admiro Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Witam serdecznie czy mogę prosić o pomoc dla opcji Edytor kroków zacierania. Interesuje mnie np zacieranie dekokcyjne czyli: 1.Docelowa temperatura (czyli ile chcę mieć po dodaniu słodów) 2Wielkość infuzji-co mam przez to rozumieć co wpisać 3.Wielkość dekokcji-czyli ile zacieru pobieram z zacieru do wrzenia ? 4.Czas? czy tutaj mam wpisać czas wrzenia 5Temperatura zwłoki? 6.Temperatura końcowa ? Z góry dziękuję Piotr 1. Nie, to temperatura którą chcesz uzyskać po zawróceniu dekoktu 4. Czas: cały czas trwania kroku, czyli czas pozostawania zacieru nieodebranego do dekokcji (inaczej mówiąc czas od odebrania dekoktu do czasu jego powrotu, w tym podgrzewanie, przetrzymywanie go w 72 °C i gotowanie) Resztę kroków pominąłem, bo program sam policzy jak zrobisz tak (przykładowo oczywiście): 1. Kreator zacierania a) wprowadź pierwszy krok - Infuzja - "Białkowa" 50°C 20 minut b) wprowadź drugi krok - Dekokcja - "Dekokt1" 62°C 30 minut c) wprowadź drugi krok - Dekokcja - "Dekokt2" 72°C 30 minut d) wprowadź trzeci krok - Programowanie temperaturowe - "Wygrzewanie zacieru" 75,6°C 5 minut 2. Koniec Kreatora 3. Pomocnik zacierania - wprowadź stosunek słodu 4/1 (przy dekokcji to raczej minimum) 4. I już masz wszytko wyliczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ma ktoś dane do słodu Carahell ???? musze wklepać ręcznie bo za cholerę nie wchodzi z bazy danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuzzy Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Name: Carahell (Weyermann) Type: Grain Origin: Germany Supplier: Weyermann Yield: 75,74 % Potential: 1,035 Color: 25,6 EBC Max in Batch: 30,0 % Moisture: 6,70 % Protein: 0,0 % Coarse Fine Difference: 1,50 % Diastatic Power: 0,0 % Notes: Light colored caramel malt. Adds body, color and aroma. Use up to 30% in low alcohol beers Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 dzięki wielkie. prawie trafiłem wpisując na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Moje pytanko. Dlaczego gdy wprowadzam ręcznie dany typ drożdży do programu i później używam go w recepturze to nie uwzględnia mi odfermentowania? Zawsze pokazuje je na poziomie 0,6. Później wychodzą chocki klocki z końcową zawartością alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Jeżeli dobrze widzę to zależy wyłącznie od pola Żywotność (Attenuation), więc jeżeli zawsze wprowadzisz taką samą żywotność, to zawsze uzyskasz taki sam wynik (dla zainteresowanych: http://brewtarget.svn.sourceforge.net/viewvc/brewtarget/tags/1.2.4/src/recipe.cpp?revision=622&view=markup od linii 2075 do 2087). Jeżeli nie wprowadzisz, to domyślną wartością jest 75%. Jejski i admiro 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Dzięki... tyle że teraz coś mi nie pasuje. Wpisywałem dane podawane np do wb-06 i żywotność jest 95%. zgodnie z tymi wartościami program podaje że BLG powinno zejść do 0,6 a na 6 warek zrobionych na tych drożdżach nigdy jeszcze nie miałem takiego wyniku. zawsze jest to między 2 a 3 blg końcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Dzięki... tyle że teraz coś mi nie pasuje. Wpisywałem dane podawane np do wb-06 i żywotność jest 95%. zgodnie z tymi wartościami program podaje że BLG powinno zejść do 0,6 a na 6 warek zrobionych na tych drożdżach nigdy jeszcze nie miałem takiego wyniku. zawsze jest to między 2 a 3 blg końcowego. 