Hasintus Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Mam pytanie.Chce zrobię klasycznego pilsa, ale nie mam warunków? Generalnie specjalizuje się w piwach górnych. Musze wybrać mniejsze zło. W gre wchodzą 2 rozwiązania: -drożdze dolnej fermentacj i temp 16°C -17°C (piwnica) -zastosowanie drozdzy górnej fermentacji (czyli piwo pilsopodobne:)) Moim zdaniem w tym przedziale temperatur lepiej nie stosować typowych drożdży dolnej fermentacji, piwo dostanie nieciekawych posmaków. Najlepiej zastosować: Wyeast 2112 California Lager, albo Wyeast 2565 Koelsch. Klasyczny pils i tak nie wyjdzie ale coś co przypomina porządnego lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Ja bym wybrał pierwszą opcję. Można ewentualnie obkładać butelkami pet z mrożoną wodą i izolować np. kocem, kalimatą itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Drożdże dolnej i butelki z lodem a na to koc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 lub lodówka ze styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 To ja z innej beczki. W czasie niedawnych mrozów przez niedbalstwo zamarzła mi saszetka płynnych Wyest 1024 London Ale. Tzn. nie całkowicie, bo w środku oprócz guły lodu też coś chrzęściło i trochę się przelewało, czyli do końca nie zamarzły albo drożdże, albo pożywka. I co? I w zeszłym tygodniu postanowiłem zestartować. Po sześciu dniach (drożdże 9-cio miesięczne) saszetka ładnie napęczniała. Wczoraj zrobiłem starter. Wszystko jakby ok. Jestem bardzo mile zaskoczony, że tak bezproblemowo wszystko się skończyło, bo na saszetce jak byk stoi: Do not freez. Keep refrigerated. Mam tylko nadzieję, że zaplanowane warki będą fermentować normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 To ja z innej beczki.W czasie niedawnych mrozów przez niedbalstwo zamarzła mi saszetka płynnych Wyest 1024 London Ale. Tzn. nie całkowicie, bo w środku oprócz guły lodu też coś chrzęściło i trochę się przelewało, czyli do końca nie zamarzły albo drożdże, albo pożywka. I co? I w zeszłym tygodniu postanowiłem zestartować. Po sześciu dniach (drożdże 9-cio miesięczne) saszetka ładnie napęczniała. Wczoraj zrobiłem starter. Wszystko jakby ok. Jestem bardzo mile zaskoczony, że tak bezproblemowo wszystko się skończyło, bo na saszetce jak byk stoi: Do not freez. Keep refrigerated. Mam tylko nadzieję, że zaplanowane warki będą fermentować normalnie. to ze saszetka peczniala 6 dni sugeruje, ze duza czesc drozdzy nie przezyla przygody z zamrażaniem. myślę, że gdybyś zamroził zaszetkę do końca to drożdze by tego nie przeżyły. a tak to przetrwały same najtwardsze sztuki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Warzyłem przedwczoraj. Taki kombinowany niby Bitter 11°Blg . Fermentuje jak najbardziej prawidłowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Co do Grodzisza - absolutnie nie ma być w nim bananów i goździków - tak samo jak w Witbierach. To tak do postu sprzed 2 lat:D Dyskusja zjechała w kierunku piw pszenicznych, a potem jeszcze gdzie indziej, ale chcę dodać swoje parę groszy nt. drożdży suchych - nie da się na nich zrobić również rasowego piwa belgijskiego:) Edytowane 8 Lutego 2009 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Dyskusja zjechała w kierunku piw pszenicznych, a potem jeszcze gdzie indziej, ale chcę dodać swoje parę groszy nt. drożdży suchych - nie da się na nich zrobić również rasowego piwa belgijskiego:) A to nie za dobrze Bo ja się ostro zastanawiałem i szukałem jakiegoś suchego zamiennika Wyeast 3944 Belgian Witbier Chyba z robieniem Wita wstrzymam się do momentu, aż nauczę się przechowywać drożdże i używać wielokrotnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Dyskusja zjechała w kierunku piw pszenicznych' date=' a potem jeszcze gdzie indziej, ale chcę dodać swoje parę groszy nt. drożdży suchych - nie da się na nich zrobić również rasowego piwa belgijskiego:)[/quote']A to nie za dobrze Bo ja się ostro zastanawiałem i szukałem jakiegoś suchego zamiennika Wyeast 3944 Belgian Witbier Chyba z robieniem Wita wstrzymam się do momentu, aż nauczę się przechowywać drożdże i używać wielokrotnie.. Akurat IMO tutaj są całkiem przyzwoite suche drożdże - Brewferm Blanche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 (edytowane) Dyskusja zjechała w kierunku piw pszenicznych' date=' a potem jeszcze gdzie indziej' date=' ale chcę dodać swoje parę groszy nt. drożdży suchych - nie da się na nich zrobić również rasowego piwa belgijskiego:)[/quote'']A to nie za dobrze Bo ja się ostro zastanawiałem i szukałem jakiegoś suchego zamiennika Wyeast 3944 Belgian Witbier Chyba z robieniem Wita wstrzymam się do momentu, aż nauczę się przechowywać drożdże i używać wielokrotnie.. Akurat IMO tutaj są całkiem przyzwoite suche drożdże - Brewferm Blanche. Ponoć S-33 też dają dobre rezultaty:) Wyraziłam się nieściśle, bo dla mnie "belgijskie" oznacza dubble i triple:D Zatem nie chodziło mi o kraj pochodzenia, tylko styl, moje niedopatrzenie:) Edytowane 9 Lutego 2009 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 A to nie za dobrze Bo ja się ostro zastanawiałem i szukałem jakiegoś suchego zamiennika Wyeast 3944 Belgian Witbier Chyba z robieniem Wita wstrzymam się do momentu' date=' aż nauczę się przechowywać drożdże i używać wielokrotnie..