zgoda Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 W US of A używają "rice hulls" do filtrowania zacierów z ziarna bez łuski, na browarbizie widziałem że można używać sparzonej słomy, ale ja bym wolał coś bardziej "spożywczego" - czy ktoś próbował robić złoże np. z otrąb? Albo może któreś ze zbóż ma wyjątkowo dużo łuski i mogłoby mi pomóc w filtracji zacieru np. z ponad 90% słodu pszenicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Najwięcej to pewnie ma owies, tylko skąd wziąć te łuski, a po drugie czy one nie wpłyną na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 W US of A używają "rice hulls" do filtrowania zacierów z ziarna bez łuski, na browarbizie widziałem że można używać sparzonej słomy, ale ja bym wolał coś bardziej "spożywczego" - czy ktoś próbował robić złoże np. z otrąb? Albo może któreś ze zbóż ma wyjątkowo dużo łuski i mogłoby mi pomóc w filtracji zacieru np. z ponad 90% słodu pszenicznego? Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Bodajże Bielok gdzieś pisał, że oddzielał łuskę z grubo śrutowanego owsa na przetaku i wykorzystywał w tym właśnie celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Cześć Było tak przy grodziszu, potwierdzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Wszelkie łuski wniosą trochę smaku do piwa, trzeba mieć to na uwadze. 6-row ma dużo łuski, ale jakoś zniknął ze sklepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Kiedyś pisałem że można by zastosować wiórowe myjki do garów KO to mnie wyśmiali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? Oczywiście. Po namoczeniu pęcznieją i może mogłyby się nadać gdyby nie było nic lepszego. Chodzi o to, żeby utworzyć z czegoś "sztuczne" złoże fitracyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Chodzi o to, żeby utworzyć z czegoś "sztuczne" złoże fitracyjne. Patrz wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Kiedyś pisałem że można by zastosować wiórowe myjki do garów KO to mnie wyśmiali Moim zdaniem to jest niezły pomysł, trzeba by spróbować, takie druciaki widziałem w Lidlu za parę groszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Z każdej warki garść łuski z pilzneńskiego oddzielam i tak uzbieram na wiosennego grodzisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 kilku uczestników GKPD warzyło z samego pszenicznego , może podzielili by się swoimi doświadczeniami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Ja uwarzyłem 1 warkę z samego słodu pszenicznego, jest opisana na początku tematu odnośnie mojego browaru domowego http://www.piwo.org/forum/t760-Franberg--.html Jakoś nie pamiętam żebym miał większe problemy z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 kilku uczestników GKPD warzyło z samego pszenicznego , może podzielili by się swoimi doświadczeniami ? Niewątpliwie Anteks wezwał mnie do odpowiedzi. Tak, zacieramy samą pszenicę również, ale filtrujemy w kadzi filtracyjnej, a nie sracz-wężykiem i nie mam porównania pomiędzy oboma systemami. Jednak jest też faktem, że jak spodziewamy się kłopotów z klarownością, to pod sitem w kadzi, a przed wylotem robimy jeszcze warstwę filtracyjną z wygotowanej łuski słodu jęczmiennego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? Oczywiście. Po namoczeniu pęcznieją i może mogłyby się nadać gdyby nie było nic lepszego. Chodzi o to, żeby utworzyć z czegoś "sztuczne" złoże fitracyjne. Odświerzę temat-próbował ktoś używać otręby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Cytat Zgoda, zadam głupie pytanie. Widziałeś kiedyś otręby? Oczywiście. Po namoczeniu pęcznieją i może mogłyby się nadać gdyby nie było nic lepszego. Chodzi o to, żeby utworzyć z czegoś "sztuczne" złoże fitracyjne. Jak widzisz temat otrąb upadł - czyli się pewnie nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demolone Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Witam, odkopałem temat widzę od dawna zapomniany moje pytanie jest takie - czy próbował ktoś filtrować w kociołku zaciernym (typu klarstein, coobra itp) przy wspomaganiu się łuską ryżową? Jak to robić - dorzucić pod koniec zacierania namoczoną w gorącej wodzie do kotła? Ja chciałem spróbować takiego myka, żeby dolne sito pokryć łuską. Czy to się sprawdzi? Czy niepożądane aromaty, smaki, przebarwienia koloru i inne nie przejdą do brzeczki a później do gotowego piwa? Jak przy każdym produkcie - niech on będzie najdoskonalszy - znajdzie się hejter który napisze że to gó#%o, a przy najgorszym, że działa cuda. Dlatego opinie na temat wysładzania w w.w. kotłach są różne. Niektórzy piszą że pszenica idzie bez problemu, a inni że pale ale stanął przy 4kg zasypu... Proszę o pomoc kogoś kto ma doświadczenia z kociołkami, próbował "mojego" (pewnie nie ) pomysłu lub ma ciekawe przemyślenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się