Dragonfair Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Chciałbym uwarzyć pszeniczniaka w którym przeważały by estry (zapach bananowy) nad fenolami za którymi nie przepadam ponieważ ostatni mój pszeniczniak byl za goździkowy dla mnie proszę o rade jakie drożdże wybrać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 nie rób przerwy ferulikowej i fermentuj w wyższej temp. - 19-20°C powinno być mniej goździków i więcej estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 zastanawiam sie nad tymi drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 I nie rób startera, tylko poczekaj aż saszetka napuchnie i wlewaj do brzeczki, do tego fermentacja w okolicach 21°C. Ryzyko większe, ale jak się uda to banany cię zabiją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) I nie rób startera, tylko poczekaj aż saszetka napuchnie i wlewaj do brzeczki, do tego fermentacja w okolicach 21°C. Ryzyko większe, ale jak się uda to banany cię zabiją. no mam nadzieje BTW Czyli dobry wybór drożdży? Edytowane 26 Lutego 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Tak, 3068 są bardziej bananowe niż goździkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Moim zdaniem pod względem estrów lepsze są Bawarian Wheat 3638. Bardziej złożony bukiet itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) Moim zdaniem pod względem estrów lepsze są Bawarian Wheat 3638. Bardziej złożony bukiet itp. to może następnym razem wypróbuje Bawarian Wheat 3638 tylko pojawił się problem w HB nie ma drożdży płynnych a przesyłka z kąd kolwiek to 16-20 zł czyli prawie wartość drożdży ciekawe jak temp ujemna wpływa na drożdże w transporcie ciekawe czy ktoś w mojej okolicy ma takąż gestwe ? lub poduchę na sprzedaż Edytowane 27 Lutego 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Moim zdaniem pod względem estrów lepsze są Bawarian Wheat 3638. Bardziej złożony bukiet itp. to może następnym razem wypróbuje Bawarian Wheat 3638 tylko pojawił się problem w HB nie ma drożdży płynnych a przesyłka z kąd kolwiek to 16-20 zł czyli prawie wartość drożdży ciekawe jak temp ujemna wpływa na drożdże w transporcie ciekawe czy ktoś w mojej okolicy ma takąż gestwe ? lub poduchę na sprzedaż wybierz list polecony,a nie kuriera,będziesz miał za 7 czy 8 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Moim zdaniem pod względem estrów lepsze są Bawarian Wheat 3638. Bardziej złożony bukiet itp. to może następnym razem wypróbuje Bawarian Wheat 3638 tylko pojawił się problem w HB nie ma drożdży płynnych a przesyłka z kąd kolwiek to 16-20 zł czyli prawie wartość drożdży ciekawe jak temp ujemna wpływa na drożdże w transporcie ciekawe czy ktoś w mojej okolicy ma takąż gestwe ? lub poduchę na sprzedaż wybierz list polecony' date='a nie kuriera,będziesz miał za 7 czy 8 zł.[/quote'] A co z temperaturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 nie wiem,mi doszły w normalnym stanie-właśnie poleconym.napuchły na drugi dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 zastanawiam sie nad tymi drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat Dają banany ale wychodzą na spacer i na dwie warki na tych drożdżach miałem dwa zakażenia kwasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 już po ptokach zamówiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 zastanawiam sie nad tymi drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat Dają banany ale wychodzą na spacer i na dwie warki na tych drożdżach miałem dwa zakażenia kwasem. Oba problemy nie wynikają z winy drożdży, tylko Twojej. Mnie ani nie wyszły na spacer, ani nie miałem kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 czyli nie bać się tych drożdży zostawić 1/3 luzu w fermentatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 czyli nie bać się tych drożdży zostawić 1/3 luzu w fermentatorze Nie nie bać się, śmiało ja mam dobre doświadczenia z nimi. Piłeś zresztą moja pszenicę na nich, ponoć Ci smakowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Tak piłem i to było NAJLEPSIEJSZE piwo pszeniczne jakie piłem jeśli to na tych drożdżach to już kompletuje słody na co najmniej 6 warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się