jacer Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 To już trzeba pytać organizatorów jakie piwo można wystawiać? :o:o:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Właśnie zamówiłem drożdże do białego barana, warkę planuję za 2 tygodnie. Mario mógłbyś wstawić jakąś przykładową recepturę na tego białego barana? Przede wszystkim interesuję mnie zacieranie. Zacieranie:zasyp 40°C ,20 minut 50°C ,60 minut 64°C ,15 minut 73°C ,10 minut 78 °C . Do tego długie,intensywne gotowanie gotowanie minim. 90 minut ( ja gotowałem 120 minut) Chmielenie: aromatyczny ( przy pierwszej warce 52g Lubelski szyszka całość w 50 minucie gotowania) ( przy drugiej 45g Lomik granulat: 35g w 45 min. i 10 g na 10 minut przed końcem gotowania) Jacer.To tylko z grzeczności:) A kiedy promować to piwo jak nie na WWP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Mario a przepis wziąłeś z jakiegos konkretnego źródła czy jest to twoja autorska recepetura? Ja znalazłem gdzieś na jakiejś niemieckiej stronie taki przepis: Weißer Schöps: 4.000 g Helles Weizenmalz 1.000 g Pilsener Malz goryczka 20 BE ( czy to IBU? ) i właśnie nie miałem zacierania dlatego się pytałem Jak wyglądał twój zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Slotish, trochę cierpliwości.Po WWP będzie wszystkim wiadome. Spokojnie rób na dwóch słodach, które wymieniłeś, a proporcje ustal (na razie:okey:) według swoich oczekiwań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Uchylę rąbka tajemnicy:baran i keolsch ( na Zymoferm) będą do degustacji na WWP. (jest zgoda organizatorki).Zapraszam A ja mam w planie przyjechać z 2 kegami tylko nie ustalałem z Marusią jakimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Alt, no moje są z datą do 04.04. Po terminie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Alt' date=' no moje są z datą do 04.04.[/quote']Po terminie ? Po. Ale to była partia nie do sprzedaży, na własne ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Alt' date=' no moje są z datą do 04.04.[/quote']Po terminie ? Po. Ale to była partia nie do sprzedaży' date=' na własne ryzyko.[/quote'] Czyli dla wybrańców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Uchylę rąbka tajemnicy:baran i keolsch ( na Zymoferm) będą do degustacji na WWP. (jest zgoda organizatorki).Zapraszam A ja mam w planie przyjechać z 2 kegami tylko nie ustalałem z Marusią jakimi jak to bedzie na tych WWP? to bedzie moj pierwszy konkurs wiec nie za bardzo sobie wyobrazam jak to bedzie wygladalo. wiem, ze 7-ego bedzie konkurs piwowarow domowych. ty te kegi swoje bierzesz na ten dzien? moja ipa na ten konkurs sie gazuje w kegu w lodowce teraz. za jakies 2 tygodnie zbutelkuje z kega. nie wiem czy mi gazu starczy w butli zeby sie do konca nagazowalo i wypchalo do butelek :o (juz jest na czerwonym, po tygodniu gazowania). wezme ze soba troche butelek (czyli ile maksymalnie wejdzie w torbe) na ten konkurs zeby na wzajem z innymi piwowarami sie degustowac i zbierac opinie co to polepszenia itd. zalaczam zdjecie. mozecie mi powiedziec czy dociagnie do konca z tym gazowaniem? info: -gazuje juz tydzien -cisnienie to 0.9 bar (na zdjeciu jest prawie 1 bo zwiekszylem bo bylo jakies 8.5. za bardzo zwiekszylem i po zrobieniu zdjecia zmniejszylem) -ekwiwalent 0.9 bar to 13psi lub 89 kPa -gazowane w temperaturze 6C lub 41F sorry za off-topic-a ale nie chcialo mi sie zakladac nowego tematu na takie pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Uchylę rąbka tajemnicy:baran i keolsch ( na Zymoferm) będą do degustacji na WWP. (jest zgoda organizatorki).Zapraszam to da tych co nie będą napisz jaki efekt,spektakularny (kompletnie coś innego )czy zabieg marketingowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) jak to bedzie na tych WWP? to bedzie moj pierwszy konkurs wiec nie za bardzo sobie wyobrazam jak to bedzie wygladalo. wiem, ze 7-ego bedzie konkurs piwowarow domowych. ty te kegi swoje bierzesz na ten dzien? moja ipa na ten konkurs sie gazuje w kegu w lodowce teraz. za jakies 2 tygodnie zbutelkuje z kega. nie wiem czy mi gazu starczy w butli zeby sie do konca nagazowalo i wypchalo do butelek :o (juz jest na czerwonym, po tygodniu gazowania). wezme ze soba troche butelek (czyli ile maksymalnie wejdzie w torbe) na ten konkurs zeby na wzajem z innymi piwowarami sie degustowac i zbierac opinie co to polepszenia itd. zalaczam zdjecie. mozecie mi powiedziec czy dociagnie do konca z tym gazowaniem? info: -gazuje juz tydzien -cisnienie to 0.9 bar (na zdjeciu jest prawie 1 bo zwiekszylem bo bylo jakies 8.5. za bardzo zwiekszylem i po zrobieniu zdjecia zmniejszylem) -ekwiwalent 0.9 bar to 13psi lub 89 kPa -gazowane w temperaturze 6C lub 41F sorry za off-topic-a ale nie chcialo mi sie zakladac nowego tematu na takie pytanie. Na poprzednich WWP wyglądało to tak , konkurs na który wysyłasz piwa do Macieja . Jury obraduje gdzieś tam zamku i wybiera laureatów . W tym czasie piwowarzy spotykają sie w podziemiach zamku i wystawiają się ze swoimi piwami do degustacji. Były chyba 3 stanowiska gdzie lano piwa z kegów , ustawiały się tam kolejki nie tylko piwowarów lecz i ludzi odwiedzających warsztaty .Oczywiście piwowarzy dyskutowali o swoich piwach oraz wymieniali sie doświadczeniami i piwami .Nie lepiej było przeprowadzić refermentacje w butelkach niż przelewać z kega do butelek ? ps co jest na czerwonym po tygodniu gazowania ? Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Na poprzednich WWP wyglądało to tak , konkurs na który wysyłasz piwa do Macieja . Jury obraduje gdzieś tam zamku i wybiera laureatów . W tym czasie piwowarzy spotykają sie w podziemiach zamku i wystawiają się ze swoimi piwami do degustacji. Były chyba 3 stanowiska gdzie lano piwa z kegów , ustawiały się tam kolejki nie tylko piwowarów lecz i ludzi odwiedzających warsztaty .Oczywiście piwowarzy dyskutowali o swoich piwach oraz wymieniali sie doświadczeniami i piwami .Nie lepiej było przeprowadzić refermentacje w butelkach niż przelewać z kega do butelek ?ps co jest na czerwonym po tygodniu gazowania ? chce zeby bylo bez osadow. nigdy tego jeszcze nie robilem i bede chcial widziec jak mi to pojdzie. wskazowka na tym barometrze jest na czerwonym polu (ta wskazowka ktora pokazuje ile gazu zostalo w butli). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 chce zeby bylo bez osadow. nigdy tego jeszcze nie robilem i bede chcial widziec jak mi to pojdzie. wskazowka na tym barometrze jest na czerwonym polu (ta wskazowka ktora pokazuje ile gazu zostalo w butli). Zrobisz cichą to będzie bez osadów , a tak piwo przelewane do butelek straci na nagazowaniu Ale jaki związek ma nagazowanie z czerwonym polem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) Zrobisz cichą to będzie bez osadów , a tak piwo przelewane do butelek straci na nagazowaniu Ale jaki związek ma nagazowanie z czerwonym polem ? chcialem wiedziec czy mam wystarczajaca ilosc CO2 w butli zeby mi tego kega nagazowalo do konca i piwo wypchalo. juz sie powoli konczy i nie wiem czy starczy. nie mam czasu na cicha. piwo warzylem 3 tygonie temu. i po 2 tygoniach (czyli tydzien temu zkegowalem). zanim by wyeast 1056 opad to co najmniej tydzien cichej. a temperatura gazowania (czyli 5C) to znacznie przyspieszy. a co do butelkowania: kliknij tak na polowe filmika jesli sterylizacji nie chcesz ogladac tylko musze jeszcze wykombinowac taki korek. jesli wiesz gdzie takie cos zalatwic to bym byl wdzieczny :beer: Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez BrowarmistrzNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) chcialem wiedziec czy mam wystarczajaca ilosc CO2 w butli zeby mi tego kega nagazowalo do konca i piwo wypchalo. juz sie powoli konczy i nie wiem czy starczy. nie mam czasu na cicha. piwo warzylem 3 tygonie temu. i po 2 tygoniach (czyli tydzien temu zkegowalem). zanim by wyeast 1056 opad to co najmniej tydzien cichej. a temperatura gazowania (czyli 5C) to znacznie przyspieszy. Manometr po lewej wskazuje ciśnienie w butli , jest leszcze jakieś 40 atmosfer. Jeśli chesz widzieć ile jest co2 w butli to ją zważ edyta O napełnianiu butelek z kega gdzieś było lecz nie moge poszukać Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Drożdże Zymoferm - na razie tylko kilka szczepów - pojawiły się również w ofercie TwojBrowar.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Witam, a jak piwko na Zymofermach fermentuje, a jak smakuje? Coś o tych drożdżach już wiadomo? Jeśli wiecie piszcie jak je oceniacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Te drożdże powinny mieć ksywę Zomoferm lub lepiej Zomole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Niestety, mój szczep z zymofermu jest chyba jakiś trefny. Zrobiłem starter 0,5L i po 3 dniach zero reakcji: brak piany, wszystkie leżą na dnie, poziom blg bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 A mieszałeś co jakiś czas słoikiem/kolbą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Pierwsza próba z tymi drożdżami dopiero przede mną - czekam na przesyłkę z Belgische Klosterbiere u. Ales i Weissbier "typ Bestfrau". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 podziel się później wrażeniami. Planuję zakup "altów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Starter był napowietrzony, dodatkowo mieszałem co jakiś czas. Generalnie moja procedura do tej pory się sprawdzała, to jest pierwszy raz gdzie drożdże odmówiły całkowicie współpracy Na szczęście kolega bimbelt mnie poratował gęstwą wajhenstefanów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Altbierowe już ktoś używał - josefik bodajże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Moje Zymoferm Z034-2-36 Weissbier II zadane bezpośrednio do brzeczki po 48h nawet nie drgnęły .Temp fermentacji 19c ,drożdże z ważnym terminem przydatności . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się