[/quote']Akurat IMO tutaj są całkiem przyzwoite suche drożdże - Brewferm Blanche. Ponoć S-33 też dają dobre rezultaty:) S-33 używałem do Grodzisza i koelscha, do witbiera nie próbowałem. One są raczej dość neutralne, no ale może kolendra i skórka załatwią sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Drozdze plynne zawsze beda lepiej dopasowane do styli piwa z bardzo prostego powodu. Nie musza dobrze znosic suszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Mnie interesuje taka sprawa: czy ktos moze zrobil naprawde udane warki piwa pszennego z suchymi drozdzami? Ja w zeszlym roku porownalem suche WB-06 z plynnymi WLP300 i WLP300 okazaly sie znacznie lepsze. Czy moze ktos tu sprobowal Danstar Munich? Albo inne suche drozdze pszenne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Mnie interesuje taka sprawa: czy ktos moze zrobil naprawde udane warki piwa pszennego z suchymi drozdzami? Ja w zeszlym roku porownalem suche WB-06 z plynnymi WLP300 i WLP300 okazaly sie znacznie lepsze. Czy moze ktos tu sprobowal Danstar Munich? Albo inne suche drozdze pszenne? Tak zrobiłem, piwo było wyśmienite, były banany, były goździki, była piękna treściwość, a piwo nawet po roku nie traciło swoich weizenowych atrybutów. Jest tylko jeden problem, nie wiadomo co to były za drożdże. U nas jako no name były dodawane do zestawów BA, jeszcze przed pojawieniem się WB-06. Obecnie chyba niedostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Mnie interesuje taka sprawa: czy ktos moze zrobil naprawde udane warki piwa pszennego z suchymi drozdzami? Ja w zeszlym roku porownalem suche WB-06 z plynnymi WLP300 i WLP300 okazaly sie znacznie lepsze. Czy moze ktos tu sprobowal Danstar Munich? Albo inne suche drozdze pszenne? Tak zrobiłem' date=' piwo było wyśmienite, były banany, były goździki, była piękna treściwość, a piwo nawet po roku nie traciło swoich weizenowych atrybutów. Jest tylko jeden problem, nie wiadomo co to były za drożdże. U nas jako [i']no name[/i] były dodawane do zestawów BA, jeszcze przed pojawieniem się WB-06. Obecnie chyba niedostępne. Ja też tak jak "kopyr" uwarzyłem 2 lata temu pszeniczniaka z zestawu BA w którym były drożdże bez nazwy. Piwo było naprawdę wyśmienite . Obecnie mam pszeniczniaka na WB-06 i chociaż jest całkiem nie zły ,to do tamtego wiele mu brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Co powiecie o drożdżach Safale S-04? Ze względu na zwarty osad dla mnie sa bardzo dobre. Czy połączenie S-04 z ekstraktem jasnym jest szczęśliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Co powiecie o drożdżach Safale S-04? Ze względu na zwarty osad dla mnie sa bardzo dobre. Czy połączenie S-04 z ekstraktem jasnym jest szczęśliwe? Oczywiście, że jest szczęśliwe To w porządku drożdże Tu masz parę słów więcej http://www.piwo.org/forum/t1048-Fermentis-Safale-S-04.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Bardzo dobre efekty można uzyskać. Ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy. Mianowicie mimo, że piwo szybko się sklaruje, musi leżakować minimum 1,5 miesiąca. Drożdże produkują dwuacetyl, który musi zostać zredukowany podczas leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Mam mały problem, dziś chciałem aktywować drożdże płynne, ale nie mogę rozbić pożywki. Pomimo wielu prób wciąż czuję kapsułkę w środku. Może za słabo zgniatam? No ale nie wiem jak dużej siły mam użyć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Pięścią walnać z całej siły w bulkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Tak zrobiłem i pękła Teraz kolejne pytanie.. W trakcie filtracji ostatniej warki (Alt) Odebrałem 0,5l filtratu. Niestety nie wiem ile °Blg, ale na pewno dużo, bo to było na samym początku. Przegotowałem i zakapslowałem w sterylnej butelce. Czy mogę tej brzeczki (rozcieńczonej do 10°Blg) użyć do zrobienia startera z tych drożdży (Wyeast 3333 German Wheat) ? Czy przed dodaniem do niej drożdży mam ją powtórnie przegotować? A może odpuścić sobie starter i wlać od razu napęczniałą saszetkę do fermentatora? To będzie Weizen 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Ja bym wlał odrazu. German Wheat? Nie oczekuj cudów po tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Przy Weizenie możesz sobie darować robienie startera. Przy mocnych piwach albo dolnej fermentacji zalecane byłoby zrobienie startera. Brzeczkę najpierw możesz spróbować czy nie jest kwaśna, potem przegotować i rozcieńczyć do 8-10 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 German Wheat? Nie oczekuj cudów po tych drożdżach. No niestety, tak wyszło. Chciałem kupić 3068, ale nie było na magazynie. Zatem skoro tam mówicie, to brzeczka zostanie na kiedyś.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się