Jejski Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ten program ma wiele błędów. Dla mnie " Docelowa wielkość warki przed gotowaniem" to faktyczne wybicie. Zmieniając ten parametr, zmienia się gęstość początkowa. Zmieniając ilość litrów w "Docelowa wielkość warki" nie dzieje się nic. Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia czy błędu w programie. Admiro zapewnie będzie wiedzieć więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Ma pytanie co do gęstości początkowej, przed gotowaniem i końcowej. Wprowadziłem produkty do refermentacji było 4,8 kg słodów na Pale ale i program wyliczył mi jak na zdjęciu poniżej w rzeczywistości było 22 l brzeczki do gotowania o 12,5blg a po gotowaniu uzyskałem 19L o 14,5 blg. Co w takim razie znaczy gestość początkowa i gęstość przed gotowaniem w tym programie. Nie ma co się zastanawiać, bo wtedy faktycznie jest coś z tym nie tak, tylko tak ustawiać parametry, aby docelowa=obliczona. Wtedy wszystko się zgadza i warka wychodzi dokładnie według obliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Ten program ma wiele błędów. Dla mnie " Docelowa wielkość warki przed gotowaniem" to faktyczne wybicie. Zmieniając ten parametr, zmienia się gęstość początkowa. Zmieniając ilość litrów w "Docelowa wielkość warki" nie dzieje się nic. Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia czy błędu w programie. Admiro zapewnie będzie wiedzieć więcej. W programie opisy są prawidłowe. Zmiana "Docelowa wielkość warki przed gotowaniem" zmienia "Gęstość przed gotowaniem" Zmiana "Docelowa wielkość warki" zmienia "Gęstość początkowa" Układając formułę najprościej jest liczyć od "tyłu" wybrać sprzęt, wpisać składniki i zacieranie. Na końcu użyć Pomocnika zacierania dla ustalenia ilości wody. Program wtedy obliczy prawidłową wartość Docelowej ilości warki i innych parametrów. (Jeżeli Docelowa wielkość warki różni się od tego co chcemy osiągnąć trzeba poprawić wartosć wielkości przed gotowaniem i przeliczyć Pomocnikiem zacierania) Po zmianach w składnikach również trzeba użyć Pomocnika zacierania ponownie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 zapytam jeszcze o wydajność bo według wzoru (ilość brzeczki w litrach*gęstość w Blg)x1,05 / zasyp w kg, czyli 22*12,581,05/4,8 to daje wydajność około 61%. Czytałem wczesniej na forum że program liczy według innego wzoru, więc czy to jest prawidłowo, bo zmieniając parametr wydajności mogę zmienić gęstość przed gotowaniem, oraz dlaczego gestość przed gotowaniem jest większa niż po gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 ok końcowa to przeciez po fermentacji. więc gęstość początkowa to musi by ta po gotowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Koledzy próbuję coś znaleźć w programie co odpowiadało by pszenicy niesłodowanej w składnikach fermentacji. Pomocy!!! Co by pasowało???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Wybrałbym Wheat, flaked. Ilość wniesionych cukrów i kolor powinny być te same. _Chyba_ nie zmieni to znacznie obliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Dzięki, też przy tym obstawiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) Mam problem - zarówno ten program jak i strona http://www.brewtoad.com/ przelicza mi na 20 L te słody: - Słód pszeniczny 1,30 kg - Słód wędzony 0,70 kg - Słód pilzneński 0,50 kg na ekstrakt początkowy 6,5 stopnia Plato, przy wydajności 70%, podczas gdy sklep, który sprzedaje taki zestaw zarzeka się, że wyjdzie 20 L piwa 8 stopni Plato. Próbuję różnych kombinacji nie zmieniających składu słodów i za ch***ę nie potrafię tego zmienić. Dokupić surowca czy ryzykować, że jednak wyjdzie ta 8-ka mimo obliczeń programu? Edytowane 21 Maja 2013 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) ja bym uzyskał 8 Blg z tej ilości słodów - wydajność 90% wg brewtarget jeżeli masz wątpliwości to zwiększ ilość słodów o np. 10-15% w razie czego otrzymasz więcej brzeczki... a jeżeli nie chcesz dokupować słodów to kontroluj Blg podczas wysładzania (oczywiście Blg zebranej brzeczki) Edytowane 21 Maja 2013 przez longmen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 90%... no proszę... Czyli mam dobre ustawienia i nie da rady, żeby wg programu przy wydajności 70% i tych słodach uzyskać 20 L o 8 Blg? Nurtuje mnie to, gdyż przy wcześniejszej warce wyliczył mi, że wyjdzie mi 20 L Red Ale 11 Blg, a wyszło 13 Blg po pomiarze, więc coś mi tu w tym programie nie pasuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) w programie jest wszystko OK. Wydajność sam wpisujesz taką jak uzyskujesz na swoim sprzęcie - jak wpiszesz 90% to będzie więcej Blg. Jak widać uzyskujesz więcej niż 70% (przypadek z Red Ale). Im piwa o wyższym Blg ty wydajność mniejsza. Wpisz do programu składniki na Red Ale i zmieniaj wydajność dla 20L żeby uzyskać 13 Blg - przekonasz się ile zyskałeś. Edytowane 21 Maja 2013 przez longmen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Obliczyłem wydajność niezależnie (ze wzoru podanego na forum) i wychodzi 67%. Moim zdaniem ten program coś źle liczy - dlatego chciałem sprawdzić czy inni użytkownicy też spotykają się z takimi sytuacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Program wylicza wydajność o amerykańsku (ekstraktywność słodów), a Ty może liczysz po naszych wzorach? Mesive 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Dziękuję bardzo - pewnie o to właśnie chodzi... Zobaczę przy jakiej wydajności program stwierdzi, że piwo ma takie Blg jak mi wyszło w rzeczywistości i taką wydajność w programie ustawię na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 wydajność na stałe nigdy nie będzie taka sama - mi wychodzi przy ok 12 Blg wydajność ok 90% ale już przy 16 Blg tylko 80% (słody jęczmienne). Przy słodach pszenicznych wydajność jest jeszcze mniejsza. Sam będziesz wiedział na bazie swoich doświadczeń jaka wydajność masz przy swoich zasypach, grubości śrutowania, rodzajach słodu i zakładanym Blg. Powodzenia. Sorry za zboczenie z tematu wątku..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Ktoś miał problemy z crashami w nowym Brewtargecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Wersja 2.0.1? Bezproblemowo jak na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Crashuje jak wprowadziłem recepturę na bazie słodów strzegomskich. W jakim pliku siedzą receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Crashuje jak wprowadziłem recepturę na bazie słodów strzegomskich. W jakim pliku siedzą receptury? Plik: database.sqlite Możesz mi przesłać, sprawdzę jak się zachowuje pod linuxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 http://www25.zippyshare.com/v/67632265/file.html daj znać jak sprawdzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 (edytowane) Sprawdziłem i rzeczywiście wywalało błąd, ale tylko jak wprowadziłem słody strzegomskie i od razu przechodziłem do nowej receptury. Po dodaniu słodów i zamknięciu programu( z zachowaniem zmian), problem z Crashem programu ustąpił. Nie działa za to zapisywanie zmian po naciśnięciu ikonki zapisu, na szczęście działa zapis dokonanych zmian podczas zamykania programu. edit. Po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu nie mam już żadnych problemów z programem. Edytowane 30 Maja 2013 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Szkoda, że dodawane receptury nie są zapisywane w osobnych plikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Jak zaimportować bazę danych z 1.2.4 do 2.0.1 różnią się te pliki, jeden to xml drugi sqlite ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Jeśli używasz Mac OS lub Linux, nowo zainstalowany Brewtarget zapyta, czy chcesz dodać nowe receptury i składniki; naciśnij tak. Jeśli korzystasz z systemu Windows, wyeksportuj wszelkie receptury, które chcesz zachować ze starej instalacji (do pliku xml), a następnie zaimportuj je w nowej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się