scooby_brew Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Właśnie kupiłem takie coś: Co prawda nie potrzebuję śrutownika bo śrutuje w sklepie, ale chce sprubować coś nowego. Chcę to używać z wiertarką. Pytanie: jak to najlepiej ustawić żeby działało? Mam kilka pomysłów ale nie jestem pewny w którym kierunku pójść. Z pewnością chcę zbudować większy "lejek" od góry, chcę żeby to było stabilne i żeby mi się słód nie latał na wszystkie strony na wysokich obrotach z wiertarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Nie pomogę w sprawie podłączenia wiertarki, ale na rozsypujący się wokoło słód mam sposób - za pomocą kilku gumek recepturek przyczepić do tarcz spory worek, tak aby cała śruta wpadała bezpośrednio do niego. Zero kurzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 ja zamiast nakrętki na korbę wkręciłem śrubę pod ampul i bit w wiertarkę żeby łatwo się wyprzęgało. A do odbierania słodu mam worek po 25 kg słodu i jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Ja zrobiłem konstrukcję prostą. Zwykła płyta meblowa i silniczek z wycieraczek. Jutro postaram się dołączyć zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Ja też przymierzam się do podłączenia jakiegoś napędu i chcę zrobić tak jak Josefik https://picasaweb.google.com/panjozek/Browar?feat=directlink#5440065576168127442 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Ja też przymierzam się do podłączenia jakiegoś napędu i chcę zrobić tak jak Josefikhttps://picasaweb.google.com/panjozek/Browar?feat=directlink#5440065576168127442 Rozwiązanie Josefika ma tę wadę, że rdza z uchwytu wiertarki przechodzi na ślimak śrutownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 albo takie rozwiązanie tanie nie jest ,ale kamienie można śrutowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) Obiecałem zdjęcia mojego śrutownika i patentu śrutowania. Edytowane 12 Marca 2011 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Obiecałem zdjęcia mojego śrutownika i patentu śrutowania. wena, a nie grzeje Ci się ten silnik zbyt mocno? Ja ostatnio tak śrutowałem i po około 4kg pilzneńskiego silnik był już mocno gorący.. nie ryzykowałem dłużej i wróciłem do korby.. Na którym biegu pracuje silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Tak jednorazowo to 4-5 kg słodu można ześrutować. Niestety silniczek się grzeje. Dla mnie to nie problem bo włączę i leci. W tym czasie robię wiele innych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) Zbudowałem takie coś: śrutownik jest w górnym wiadrze z przykrywką, napędzany wiertarką. Słód sypie się z 20L plasikowej butli na górze, przechodzi przez śrutownik, potem spada do dolnego wiadra. Edytowane 16 Marca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Ja bym dał jakieś oparcie wiertarce by nie przenosić naprężeń na wałek śrutownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 gdzie można "takie coś " takiego kupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 (edytowane) Wyprubowałem śrutownik i wszystko działa dobrze (chyba ). 2 lbs. słodu (ok. 1 kg) prześrutowało mi w ok. 20 sekund. Kilka dodatkowych zdjęć: Edytowane 14 Marca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 gdzie można kupić taki śrutownik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Śrutownik znajdziesz np. na Browamatorze, bez wiertarki oczywiście:smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 wiem Porkert za 189 zł.Szukam jakieś tańszej alternatywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Tańszą alternatywą będzie tylko zakup słodu ześrutowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Poszukaj na allegro używanych, w dziale antyki chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 trzeba się pewnie będzie naszukać, żeby kupić taniej. A nie masz znajomego, który posiada podstawowe zdolności obróbki metali ? wykonanie śrutownika walcowego w takim wypadku to groszowa sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Wiem Ze kiedyś można było od handlarzy na bazarach kupic sprzęt przywożony zza wschodniej granicy ojciec kumpla nawet takowy posiada sprzedawali to chyba jako młynek do kukurydzy cena była w granicach 20-30 złotych .Goścc mieli tym od kilku lat kukurydze i nie widac śladów zużycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Jak dla mnie te 160-190zł za Porkerta to bardzo dobrze wydane pieniądze. Lepszy byłby tylko Maltmill lub jakaś własna konstrukcja walcowa, ale nie każdy ma sposobność coś takiego wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ale to na zdjęciach powyżej to chyba nie jest Porkert ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 to nie jest porkert, ale to konstrukcja z USA. Jak chcesz to kupić to dolicz jeszcze przesyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 dziękuję za odpowiedz Wena nie mam więcej pytań zbieram na Porkerta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi