leech Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jak to jest w końcu z tym starterem na mieszadle? Powinna być piana czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jak wlewam zawartość saszetki (pierwszy etap namnażania) to ilość piany jest bardzo mała.Robiąc drugi etap wtedy widać pianę.Ale najlepszym wskaźnikiem że coś się dzieje jest kontrola Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 W teorii wydzielanie CO2 oznacza koniec rozmnażania. Jak z tym jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Dokładnie tak jest jak zaczyna się fermentacja to koniec rozmnażania.Wyłączam mieszadło i obserwuje powierzchnie startera jak wydostają się bańki CO2 na powierzchnie to znak że starter gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) U mnie już po kilku godzinach robi się piana (starter ok. 1,5l). Mam 1cm lejek na powierzchni startera więc chyba dobrze napowietrzam? Edytowane 10 Marca 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Mieszadło sam robiłeś ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) tak, rdzeń ma 3cm Edytowane 10 Marca 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Odświeżam stary wątek. Dzieki uprzejmości kolegi mcpol1 może w przyszłości stane się posiadaczem mieszadła magnetycznego. Planuje go używać przede wszystkim do lagerów. Czy do przygotowania odpowiedniej populacji drożdży do piwa 12 BLG dolnej fermentacji wystarczy erlenmajerka 2 litry? Czy trzeba kombinowac i szukać czegoś większego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Planuje go używać przede wszystkim do lagerów. Czy do przygotowania odpowiedniej populacji drożdży do piwa 12 BLG dolnej fermentacji wystarczy erlenmajerka 2 litry? Czy trzeba kombinowac i szukać czegoś większego? Zależy jakiej wielkości warka, czy drożdżaki świeże czy po terminie . Polecam zamiast kolby albo duży słoik taki jak na ogórki (pojemność coś koło 3l) lub zakup damy 5l w jakimś markecie. U mnie w OBI takową można dostać za niecałe 20 pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Czyli jakiej wielkości powinien byc taki starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zakładając że masz do dyspozycji 100 mil. komórek z np Actiwatora to starter powinien wynosić 1l, ale przecież wiemy że w saszetce nie ma dokładnie tylu komórek więc robimy starter większy. Ilość komórek w paczce można sobie wyliczyć "na oko" w Beer Smith 2 na podstawie daty produkcji saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedź. Problem w tym, że praktykuję ( przez wielu potepiane ) namnażanie drożdży suchych... Szczerze mówiąc błędnie mniemałem, że początkowa ilosc komórek nie ma znaczenia i że drożdże zawsze namnażają się do objętości brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zakładając że masz do dyspozycji 100 mil. komórek z np Actiwatora to starter powinien wynosić 1l, ale przecież wiemy że w saszetce nie ma dokładnie tylu komórek więc robimy starter większy. Ilość komórek w paczce można sobie wyliczyć "na oko" w Beer Smith 2 na podstawie daty produkcji saszetki. Ja bym poszedł inną drogą. Bym namnażał na 2 razy. Czyli 1L po 2 dniach odlał klarowny płyn znad osadu drożdżowego i kolejny 1L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedź. Problem w tym, że praktykuję ( przez wielu potepiane ) namnażanie drożdży suchych... Szczerze mówiąc błędnie mniemałem, że początkowa ilosc komórek nie ma znaczenia i że drożdże zawsze namnażają się do objętości brzeczki. Zależy. Jeśli chcesz użyć 1/3 paczki drożdży suchych na warkę 20L ok 12Blg. To starter będzie dużo lepszym pomysłem niż brak startera. Ale jak chcesz tylko rozruszać drożdże suche i zużyć całą paczkę na nie to robisz piwu szkode. PS Na sam koniec. Naprawdę używanie skosów jest proste. Jeśli ktoś robi startery i nie ma infekcji, to skosy są naprawdę dobrym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Wielkie dzięki makaron za poradę, ale na takie rozwiązanie chyba zwyczajnie nie mam czasu. Warze poza miejscem stałego zamieszkania, i o ile przygotowanie startera w 36 h wchodzi w gre to 3 dni niestety odpadają. Ale może kiedyś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja bym poszedł inną drogą. Bym namnażał na 2 razy. Czyli 1L po 2 dniach odlał klarowny płyn znad osadu drożdżowego i kolejny 1L. Dokładnie tak właśnie robię ale nie chciałem koledze robić mętliku. Gdzieś na forum było żeby nie katować od razu drożdży duża ilością brzeczki tylko namnażać stopniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 To skoro już moja skromna osoba pojawila się w watku a mieszadlo jest gotowe i dziala to zadam pytanko. Może troche glupie ale jestem calkowitym laikiem w tym temacie. Zatem: ustawiając starter na mieszadle, jak szybko powinno się ono krecic. O ile w wodzie wszystko widać tak w brzeczce już może być gorzej. Powinien być wir w brzeczce, jeśli tak to jak duży? Czy może raczej powinno być wszystko w ruchu delikatnie się mieszac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Powinno być jakieś 200rpm - tyle wystarczy do napowietrzenia. W zależności jak duży masz starter to wir się będzie tworzył bądź nie. Możesz ustawić tak, żeby był lekki wir, ale żeby nie biło piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Najlepiej jeżeli jest wir do samego dna. Następuje wtedy najlepsza wymiana tlenu z brzeczką. Jak nie uda się tego osiągnąć (bo najczęściej wypada magnesik z powodu zbyt dużych obrotów) to i samo powolne mieszanie da lepszy efekt niż ręczne napowietrzanie poprzez wstrząsanie co jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Na ponad 2 ltr wody podczas próby na sprzecie takim jak w galerii uzyskalem wir do polowy kolby, no może ciut większy, tyle ze nie mam oryginalnej paleczki a jedynie samorobke. Myślę wiec ze nie będzie źle. Dzieki za podpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Najlepiej jeżeli jest wir do samego dna. A to ciekawe, ktos (obstawiam wiktora) pisal ze wir do dna nie jest pożądany. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 A to ciekawe, ktos (obstawiam wiktora) pisal ze wir do dna nie jest pożądany. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Nie wziąłem pod uwagę, że u pozostałych piwowarów może tworzyć się piana. U mnie nie uświadczy się takiego zjawiska Jak mam wir do samego dna to wciąga całe 'bąble' powietrza do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Cześć. Znalazłem post na ten temat: http://www.piwo.org/topic/3604-drozdze-w-starterze-zwiedzaja-okolice-beda-z-niego-jeszcze-ludzie/page__st__40__p__67416#entry67416 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Znalazłem post na ten temat: http://www.piwo.org/...7416#entry67416 Mnie przekonuje tylko drugi argument o tym, że żywe organizmy mogą zbyt mocno zakręcić się na naszych karuzelach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Edit. Juz mam Edytowane 29 Marca 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się