko słodki zapach jakby. W smaku dalej mocna zdecydowana goryczka ściągająca na końcu, aromat świerkowo-ziołowy, wodniste, mocno wysycone z delikatną pianą, zostającą do końca. Nawet się by to przyjemnie piło gdyby nie ta gorycz. Dopiero po mocnym majtaniu szkłem wychodzi lekki kukurydziany aromat, słodkawy jak w wersji B. Piwo niezłe nie powiem nawet całe wypiłem i nie ma co narzekać, diacetyl i warzywka znikły było w miarę dobre. Wniosek nasuwa mi się jeden, jeszcze kukurydza do dolniaków jako tako ujdzie nie bez kozery dodają ją amerykanie do swoich lagerów, ale w górnej fermentacji jest okropna. Ciekawy eksperyment przy próbce A nawet bym się mógł nie skapnąć że to kukurydziane jest! Dzięki za możliwość spróbowania piwka po roku do zobaczenia w Zielonej Górze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Dawno nie próbowałem, ciekawe spostrzeżenia, muszę za jakiś czas zabrać się za degustację tych kukurydzianych. Jakby co, mogę przywieść więcej tego octu jakbyś reflektował Edytowane 4 Marca 2014 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Możesz po buteleczce przywieść odłożę najwyżej sobie na kolejny rok Oj tam oj tam od razu ocet piłem gorsze piwa ;P Mam jeszcze jedną butelkę A i sobie chciałem na jakieś jeszcze pół roku zostawić, niech stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 W dniu wczorajszym warka #158 Rauchbier II przelana na cichą. Tym razem dzięki słodom wędzonym od Gerdzia czuć dobrze raucha w rauchu Dzisiaj coroczne spotkanie piwowarów w Zielonej Górze, więc do zobaczenia przy kranie w Hauście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Warka #160 Pils Skład pilzneński 18kg monachijski 2kg Karapils 2kg Gotowanie 52/10min 62/30min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Hallertauer Tradition 7ak 100g/60' Brewers Gold 6,5ak 100g/30' Spalter Select 5ak 100g/5' Drożdże WYeast 2001 Urquell Lager /gęstwa/ Wyszło 75L/12Blg Warka #158 Rauchbier II zabutelkowana, teraz można śmiało powiedzieć, w tym piwie czuć że to rauch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Warka #161 Pils 2 Skład pilzneński 21kg monachijski 2kg Karapils 2kg Gotowanie 52/10min 62/30min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Marynka 10ak 80g/60' Hallertauer Tradition 7ak 120g/30' Spalter Select 5ak 140g/5' Drożdże WYeast 2001 Urquell Lager /gęstwa/ Wyszło 120L/12Blg Porter przelany na cichą, Pils1 nadal na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Dzisiaj zabutelkowaliśmy warkę #159 Porter, odfermentował do 5Blg, warka #160 Pils 2,5Blg przelany na cichą. Warka #161 Pils II nadal na burzliwej. W przyszłym tygodniu ostatnia warka w tym sezonie, najprawdopodobniej będzie to Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zabawę czas kończyć. Wygląda na to, że to ostatnia warka w sezonie, butelek i kegów starczy "na styk" Dziś towarzyszył nam kolega klisz. Dzięki wielkie za miłą pogawędkę i skromne "nasiąkanie". P.S. Na Festiwalu w Annopolu sobie odbijemy warka #162 Grodziskie Skład pszeniczny 8kg pszeniczny wędzony 3,3kg orkiszowy 1kg Zacieranie 38/45' 63/20' 72/20' 76/filtracja Chmielenie/dodatki Styrian Goldings 4,8ak 40g/60' Saaz 3,8ak 48g/30' Brewers Gold 6,50ak 76g/5' Drożdże Fermentis S-33 Wyszło 75L/7,7Blg. Warka #161 przelana na cichą, a warka #160 już w butelkach blg 2,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Ano z tym nasiąkaniem to kicha jak człowiek autem jedzie Dzięki za gościne i możliwość podpatrzenia miszczów przy pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Z małym poślizgiem, ale spieszę poinformować, że warki #161 Pils2 i #162 Grodziskie w butelkach Można tym samym powiedzieć, że sezon 2013/2014 został zamknięty. Na podsumowania przyjdzie czas. Teraz pozostaje to co najprzyjemniejsze, spijanie uwarzonej ambrozji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Dzisiaj znalazłem i wypiłem, warka 66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Archeolog się znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Archeolog się znalazł Myśle że lepsze kwiatki by sie jeszcze znalazły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Dzisiaj znalazłem i wypiłem, warka 66 To qrde napisz coś Chłopakom na pocieszenie... i innym ku przestrodze, typu: - wykręciło facjatę na odwyrktę, - wygięło kufelek, - jak kapnęło na podłogę - to przeżarło 7 poziomów (jak w "Obcym"), - .... :beer: Edytowane 30 Września 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 To qrde napisz coś Chłopakom na pocieszenie... i innym ku przestrodze, typu: - wykręciło facjatę na odwyrktę, - wygięło kufelek, - jak kapnęło na podłogę - to przeżarło 7 poziomów (jak w "Obcym"), - .... :beer: Po degustacji poszedłem odcedzić kartofelki, nagle słyszę walenie w drzwi Żona pyta co robię? -Jak to co? Honorowo oddaje mocz!! - Ale drugi dzień? Uważajcie piwa z Wolsztyna nieźle walą w beret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 He He a to tylko dubel Niezłe znalezisko, aż łza się w oku kręci, jakie to były fajne czasy początku naszego piwowarstwa. P.S. Mam kilka starszych modeli w piwnicy i przy najbliższym większym spotkaniu trzeba będzie je zutylizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Dzisiaj takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Fajna data warzenia. I numer warki współgrający z tą datą. Edytowane 13 Października 2014 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Ale wypite przepisowo po 9.01.11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Ordnung muss sein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Sezon 2014/2015 rozpoczęty w piątek 21.11.14r. Tym razem uwarzony został Belgian Dark Strong Ale, wyszło 68L/19blg. Część zadana drożdżami 1214 Belgian Abbey, a część suchymi Abbaye. Suche wystartowały już po 6h, płynne potrzebowały na to ok.15h. Fermentacja w temp. 18-19stC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 No to "gęsto" jak na początek sezonu. Czyżby kolejne pokolenia drożdży miały przed sobą jeszcze mocniejsze wyzwanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się