Selerson Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Na weekendzie moja rodzinka po próbowała zarówno Czarnej jak i Jasnej pszenicy i wszystkim smakowały mi osobiście bardziej do gustu przypadła Czarna ma bardziej zrównoważony smak i kremową pianę, do tego wyszło na prawdę ciemne ledwie słońce przez nie widać jak się naleje do szklanki. Oba piwa lubią uciekać ze szklanki nawet gdy są dobrze schłodzone (trzeba naprawdę ostrożnie lać ) . A tak wygląda czarna pszenica ok 5min po nalaniu do kufla : Edytowane 20 Czerwca 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Jestem nie wiernym Tomaszem przyznaję się (nie wierzyłem że naprawdę butelka z piwem może eksplodować) i się niedawno przekonałem przyniosłem skrzynkę Czarnej Pszenicy do mieszkania a wtedy było bardzo ciepło no i stało się butelka strzeliła a piwo aż na sufit poleciało (dobrze że mieszkanie było przed malowaniem). Zobaczyłem i uwierzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) WARKA 004 KOELSCH (ale chyba tylko z nazwy) 07.09.11r Słody: - pilzneński 2,0kg; - melanoidynowy 0,2kg; - pszeniczny 0,5kg; - płatki jęczmienne ekspresowe 1,2kg; Chmiel: - lubelski 25g na 60min; - marynka 15g na 15min; Drożdże: - Wyeast 2565 Kölsch; Zacierane jednotemperaturowo 67°C przez 1h 15min na mash out w 76°C, 7l wody do wysładzania(za mało) wyszło 16l (14,4°Blg ) więc do fermentatora poszło 1,5l wody mineralnej(tylko tyle miałem ). Drożdże pięknie pracują więc w sobotę albo niedzielę przeleję na cichą. Po zgórą dwóch tygodniach rozlane do butelek przy 5°Blg (przez tydzień cichej nawet nie drgnęło) zadałem 80g cukru na 16 litrów. Edytowane 25 Września 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) WARKA 005 PIWO MIODOWE 25.09.11r Słody: - pilzneński 4,0kg; - amber 1,0kg; - miód wielokwiatowy 1l(tzn pełny litrowy słój jakoś nie przyszło mi do głowy by zważyć); Chmiel: - marynka 40g na 60'; - lubelski 10g na 15'; - marynka 10g na 15'; Drożdże: - suche S-33; Słód zadany do 20l wody. Zacieranie: - 63°C przez 40' - 72°C przez 25' - mash out w 77°C 8 litrów wody wysładzania Warzenie: - na ostatnie 10 min dodałem mech i ok 2 litrów uwarzonego osobno miodu; Wyszło 22l z zawartością 15°Blg . 01.10.11r przy 5°Blg zlano na cichą. 10.10.11 przy 3,5°Blg rozlano do 41 dodając 128g cukru. Młode piwo utraciło aromaty miodowe i owocowe(które miały przy zlewaniu na cichą) w smaku wytrawne z wyraźnymi nutami chmielowymi. Edytowane 10 Października 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 WARKA 006 PIWO WITBIER 20.10.11r Słody: - pilzneński 2,0kg; - pszeniczny 0,5kg; - płatki jęczmienne 0,8kg; - płatki owsiane 0,4kg; - mąka pszenna 0,2kg Chmiel: - marynka 40gr (szyszka domowa hodowla) na 60 min; Drożdże: - Saison(gęstwa) Inne dodatki: -kolendra 20 gr; 9gr w 45min i 11gr w 55min - starta skórka z cytryny 16gr dodana na ostatnie 5 min; Wyszło 10°Blg na 19l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) WARKA 007 PIWO a'la IMBIROWE 31.10.11r Słody: - pilzneński 4,0kg; - melanoidynowy 0,25kg; Chmiele: - marynka 15g; - lubelski 15g; Drożdże: - S-33(gęstwa po miodowym); Inne dodatki: - imbir świeży 100g; - curacao 20g; Zacieranie: - 1h przy 66°C ; - 30' przy 72°C ; - mash out 78°C 13l wody do wysładzania; Gotowanie 60': - marynka na sam początek - curacao 10g w 10'; - lubelski+starty imbir+ 10g curacao na w45'; Wyszło 11°Blg na 21l. Dnia 03.11.11r przy 4°Blg zlałem na cichą. (będzie to tylko formalność w niedzielę do butelek) Dnia 13.11.11r przy 3°Blg zlano do butelek,Na warkę dałem 160g cukru . Piwko ma wyczuwalne aromaty imbirowe ale nie nachalne przyjemne w smaku. Edytowane 13 Listopada 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) WARKA 008 PSZENICZNE CZARNE II (13.11.11r) Słody: - pszeniczny ciemny 1kg; - pszeniczny jasny 1kg; - orkiszowy 1kg; - crystal 0,2kg; - barwiący 0,2; - monachijski 2kg; - melanoidynowy 0,3kg; - aroma 0,5; Chmiele: - marynka 35(własna )g; - lubelski 15(własna)g; Drożdże: - WB-06 (suche) Zacieranie; - słody pszeniczne zadane w 45°C ; - 60min w 43°C - 40 min w 67°C dodane słody: monachijski, melanoidynowy, aroma; - 45 min w 72°C dodałem crystal; - na 10min w 78°C dałem barwiący Filtrowanie: - 13 l wody do wysładzania; Warzenie: - w 0 min 35g marynki; - w 45min 15g lubelski; - 60 min koniec Wyszlo 16°Blg w 22l. Po trzech tygodniach fermentacji (bez zlewania na cicha) zeszło do 4°Blg . Edytowane 3 Grudnia 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) WARKA 009 PSZENICZNE JASNE/CIEMNE(po monachijskim) 17.12.2011r Słody: - pszeniczny jasny 2,5kg; - monachijski 2,8kg; - płatki ryżowe 0,2k; Chmiele: - marynka 20g; - lubelski 10g; Drożdże: - WB-06 gęstwa (po czarnej pszenicy) Zacieranie: - słody zadane w 43C - 60' w 42C; - 10' w 52C; - 30' w 64C; - 40' w 72C; - 78C mashout Filtrowanie: - 11l wody do wysładzania; Warzenie: - w 0' dodałem marynkę; - w 45' dodałem lubelski; - w 60' koniec gotowania Wyszło 12Blg na 26l(musiałem dolać 4l wody źródlanej). Po świętach rozłałem do butelek dając 335g cukru na 26l. piwo zeszło do 3Blg Edytowane 29 Grudnia 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) WARKA 010 BELGIAN DUBBEL 25.02.2012r Przepis podpatrzony(i częściowo wykorzystany) z Wiki od Staśka. Słody: - pilzneński 4,0kg; - ciemny pszeniczny 0,65kg; - carahell 0,35kg; - caramunich 0,2kg; Chmiele: - marynka 35g; - galena 10g; Drożdże: - Wyeast 3787 Trappist High Gravity; Dodatki: - cukier karmelizowany 500g; - rodzynki 100g - skórki pomarańczy kandyzowane 50g; Zacieranie: - 15' w 55oC; - 35' w 63oC; - 40 w 72oC; - 78oC mashout; Do wysładzania poszło 12l wody. Warzenie: - w 1' dodałem 10g galeny i 15g marynki; - w 50' poszło 20g marynki, rodzynki, skórka pomarańczy i karmelizowany cukier; - 60' koniec gotowania. Wyszło 16oBlg na 20l brzeczki. W dniu 06.03.2012r przy 5oBlg zlałem na cichą. 18.03.12r przy 4oBlg zlałem do butelek dając 128g cukru. Edytowane 18 Marca 2012 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 - caramuchin 0,2kg; Jakiś z Rosji ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Cześć Twój browar zawsze się tak nazywał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Cześć Twój browar zawsze się tak nazywał? Tak, browar Młodego chyba zawsze się tak nazywał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) odp Fidel - caramuchin 0,2kg; Jakiś z Rosji ?? Oj tam, oj tam, każdemu się może zdarzyć literówka odp Bielok Cześć Twój browar zawsze się tak nazywał? Czemu pytasz ??? Czyżbym pod czyjś browar podszył??? To jest mój zodiak więc wpadłem na pomysł by był nazwą browaru Edytowane 15 Marca 2012 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) WARKA 011 JASNE PSZENICZNE III 15.03.2012r Słody: - pszeniczny jasny 3,0kg; - pilzneński 1,0kg; - wiedeński 1,0kg; Chmiele; - marynka 15g; - lubelski 20g; Drożdże: - Safbrew WB-06 Zacieranie: - na lenia 60' w 64oC; - 30' w 72o C; - 78oC mashout. Wysładzanie 12l wody. Warzenie: Przez 60min - w 0' 15g marynki; - w 45' 20g lubelskiego; Po dodaniu 2l wody mineralnej do brzeczki wyszło 12Blg na 21l W dniu 31.03.12r przy 2o Blg rozlane do butelek z dodatkiem 300g cukru na 21l piwa. Edytowane 28 Października 2012 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) WARKA 012 BELGIAN DUBBEL 18.03.12(wg Staśka) Słody: - pilzneński 3,5kg; - monachijski 0,5kg - carahell 0,35kg; - caramunich II 0,21kg; - karmelowy ciemny; Chmiele: - galena 10g; - marynka 37g; Drożdże: - Wyeast 3787 Trappist Hight Gravity(gęstwa z warki 010); Dodatki: - rodzynki 100g; - cukier karmelizowany 500g; Zacieranie: - 15' w 55oC; - 35' w 63oC; - 45' w 72oC; - mashout filtracja i wysładzanie 12l wody; Warzenie: - w 0' 10g galeny i 22g marynki; - w 50' dodatki i 15g marynki; - 60' koniec gotowania. Po wystudzeniu wyszło 13,5oBlg na 23l. (popełniłem gafę gdyż wg przepisu powinienem dodać jaszcze 0,65kg pszenicznego). W