95% to za dużo, ja mam ok. 80% i tyle to mniej więcej jest. Poza tym program raczej nie bierze pod uwagę schematu zacierania. Generalnie ja bym się tym nie przejmował, wyrocznia to to nie jest. O ile tylko trafiasz z OG i objętością, to powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) Dzięki... tyle że teraz coś mi nie pasuje. Wpisywałem dane podawane np do wb-06 i żywotność jest 95%. zgodnie z tymi wartościami program podaje że BLG powinno zejść do 0,6 a na 6 warek zrobionych na tych drożdżach nigdy jeszcze nie miałem takiego wyniku. zawsze jest to między 2 a 3 blg końcowego. Tłumaczenie żywotność nie jest zbyt szczęśliwym tłumaczeniem angielskiego "Attenuation", chyba muszę to zmienić. Chodzi procentową zdolność drożdży do odfermentowania początkowej gęstości brzeczki. Tu przykład: http://www.wyeastlab...tail.cfm?ID=135 Edytowane 6 Marca 2012 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Witam, właśnie zaczołem się bawić tym programem i generalnie bardzo mi odpowiada. Mam pytanie dotyczące stanu surowców a nigdzie tego nie znalazłem. Mianowicie czy jak wpisuje ilość (np. słód wiedeński 5 kg) i korzystam z receptury gdzie idzie 2 kg, to czy jest możliwe aby program sam to zróżnicował. Jeśli tak to co należy zrobić? Pozdrawiam wszystkich "warzycieli". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Kurde, dwa browki dziś walnąłem, a nie zaklejam o co Ci chodzi. Możesz jaśniej??? Chodzi Ci o skalowanie receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Fidel to chyba jakieś barleywine walnąłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Ma razie nie ma takiej opcji, taki wniosek był już zgłaszany do programistów. Póki co musisz ręcznie odjąć wartości ze składu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 To jest skalowanie receptury. Najpierw trzeba wpisać recepturę oryginalną i określić na jaką ilość piwa jest, a później wybrać opcje Skaluj Recepturę i tam trzeba podać na jaką ilość piwa chcesz to przeliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Chodziło mi właśnie o aktualny stan moich surowców po warzeniu. Dzięki admiro. Skalowanie receptury opanowałem. Jakbyście mieli jakieś pyszne recepturki chętnie zaimportuje:) Pozdrawiam "warzycieli". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Program chyba jest w stanie importować receptury w formacie BeerXML, więc możesz pobuszować na http://hopville.com i sobie pozbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Jak skopiować recepturę by móc wstawić np: w zapiskach piwowarów? Jak kopiuję wersję do wydruku to później wychodzą mi jakieś bochomazy które trudno odczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Jak skopiować recepturę by móc wstawić np: w zapiskach piwowarów? Jak kopiuję wersję do wydruku to później wychodzą mi jakieś bochomazy które trudno odczytać. Za jednym klikiem się nie da, ale blisko sukcesu będziesz wybierając Narzędzie > Skopiuj recepturę do schowka jako tekst, potem wkleić na forum - potem tylko obrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 thx pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Ja mam takie jedno małe pytanie. Wszystko praktycznie już rozpracowałem, ale nurtuje mnie jedna rzecz: gdzie się ustawia czas gotowania? Czy tylko w "Sprzęt"? Ale jaki to ma sens, jeżeli każda receptura może wymagać innego czasu gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 (edytowane) Czy w tym programie długość przerw i temperatury zacierania wpływają na cokolwiek, na gęstość końcową, poziom alkoholu czy coś innego? Nie zauważyłem niczego takiego, a wydawałoby się to logiczne Edytowane 4 Lipca 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 AFAIK nie wpływa. Na końcową gęstość wpływ mają tylko wybrane drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 To właśnie zauważyłem, tylko jak wprowadzić drożdże, których tam nie ma (chodzi mi akurat o S-33)? Nie ma tam zbyt wielu parametrów do uzupełnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Skopiuj jakieś inne i zmień im odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się