cyjarz Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Witam forumowiczów. Jutro po raz pierwszy spróbuję warzyć pierwsze piwko z zacieraniem. W Browamatorze wybrałem zestaw Bitter, skład: słód pale ale Weyermann- 3,2 kg słód monachijski typ II Weyermann- 0,25 kg słód karmelowy ciemny Caraaroma- 0,15 kg chmiel goryczkowy Challenger- 30 g (granulat) chmiel aromatyczny East Kent Goldings- 30 g (granulat) drożdże Safale S-04 11,5 g Czytam forum, czytam różne teksty na temat zacierania, skompletowałem sprzęt- wydaje mi się że czas spróbować. Ale mam problem. W instrukcji tego zestawu jest napisane żeby przy chmieleniu użyć mchu irlandzkiego, niestety nie zdobyłem. Jeżeli zrezygnuję z mchu, czy będzie miało to jakiś negatywny wpływ na piwko? Sądzę że inne pytania postawię jutro jak zderzę się z praktyką. Serdeczne dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Możesz spokojnie zrobić piwo bez mchu irlandzkiego. Tu masz do poczytania http://www.piwo.org/forum/p35564-11-01-2010-11-44-50.html#p35564 Edytowane 18 Lutego 2011 przez krzysztof1970 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 napisz plan działania.szczególowy. mech irlandzki odpowiada za klarownosc piwa. mądrala ze mnie. wszak mam za sobą pierwszą warke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 napisz plan działania.szczególowy. mech irlandzki odpowiada za klarownosc piwa. mądrala ze mnie. wszak mam za sobą pierwszą warke. Mech odpowiada za mniejsze zmętnienie na zimno. Klarowność to inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Moim zdaniem nie ma różnicy to po co przepłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 1. Witam , właśnie jestem po pierwszym zacieraniu w/w zestawu Bitter 10 Blg. Obyłem się bez mchu irlandzkiego- dziękuję za szybkie odpowiedzi. Ale mam mały problem dotyczący ilości wody. W instrukcji proponowano zacier gęsty woda/śruta ok 2l/1 kg. Zatem na 3,6 kg śruty dałem ok 7,5l wody. Zacier był niemiłosiernie gęsty. Przed filtracją dodałem jeszcze 5 l i całość przelałem do fermentatora na filtrację. Wyczytałem że obliczając wodę do wysładzania trzeba wziąć poprawkę na odparowanie podczas chmielenia ok 3l i w śrucie zostaje ok 1/4l. W moim przypadku mając już 12,5 litra wody obliczyłem że potrzeba mi jeszcze 12,5 litra. Więc wysłodziłem 12,5l. Jakież było moje zdziwienie że po chmieleniu zabrakło mi 6 litrów do 20 litrów piwa. Więc dolałem niegazowanej wody. Także do przygotowania 20l brzeczki użyłem 31l. Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem, ale nie wiedziałem że pierwszej warce z zacieraniem towarzyszą takie emocje. Gdy otrzymałem 20 l brzeczki areometr wskazał 11 Blg. Czy coś z tego mojego tworu będzie? 2. Narazie brzeczka jest na bużliwej. Pojawiła się piana na jakieś 3 cm. Na pianie pojawił się ciemno - brązowy nalot. Czy jest to infekcja, czy wszysko jest ok? P.S Przepraszam za może miejscami zawiły pkt 1 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Na pianie pojawił się ciemno - brązowy nalot. Czy jest to infekcja, czy wszysko jest ok? Wszystko jest ok - możesz spać spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Wyczytałem że obliczając wodę do wysładzania trzeba wziąć poprawkę na odparowanie podczas chmielenia ok 3l i w śrucie zostaje ok 1/4l. Oj albo ktoś strasznego babola strzelił, albo nie zrozumiałeś co było napisane - w śrucie, według moich obserwacji, zostaje około 0,7 litra wody na każdy kilogram użytego słodu. Mimo wszystko całkiem dobrą wydajność uzyskałeś, mimo tego rozcieńczania, 11°Blg to dobry wynik. To brązowe na pianie to drożdże i żywice chmielowe - normalna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Cytuję wskazówki do warzenia Browamatora- " Zacier gęsty: woda/śruta = ok. 2l/1 kg." Byłem przestraszony gęstością zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 w śrucie, według moich obserwacji, zostaje około 0,7 litra wody na każdy kilogram użytego słodu. Z moich wychodzi że nawet więcej, około litra. W różnych miejscach widziałem współczynniki od 0.9 do 1.1 litra na 1kg. Ja teraz przyjmuję 0.93 i chyba jednak to jest za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Po przeczytaniu Twojej relacji z pierwszego zacierania, jestem pewien że wszystko jest w porządku. Teraz dbaj tylko, żeby nic się nie przyplątało zanim piwo trafi do butelek No i uzupełnij profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) Zważyłem młóto po ostatniej warce i było razem 7,5kg. W tym 4kg słodu, czyli 3,5l wody. Wychodzi prawie 0,9l wody na kg zasypu. Edytowane 21 Lutego 2011 przez kryzoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Witam, czytając Wasze odpowiedzi mam kilka pytań 1. Rozumiem że po uzyskaniu tych 14l powinienem zmierzyć Blg, a zrobiłem to po dodaniu 6l (zasugerowałem się że zestaw jest przewidziany na 20l). Do jakiego poziomu Blg mogę rozcieńczać brzeczkę żeby piwo było smaczne ? 2. Czy nazwa zestawu Bitter 10 Blg to wartość otrzymanej brzeczki czy piwa finalnego? 3. Czy te 14l byłoby smaczniejsze od tych 20l ? PS. Piwko pięknie pachnie i ślicznie bulgocze, pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) 1) Ja wysładzam tak długo, żeby na koniec mieć tyle ile zaplanowałem Z czasem nabierzesz wprawy. Rozcieńczaniem się nie martw, lepiej na końcu rozcieńczyć niż za długo wysładzać. A końcowy ekstrakt i tak masz wyższy niż zakładała instrukcja. 2) Brzeczki 3) Na pewno byłoby przechmielone, jeżeli dałeś chmielu na 20 litrów. Edytowane 21 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Witam ponownie, dziękuje za dotychczasową pomoc. Piwo po 4 dniach ma 4 Blg. W probówce aerometru zauważyłem dzisiaj dużo pływającego osadu (podczas gotowania brzeczki chmiel był w podwójnych siateczkach), za moment będę zlewał piwko na cichą: 1. Czy mógłbym w kranik włożyć gazę jako filtr, czy lepiej położyć ją na drobnym sicie? Przeraża mnie wizja ściągania piwa wężykiem, widmo infekcji przy pierwszej warce okropnie przeraża każdego początkującego, może za kilka warek spróbuję, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Nie bój się wężyka Jak włożysz gazę w kranik to pewnie zaraz się zapcha, przez sito też nie zlewaj bo napowietrzysz niepotrzebnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Witam, zmierzyłem dzisiaj aerometrem piwko- wyszło 3,5, cztery dni temu było ok 5 Blg. 1. Czy zlewać na fermentacją cichą? 2. Szukałem na forum informacji , w jakiej temperaturze powinna przebiegać cicha fermentacja, niestety dużo nie znalazłem, fermentacja burzliwa przebiega w temperaturze 18-20. Jaka będzie właściwa temperatura cichej? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) Ja nie mierzę( mniejsze prawdopodobieństwo infekcji), zlewam na cichą gdy piana po burzliwej opadnie. Jeżeli opadnie to zlej i nie otwieraj za często fermentatora .Mierzę jak zlewam na cicha i na koniec jak do butelek rozlewam 1.tak 2. taka sama Edytowane 27 Lutego 2011 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Ja nie mierzę( mniejsze prawdopodobieństwo infekcji), zlewam na cichą gdy piana po burzliwej opadnie. Jeżeli opadnie to zlej i nie otwieraj za często fermentatora .Mierzę jak zlewam na cicha i na koniec jak do butelek rozlewam 1.tak 2. taka sama 1. Strategia która "może zadziałąć" ale poprawna do końca nie jest. Nie raz miałem już tak, że piana zupełnie opadła, zlałem na cichą przy powiedzmy ~4°Blg a po cichej było 2°Blg - samo opadnięcie piany nie oznacza jeszcze końca fermentacji. Trzeba nabrać trochę doświadczenia żeby dobrze ocenić, kiedy zlewać, albo robić FFT. 2. Cichą najlepiej robić w jak najzimniejszych warunkach. W temperaturze pokojowej też może być, ale jednak w chłodzie efekty są lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Więc jaka temp. najlepsza na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) Więc jaka temp. najlepsza na cichą? Ja po "burzliwej" zwiększam temperaturę (chociażby ze względu, że fermentacja jest egzotermiczna). Pozwala to na dofermetowanie resztek cukrów przez grzyby. Jednak w przypadku, gdy zamierzam chmielić na zimno, wtedy piwo przelewam do innego pojemnika i utrzymuję temperaturę około 2-3 stopnie mniej niż temperatura otoczenia przy fermentacji głównej. Nawet jeśli skończy Ci się fermentacja główna, to wyższa temperatura nie wypłynie na estrowość piwa. Moim zdaniem pod koniec "burzliwej" warto podnieść temperaturę o kilka stopni. Jeśli jesteś pewien, że fermentacja ustała to możesz nawet przenieść do temp 1-10 stopni. Po chwili Piwo Ci się wyklaruję, osady opadną na dno i będzie w porządku. Edytowane 13 Września 2016 przez Pindin pneuropathic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 dziękuje za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) Błędów się nie uniknie,przy pierwszym warzeniu.Moja pierwsza warka,mimo popełnienia kilku mniejszych i kilku wiekszych błędów,zbiera dość dobre opinie u znajomych.A tym samym ,motywacja do działania rośnie. Z drugiej strony,ja nie wiem jak,"starzy piwowarzy" warzyli jak piwa.org nie było Szacunek Edytowane 18 Września 2016 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) Z drugiej strony,ja nie wiem jak,"starzy piwowarzy" warzyli jak piwa.org nie było Z browar.biz Edytowane 18 Września 2016 przez Marcin_K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Jestem po 3 warce z mchem irlandzkim 5gr na 20L na 15min i ta klarowność hmmmm no ja jej nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się