JacekKocurek Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Udało mi się zrzucić do pliku htmla wszystkie style z BJCP2008. Do xmla jakoś mi nie idzie. edyta powyżej, sorry za literówkę pzdr flood Z zalecanym stopniem nasycenia CO2? To wyślij mi na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Hm - a jak załączyć plik? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Hm - a jak załączyć plik? pzdr flood tu sie chyba nie da. Tylko zdjęcia są dozwolone. Prześlij mi emilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Poszło. flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Poszło. flood Doszło. Dane wprowadzone. Poprawiona wersja już dostępna. Mam nadzieję, że będzie w końcu OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Został nawet mój babol - przecinki w outmeal, i komentarze;-). Twoja lista nie do końca pokrywa się z BJCP - ale główne style się zgadzają, nie wszystko udało mi się spasować. W każdym razie działa. Dziękuję. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Został nawet mój babol - przecinki w outmeal, i komentarze;-).Twoja lista nie do końca pokrywa się z BJCP - ale główne style się zgadzają, nie wszystko udało mi się spasować. W każdym razie działa. Dziękuję. pzdr flood Powiem szczerze, nie weryfikowałem tej listy, po prostu bezczelnie ściągnąłem ze strony kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 pełen wypas :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) To ja jeszcze tak z ciekawości - czy to jest dobrze, że im wyższe FG - tym więcej do refermentacji. To jakoś wbrew logice? A może byście tak z coderem wspólnie spróbowali scalić dwa narzędzia? Nie wiem czy to nie głupi, w świetla własności intelektualnej, pomysł, no ale... pzdr flood Edytowane 29 Marca 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) To ja jeszcze tak z ciekawości - czy to jest dobrze, że im wyższe FG - tym więcej do refermentacji. To jakoś wbrew logice? pzdr flood Ależ nie, to całkiem logiczne. Im większe FG tym więcej cukrów w danej brzeczce nie ulega fermentacji czyli potrzeba większej ilości brzeczki do wytworzenia potrzebnej ilości CO2. Edytowane 29 Marca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Cz to wersja z już poprawionymi bugami? http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip Czyli tak naprawdę V2.1. Edytowane 8 Kwietnia 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Cz to wersja z już poprawionymi bugami? http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip Tak A znalazłeś coś nowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 NIe znalazłem nic innego , tylko pragnę podziękować i stosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 NIe znalazłem nic innego , tylko pragnę podziękować i stosować. A na zdrowie niech Ci będzie. Raportuj o efektach. Stopnie nagazowania pochodzą z BJCP 2008 via BeerSmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 NIe znalazłem nic innego ' date=' tylko pragnę podziękować i stosować.[/quote']A na zdrowie niech Ci będzie. Raportuj o efektach. Stopnie nagazowania pochodzą z BJCP 2008 via BeerSmith. Jako że wersja v2 wydaje się stabilną, zapraszam do pobieranie jej już z serwera piwo.org http://www.piwo.org/download/refermv2.zip Link oczywiście dostępny regularnie w dziale pliki Jacku - dzięki za kalkulator ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Też go używam dobra robota Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 (edytowane) Też go używam dobra robota Jacek No znowu takie trudne to nie było. Muszę jeszcze umieścić ostrzeżenie, że warunkiem poprawnego nagazowania jest dokładne dofermentowanie piwa przed butelkowaniem. Tomku: dodaj może takie zdanie przy linku do pobierania programu. Edit: no jeszcze mi przyszło do głowy (bo prawnicza paranoja USA zaczyna pukać do naszych drzwi), że twórca programu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z jego używania. Edytowane 28 Maja 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 tak sobie myślę że do tego programu można by dodać jeszcze zawartość alkoholu w piwie. Nie jest to problem bo wystarczy wziąć OG i FG, i uwzględnić ilość surowca do refermantacji i powiększenie objętości. To może nie jest istotne normalnie, ale czasem się mnie pytają ludzie ile to piwo ma % i nie chciałbym ich za bardzo oszukiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 tak sobie myślę że do tego programu można by dodać jeszcze zawartość alkoholu w piwie. Nie jest to problem bo wystarczy wziąć OG i FG, i uwzględnić ilość surowca do refermantacji i powiększenie objętości. To może nie jest istotne normalnie, ale czasem się mnie pytają ludzie ile to piwo ma % i nie chciałbym ich za bardzo oszukiwać. Ilość surowca do refermentacji jest uwzględniana. Co do zawartości alkoholu to nie chciałem dublować tego co oblicza wersja darmowa ProMasha. Program był pomyślany jako uzupełnienie dostępnego oprogramowania o refermentację brzeczką, której jakoś żaden nie uwzględnia. Może jak znajdę więcej czasu to rozbuduję go ale to już by trzeba myśleć o jakiejś kompleksowej wersji obejmującej wszystkie etapy wytwarzania piwa a to jest jednak spora kobyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 ja używam qbrew i jest o tyle kiepski że pracuje na gęstościach nie na Blg. Po za tym różnie bywa z gęstością obliczoną przez niego, a co za tym idzie z zawartością alkoholu. A tutaj skoro mamy OG, FG i ilość surowca do refermentacji możemy obliczyć alkohol po refermentacji, a nie wiem jak wygląda uwzględnianie tego w programach piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dasz radę, a może z czasem Twój program stanie się "kobyłą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Kalkulatory z MyBrewCollection po bardzo długim remoncie stronki znowu dostępne są w jednym miejscu. Wydaje mi się, że jest ich nawet więcej, niż było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 a mi się ta stronka z kalkulatorami nie odpala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 mi też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 A mi tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi