waroms Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Liczby mam nieco inne bo pewnie sprzęt inny. U mnie: Pojemność przed gotowaniem: 24.242 L (to się automatycznie zmieniło po podaniu czasu gotowania) Wielkość warki: 20.500 L (tyle chciałbym osiągnąć na koniec warzenia) Czas gotowania: 1.167 hr Szybkość parowania: 2.35 L Pocz. ilość wody w kotle: 0.0 Pocz. ilość wody w fermentorze: 0.0 Utylizacja chmielu: 0.0 Absorbcja wodna słodu: 1.085 Pojemność kadzi zaciernej: 35 L Masa: 4.050 kg Ciepło właściwe: 0.120 Straty kocioł: 1.0 L Martwa strefa filtratora: 200 ml Problem w tym że takie dane sobie wpisałem i ustaliłem pierwszą recepturę. I było OK, bo kilka razy wchodziłem i wychodziłem z programu. Potem ustaliłem drugą recepturę (nic nie zmieniając w sprzęcie) i jak chciałem porównać wyniki z pierwszą to się okazało że w tej pierwszej wyniki są jakieś dziwaczne. No nic - wykasuję tą recepturę, wprowadzę ją od nowa i zobaczymy co będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Utylizacja chmielu: 0.0 Może o to chodzi ? Admiro ma wpisane 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Utylizacja chmielu w przypadku bezpośredniego wsypania do kadzi warzelnej powinna być wpisana na poziomie 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Utylizacja chmielu: 0.0 Może o to chodzi ? Admiro ma wpisane 100 Poprawię na 100 i zobaczymy czy coś się zmieni. Ale dymek mówi (i w pomocy też chyba coś o tym jest) żeby nie używać tego pola bo ono jest ignorowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Usunąłem swoją recepturę Dubbel1 i wpisałem ją od nowa. Teraz jest OK. Za to kompletnie zwaliła się receptura Dubbel2, choć nic w niej nie zmieniałem. Może nazwy muszą się bardziej różnić? To jedyne co mi przychodzi do głowy, choć nie bardzo wierzę że to pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Nazwa nie ma nic do rzeczy. Wejdź do receptury, zmień sprzet na ten twój, i w zakładce Zacieranie naciśnij Przewodnik (stosunek woda/słód wpisz około 3,5). Program przeliczy ilości wody i będzie ok. Druga metoda ro wykasowanie calego zacierania w recepturze i zrobienie Kreatorem od nowa. Nigdy nie musiałem kasować receptury czy wychodzić z programu po żadnych operacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Nazwa nie ma nic do rzeczy. Wejdź do receptury, zmień sprzet na ten twój, i w zakładce Zacieranie naciśnij Przewodnik (stosunek woda/słód wpisz około 3,5). Program przeliczy ilości wody i będzie ok. Druga metoda ro wykasowanie calego zacierania w recepturze i zrobienie Kreatorem od nowa. Ha! I tu chyba faktycznie był pies pogrzebany! Na razie nie łapię do końca jak w tym zacieraniu wpisywać dane ale posiłkując się helpem, spróbuję to opanować. Dzięki. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez waroms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Nie jestem pewien czy dobrze posługuję się / ustawiam parametry zacierania i wysładzania, więc kolejne pytania... Metodą prób i błędów (help mi tu niewiele pomógł) doszedłem w końcu do etapu kiedy po użyciu przycisku "pomocnik zacierania" nie wyskakują żadne komunikaty z błędami. Mam ustawiony swój sprzęt i ułożoną jakąś recepturę (wszystkie składniki: słodów łącznie 5.115 kg, a na ostatnie 10 minut warzenia 550g cukru brązowego, do tego chmiele i drożdże). Wchodzę do zakładki "zacieranie" i plusikiem dodaję trzy przerwy, przykładowo: - białkowa, docelowa temp. 52°C, 10min - maltozowa, docelowa temp. 62°C, 50min - dekstrynująca, docelowa temp. 72°C, 10min W przypadku przerwy białkowej mam ustawiony typ jako "infuzja", a w pozostałych dwóch przypadkach "programowanie temperaturowe". Tak ma być? We właściwościach tych przerw nic nie ustawiałem poza docelową temp. i czasem przerwy. Wielkość infuzji, temp. infuzji, wielkość dekokcji, temp. czasu zwłoki - nic tu nie wpisywałem czyli pozostało domyślnie "0". Tak ma być, czy coś tu jednak trzeba dopisać? Teraz użyłem przycisku "pomocnik zacierania", wpisałem 3,5L/kg i w tabeli pojawiło się przy przerwie białkowej 17,9L (czyli w takiej ilości wody trzeba zacząć zacieranie) oraz temperatura infuzji 55,4°C (rozumiem że do takiej temp. powienienem nagrzać wodę, do niej wsypywać słody i teoretycznie po ich wsypaniu temp. zacieru wyniesie 52°C?) Na dole pojawiła się pozycja "Final Batch Sparge" gdzie ilość wody to 12,09L (tyle wody do wysładzania potrzeba?) o temp. infuzji 83,7°C a docelowej temp. 75°C (te 83,7°C to nie jest za wysoka temperatura do wysładzania?). Proszę o informację czy dobrze to sobie zrobiłem czy coś powienienem poprawić. Przy okazji - co to znaczy "sparge"? Żaden mój słownik, łącznie z Oxford Advanced Learners Dictionary nie zna takiego słowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Jest w słowniku na wiki... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Jest w słowniku na wiki... :rolleyes: Ups. Przepraszam. Nie zauważyłem wcześniej że na wiki jest słownik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Witam Chyba już z grubsza opanowałem BrewTarget. Dzięki za wszelką pomoc. :) Ale pojawiło się jeszcze jedno pytanie: jak BrewTarget program liczy wydajność? Albo inaczej: jaką wydajność należy wpisać żeby dobrze liczył gęstość początkową brzeczki? Ostatnia moja warka to Koelsch. Po zakończeniu warzenia obliczyłem wg wzorów wydajność: wyszło 63.4. W rzeczywistości gęstość początkowa brzeczki wyniosła 12,8°Blg. Teraz, już po warzeniu, do programu wpisałem dokładną procedurę warzenia, słody, chmiele, zacieranie. Po podaniu wydajności takiej jaka mi wyszła ze wzorów, program wyliczył że gęstość początkowa wyniesie 10,2°Blg. Żeby osiągnąć w programie gęstość która mi faktycznie wyszła (nie zmieniając składników) muszę ustawić wydajność na 80%. Czytałem tu na forum że BrewTarget chyba liczy wydajność po naszemu a nie po amerykańsku, ale w moim przypadku chyba tak nie jest. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Na 100% liczy po amerykańsku, jego wyliczenia z grubsza zgadzają się z tym, co wylicza mi BeerSmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Czytałem tu na forum że BrewTarget chyba liczy wydajność po naszemu a nie po amerykańsku, ale w moim przypadku chyba tak nie jest. :rolleyes: Oczywiście, że liczy w/g ekstraktywności słodu. Wpisz 77%, uwarz kilka warek i skoryguj wskaźnik do swoich wyników (a nie jest to proste). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) kurczę, nie wiem dlaczego ale po kliknięciu na link do programu z pierwszego postu automatycznie zamyka mi się opera edit: poradziłem firefoxem Edytowane 1 Maja 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szybkie pytanie bo za 2 godziny kolejna warka... W programie BrewTarget wpisując składniki zacierania podajemy ich barwę w SRM. Więc zakładam że powyżej, tam gdzie mamy widełki określające czy nasza receptura mieści się w stylu też wyniki są w SRM. Jeśli tak jest to BrewTarget podaje barwę Koelscha w zakresie 7.9-9.8, natomiast BJCP2008 podaje w zakresie 3.5-5.0. Kto tu kłamie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szybkie pytanie bo za 2 godziny kolejna warka... W programie BrewTarget wpisując składniki zacierania podajemy ich barwę w SRM. Więc zakładam że powyżej, tam gdzie mamy widełki określające czy nasza receptura mieści się w stylu też wyniki są w SRM. Jeśli tak jest to BrewTarget podaje barwę Koelscha w zakresie 7.9-9.8, natomiast BJCP2008 podaje w zakresie 3.5-5.0. Kto tu kłamie? Nikt, sam zapomniałeś, że ustawiłeś formułę barwy na EBC i tak jest pokazywana w oknie głównym ( i tylko w tym miejscu programista na razie przewidział przeliczanie w.g formuł, mam nadzieję, że zrobi to też w wydrukach, parametrów słodów itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Szybkie pytanie bo za 2 godziny kolejna warka... W programie BrewTarget wpisując składniki zacierania podajemy ich barwę w SRM. Więc zakładam że powyżej' date=' tam gdzie mamy widełki określające czy nasza receptura mieści się w stylu też wyniki są w SRM. Jeśli tak jest to BrewTarget podaje barwę Koelscha w zakresie 7.9-9.8, natomiast BJCP2008 podaje w zakresie 3.5-5.0. Kto tu kłamie? Nikt, sam zapomniałeś, że ustawiłeś formułę barwy na EBC i tak jest pokazywana w oknie głównym Faktycznie. Mea culpa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Czy mi się wydaje czy program liczy inaczej (więcej) surowca do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Pytanko. Jak w ubuntu 10.04 zaktualizować program do wersji 1.2.4 ? Program po odpaleniu pyta po czy aktualizować do 1.2.4 po potwierdzeniu nic się nie dzieje, a na stronie jest Upgrade From 1.2.3Upon first starting, it will tell you that there may be new ingredients/recipes and would you like to add them. Say yes. W repozytoriach jest dostępna tylko wersja1.2.3-1. POMOCY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Jeżeli masz paczkę z programem z repozytorium to autoaktualizacja w programie Ci nie zadziała. Masz dwie możliwości: 1. ściągasz ze strony programu wersję instalacyjną i instalujesz gdzieś w swoim katalogu domowym, wtedy autoaktualizacje będą działać poprawnie; 2. instalujesz paczkę z Debiana (w zależności od tego czy masz system 32 czy 64 bitowy http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/b/brewtarget/brewtarget_1.2.4-1_i386.deb albo http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/b/brewtarget/brewtarget_1.2.4-1_amd64.deb), przy czym nie gwarantuję, że to zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Jest PPA do Brewtarget -> https://launchpad.net/~brewtarget/+archive/brewtarget Trzeba kujnąć developerów żeby zaktualizowali repozytorium, dopisać sobie do sources.list i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Jeśli możesz ich "kujnąć" , a nawet kopnąć w kaczy uśmiech to będę bardzo wdzięczny. Mój angielski ich weiss nicht . Mam nadzieję że w aktualizacji będzie możliwość wpisywania w bazie słodów ECB, a nie SRM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Tutaj można bezpośrednio ściągnąć pliki do wersji 2.4 na wszystkie systemy: http://sourceforge.net/projects/brewtarget/files/brewtarget/1.2/1.2.4/ Czekam na oficjalnego changelog'a żeby opisać nową wersję na forum, ja instalowałem każdy build po kolei więc już do końca nie pamiętam Na pewno wzięto pod uwagę nasze uwagi, m.in.: jednostki miar są już domyślnie logiczne (kg dla słodów, g dla chmieli itd), wszędzie pokazują się wybrane jednostki koloru (u nas EBC). Oprócz tego: - nowy wygląd programu - receptura jest teraz bazą na podstawie której dokonujemy warzenia (Uwarz to piwo!) i wpisujemy faktycznie zmierzone wartości - kalkulator kalorii - wygodne eksporty i importy receptur i sprzętu - operacje na bazie danych, m.in. wybranie miejsca zapisu - ja ustawiłem sobie bazę na dropboxie i mam do niej dostęp z każdego komputera. Ja najbardziej teraz czekam na obsługę magazynu składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Powiedzcie mi czy działa w ogóle ten konwerter jednostek?, chciałem przeliczyć barwę z SRM na ECB i nie przelicza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Powiedzcie mi czy działa w ogóle ten konwerter jednostek?, chciałem przeliczyć barwę z SRM na ECB i nie przelicza . Działa w jakimś zakresie, kg na lb przelicza, ale co jeszcze to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się