dniu 31.03.12r przy 3o Blg zlałem na cichą. W dniu 12.04.12r przy 3 Blg zlałem 23l do butelek do dając 200g cukru Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) WARKA 013 Ciemne Pszeniczne (16.04.2012r) Słody: - pszeniczny ciemny 2,5kg; - pilzneński 1,3kg; - monachijski 0,4kg; - caramunich II 0,2kg; - specjal B 0,1kg; Chmiel: - marynka 25g; Drożdże: - WB-06; Zacieranie; - 30' w 42oC; - 10' w 52oC; - 55' w 64oC; - 20' w 72oC; Do wysłodzenia użyłem 8l wody Warzenie: Przez 1h w 50' dodałem 25g chmielu. Na 18l wyszło 13oBlg 01.05.12r Rozlałem do butelek z dodatkiem 130g cukru (za dużo cukru do refermentacji) Edytowane 17 Października 2012 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) WARKA 014 Piwo MiodoweII (27.10.2012r) Słody: - pilzneński 4,0kg; - caramunich II 200g; - Specjal B 200g; - melanoidynowy 200g; - monachijski 300g. Chmiele: - Galena 9g; - Marynka 25g. Drożdże: - US-05 Inne: - mech irlandzki 5g; - miód gryczano-lipowy; Zacieranie: Słód zadany w całośći do 15l wody. - 40' w 64o C; - 25' w 72o C; - mashout i zadene 16l wody do wysładzania; Warzenie: Na początku gotowania zadałem chmiel w 50' dodany miód sycony w ok 2l brzezki i mech irlandzki. Wyszło 17,50 Blg w 20l brzeczki. Edytowane 28 Października 2012 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) WARKA 015 Pszeniczne gruszkowe(28.10.12r) Słody: - pszeniczny 2kg; - pilzneński 2kg; - pszeniczny ciemny 0,5kg Chmiele: - marynka 20g: - lubelski 20g; Drożdze; - suche WB-06 Inne dodatki: - mus z dojrzałych gruszek( domowy); Zacieranie: - 40' w 64o C; - 25' w 72o C; -mash out 8l wody do wysładzania; Warzenie: - w 0' marynka; - w 45' lubelski; - w 50' mus gruszkowy; - 60' koniec warzenia; W 20l wyszło 11o Blg. Dziś(08.11.12r) zlewałem do butelek pszeniczne gruyszkowe, miodowe na cichą: - gruszkowe straciło wszelkie aromaty owocowe (które były bardzo wyraźne przy zlewaniu na cichą), odfermentowało do 2o Blg; - miodowe za to ma barzo mocne nuty miodu zarówno w smaku jak i aromacie, dodatkowo też jest wyraźnie wytrawne, odfermentowało do 3o Blg; Edytowane 8 Listopada 2012 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 nie potrzeba pasteryzowac miodowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 A po co ? Co ma miód do pasteryzacji ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 tzn chodzilo mi o to zeby dodac miod do butelek i zatrzymac drozdze jak juz sie piwo nagazuje zeby miodu do konca nie zjadly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 miodowe za to ma barzo mocne nuty miodu zarówno w smaku jak i aromacie, dodatkowo też jest wyraźnie wytrawne, odfermentowało do 3o Blg; Daj znac po otwarciu miodowego czy smak i aromat miodu pozostal bo czytalem ze niekoniecznie musi tak byc a z racji nazwy miejscowosci w ktorej mieszkam i nazwy browaru wypadaloby cos miodowego uwarzyc! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Pierwsze miodowe robiłem na zwykłym wielokwiatowym i też było czuć miodem choć bardzo słabo, nawet jak zlewałem na cichą. A przy tm miód gryczano-kwiatowy dał bardzo mocne nuty no ale zobaczymy co wyjdzie po leżakowaniu w butelkach w niedzielę zleję do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Piwko miodowe już w butelkach od burzliwej dużo aromatu miodowego nie zostało, ale nadal jest wyczuwalny zwłaszcza w smaku, wyszło wytrawne gdyż nie podchodzą mi te słodkie miodowe ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) WARKA 016 Piwo Malinowe (24.11.12r) Słody: - pilzneński 4,5kg; - caramunich II 270g; - special B 230g; Chmiele: - marynka 30g Drożdże: - gęstwa po miodowym czyli US-05; Inne dodatki: - Sok malinowy 3x420ml(Herbapol); Zacieranie: - 30' w 63oC; - 45' w 72oC; - 78oC mashout; Filtracja i do wysładzania ok11l wody. Warzenie: - na 60' Marynka; Wyszło po rozcieńczeniu 4l wody mineralnej 16oBlg w 26l Edytowane 25 Listopada 2012 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się