BartoszSz Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Czy tylko mnie się wydaje czy to za bardzo polskie to nie jest? Połowa po angielsku, jednostki nieeuropejskie. Da się to jakoś przełączyć na całkowicie polskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Da się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Ściągnąłem to ustrojstwo i czuję się zagubiony. EDIT: coś tam sobie rozkminiam, ale ciekawi mnie jak dodaje się chmiele na zimno? Tam są wartości w minutach do końca gotowania, a co jak chcę dodać na zimno, na cichą? Edytowane 3 Maja 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Spróbuj wpisać 0 min Edytowane 3 Maja 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Piero Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 W rubryce ,,uźycie,, kliknij dwa razy w danej pozycji chmielu , i wybierasz sposób uźycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 OK mam. Muszę poczytać manual, sporo tam opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Tak samo z czasem, piszesz jednostkę, np 7 day/days (nie pamiętam które z tych dwóch) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 witam ponownieczy ktoś mógłby się podzielić swoją bazą chmieli?standardowo baza BT nie posiada wszystkich polskich chmieli i rzecz jasna nowych odmian amerykańskichz góry bardzo dziękuję za udostepnienie zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 szybciej i łatwiej Ci będzie dodać je samemu, wystarczy nazwa i % alfa kwasów nic więcej wpisywać nie musisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Tak się zastanawiam czy jest jakaś baza słodów do Brewtarget? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 jest - poszukaj w plikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 W plikach widzę jedynie do Beersmith, a do Brewtarget tylko słody z strzegomia. Chyba, że coś niedowidzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Dotychczas używałem kalkulatorów z Brewer's Friend (np. http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/),chcę się jednak przerzucić na BrewTarget żeby mieć możliwość zapisywania receptur. Mam jednak problem z obliczaniem IBU - BrewTarget daje znacznie niższe wyniki niż Brewer's Friend.Np. dla mojego IPA:20g Admiral 14.3%AA 60'; 15g EKG 6.4%AA 5'; 15g Fuggle 4.9%AA 5'; OG 15Blg (1.061), warka 11.5L, objętość startowa gotowania 14L, Brewer's Friend podaje ok. 70IBU, podczas gdy BrewTarget ok. 59IBU. Oba kalkulatory twierdzą że korzystają z wzoru Tinsetha.Naklepałem sobie szybko programik w celu weryfikacji: public double Calculate(HopAddition addition, double gravity, double volume) { double gravityFactor = 1.65 * Math.Pow(0.000125, (gravity - 1)); double timeFactor = (1 - Math.Exp(-0.04 * addition.Time)) / 4.15; double hopFactor = ((addition.Hop.Alpha / 100) * (addition.Amount / Constants.OZ2G) * 7490) / (volume / Constants.GALLONS2LITERS); double utilizationBonusBgc = addition.Hop.IsPellet ? 1.1 : 1; return gravityFactor * timeFactor * hopFactor * utilizationBonusBgc; } Programik daje wyniki zgodne z Brewer's Friend do drugiego miejsca po przecinku (sprawdzałem dla róznych przykładowych piw).Co może być tego przyczyną? Czy BrewTargewt używa innych współczynników przy liczeniu IBU? EDIT, aha, w BrewTarget mam ustawiony Hop Utilization na 100 w moim profilu sprzętowym, wersja 2.1.0 Edytowane 24 Czerwca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklosz Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Też mi się wydaje, że BT zawyża IBU. Jak to skorygować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Ja mam akurat podejrzenie graniczące z pewnością, że zaniża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklosz Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 A mi się tylko wydaje To jak to skorygować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Nie wiadomo co skorygować bo nie napisałeś na czym polega problem. Opisz jakie chmielenie, jakiego IBU się spodziewasz a jakie Ci wyskakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Czy ktoś może używał w swoich recepturach w brewtarget candi syrup? Nie za bardzo wiem jak to dodać i czy wpływ na barwę jest taki sam jak przy użyciu słodu o takim samym kolorze. No i nie wiem też o ile to podbija ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Obczaj te kalkulatory: http://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/ http://www.brewersfriend.com/srm-calculator/ Możesz sie nimi pobawić i wywnioskować wpływ syropu na kolor i blg. Edytowane 19 Lipca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Czołem, czy mógłby ktoś wrzucić aktualną bazę danych nowych chmieli oraz słodów Weyermanna do BrewTarget? Byłbym dozgonnie wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Czy ktoś wie w którym pliku przechowywane jest archiwum receptur. Dzisiaj odpaliłem Brew Target i zniknęło mi absolutnie wszystko, tak jakby świeżo zainstalowany BT. Wcięło mi bazę słodów, drożdży, receptur (ponad 30), ustawienia sprzętu, no wszystko. Jakieś rady gdzie tego szukać? Trochę kiepsko byłoby to wszystko stracić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Ścieżka dostępu: C:/ program files (x86) / BrewTarget / Data / default_db.sqlite Jeśli w tym pliku ich nie ma to możesz ich już nie odzyskać. Ja robię sobie co jakiś czas backup na dysku gmaila. Spróbuj jeszcze w menu Plik/ Baza danych kliknąć przywróć z kopi zapasowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Ścieżka dostępu: C:/ program files (x86) / BrewTarget / Data / default_db.sqlite Jeśli w tym pliku ich nie ma to możesz ich już nie odzyskać. Ja robię sobie co jakiś czas backup na dysku gmaila. Spróbuj jeszcze w menu Plik/ Baza danych kliknąć przywróć z kopi zapasowej. Dzięki za pomoc To znalazłem sam, myślałem, że może profilowe się gdzie indziej tworzą Opcję Kopii zapasowej zauważyłem wczoraj po crashu Przywracanie z kopii zapasowej niestety jest z pliku, a takowej nie zrobiłem. No trudno, dobrze, że są zapiski na forum chociaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) Próbowałem wprowadzić ręcznie dane odnośnie ekstraktów niechmielonych WES ale coś mi nie wychodzi. Nie wiem co wprowadzić w rubryce ekstraktywność (100%)? oraz w rubryce EBC jak wpisze tak jak podaje producent to po przeskoczeniu na inną rubrykę automatycznie zwiększa x2. A w wypadku ekstraktu barwiącego ciemnego nie da się w ogóle wprowadzić EBC (9000) bo kasuje od razu na 0. czy ma ktoś jakieś gotowe dane do wprowadzenia dla ekstraktów WES i Gozdawa, Bruntal oraz Profimator do BT? wew. inne które by mogły powiększyć zestaw dostępny dla tego programu na produkty występujące u nas,słody, ekstrakty, chmiele, drożdże? A tak może poza tematem (mam nadzieję że od razu mnie nikt nie zbuczy), jakie ekstrakty niechmielone polecacie, priorytet jakość, ale cena też nie bez znaczenia.Pierwszą warkę zrobię z brewkitu (jak tylko temperatury spadną), ale później się przymierzam do ekstraktów i własnego chmielenia, przy pomocy BT, na zacieranie przyjdzie czas później. Edytowane 22 Września 2015 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Dotychczas używałem kalkulatorów z Brewer's Friend (np. http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/),chcę się jednak przerzucić na BrewTarget żeby mieć możliwość zapisywania receptur. Mam jednak problem z obliczaniem IBU - BrewTarget daje znacznie niższe wyniki niż Brewer's Friend. Np. dla mojego IPA: 20g Admiral 14.3%AA 60'; 15g EKG 6.4%AA 5'; 15g Fuggle 4.9%AA 5'; OG 15Blg (1.061), warka 11.5L, objętość startowa gotowania 14L, Brewer's Friend podaje ok. 70IBU, podczas gdy BrewTarget ok. 59IBU. Oba kalkulatory twierdzą że korzystają z wzoru Tinsetha. Naklepałem sobie szybko programik w celu weryfikacji: public double Calculate(HopAddition addition, double gravity, double volume) { double gravityFactor = 1.65 * Math.Pow(0.000125, (gravity - 1)); double timeFactor = (1 - Math.Exp(-0.04 * addition.Time)) / 4.15; double hopFactor = ((addition.Hop.Alpha / 100) * (addition.Amount / Constants.OZ2G) * 7490) / (volume / Constants.GALLONS2LITERS); double utilizationBonusBgc = addition.Hop.IsPellet ? 1.1 : 1; return gravityFactor * timeFactor * hopFactor * utilizationBonusBgc; } Programik daje wyniki zgodne z Brewer's Friend do drugiego miejsca po przecinku (sprawdzałem dla róznych przykładowych piw). Co może być tego przyczyną? Czy BrewTargewt używa innych współczynników przy liczeniu IBU? EDIT, aha, w BrewTarget mam ustawiony Hop Utilization na 100 w moim profilu sprzętowym, wersja 2.1.0 Też w mojej opinii Tinseth w BT zaniża IBU - dla ostatniego piwa kalkulatory wyliczały mi 25, a BT 22. Na razie poradziłem sobie z tym ustawiając w profilu sprzętu Hop Utilization na 112 - muszę wrzucić kilka innych, starszych receptur i sprawdzić czy dobrze wszystko liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi