Beuthener Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Witam, kupiłem zestaw IPA, z ww drożdżami. Wszystko wykonałem przepisowo, fermentacja odbywa się w przedziale temperaturowym 20-25. Wystartowała niesamowicie, gruba powłoka, właściwie kożuch drożdży na powierzchni. I taki stan utrzymuje się już piątą dobę, kiedy przy innych moich warkach powierzchnia piwa zaczynała się pod koniec burzliwej klarować. Jeszcze czegoś takiego w mojej krótkiej karierze piwowarskiej nie widziałem, więc mnie lekka panika ogarnia. Nie wiem, czy coś idzie nie tak, czy mam się tym nie przejmować, bo te drożdże tak mają? Mam się po prostu przebić przez tek kożuch przebić wężykiem i robić dekantację, czy jeszcze czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Cześć. Proponuje lekturę: http://www.piwo.org/forum/p13426-12-03-2009-11-09-34.html#p13426 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Te drożdże tak mają. Nie czekam aż opadną tylko po odpowiednim czasie przebijam się przez ten kożuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Tak jak napisał bielok. Zerknij na mój post, bo ostatnio przeciągnąłem burzliwą na US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beuthener Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Uff, dzięki za pomoc. Rzeczywiście, było to już omawiane. A już się bałem, bo ten kożuch wygląda groźnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Dopiszę się tutaj mam problem z fermentacją drożdże suche.Nastawiłem na fermentację dwie warki Belgian Pale Ale (Safbrew T-58),Brown ale (Safale S-04).Fermentacja rozpoczeła się burzliwie po 18 godzinach piana znikła teraz widać na powierzchni lekkie pienienie.Drożdże zostały uwodnione wszystko jak trzeba,pytanie co jest nie taki i czy taka fermentacja jest normalna co można jeszcze zrobić ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 czy taka fermentacja jest normalna co można jeszcze zrobić ?. Oczywiście nie mierzyłeś gęstości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Konkrety proszę. 1 Jak zacierane 2 Temp. ferrmentacji 3 °Blg 4 Jak długo fermentujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Dopiszę się tutaj mam problem z fermentacją drożdże suche.Nastawiłem na fermentację dwie warki Belgian Pale Ale (Safbrew T-58),Brown ale (Safale S-04).Fermentacja rozpoczeła się burzliwie po 18 godzinach piana znikła teraz widać na powierzchni lekkie pienienie.Drożdże zostały uwodnione wszystko jak trzeba,pytanie co jest nie taki i czy taka fermentacja jest normalna co można jeszcze zrobić ?. Wcale nie masz problemu. Nic nie rób, nie zaglądaj, nie gmeraj, po 10 dniach fermentacji przelej na klarowanie i zapomnij ponownie na kolejne 2 tygodnie. Tylko pilnuj temperatury, żeby była w odpowiednim zakresie, a wszystko będzie git. Natura ma swój własny terminarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pk3 Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Witam, ja z kolei miałem coś zupełnie odwrotnego: zadałem 22 l brzeczki 16 °Blg (AIPA) w temperaturze 23 °C właśnie drożdżami US-05 i dopiero po 24 h pojawiła się piana drożdżowa na powierzchni (piwo dobrze napowietrzone podczas cedzenia wychmielin - przelewanie przez sito z wys. 1 m), a same drożdże ruszyło po ok. 30 h. Po 12 godzinach pracy skończyły się widoczne oznaki fermentacji (brak wydzielanie CO2). Czy ktoś spotkał się z takim dziwnym zachowaniem tych drożdzy (wolny start i szybki koniec fazy gwałtownej)? Dla porównania w warce robionej dzień później (Heffe-Weizen, 12,5 °Blg) drożdże WB-06 ruszyły po 6 godzinach i po 24 godzinach pracy dalej widoczne są wyraźnie oznaki fermentacji burzliwej. Pozdrawiam, Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Może i moja tak miały ale do górniaków przez tydzień nie zaglądam ( chyba że wykipią ) a dolniaki i przez miesiąc sa w zapomnieniu Edytowane 3 Maja 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Zrób jak napisał kolega powyżej - zostaw na tydzień. Po zabutelkowaniu proponuję poczekać 4-6 tygodni. Ja testowałem piwa na tych drożdżach i do 2-3 tygodniach po butelkowaniu piwo było słodkie (pomimo odfermentowania do 2-3 blg) w okresie 3-6 tygodni było mocno gorzkie, po 6 tygodniach było świetne. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Odkopię Robię na tych drożdżach AIPA i właśnie mam cały czas tę czapę, ale robiąc swoje pierwsze piwo IPA (też na US-05) takiej czapy już nie miałem. Zastanawiam się czemu podczas warzenia IPA czapa się nie uformowała. Czapa (AIPA) Brak czapy (IPA) Edytowane 19 Lutego 2012 przez Acid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Grzeb tak dalej w tym piwie. A kto powiedział że drożdże za każdym razem zachowują się tak samo ? Jak ktoś powiedział kiedyś drożdże to nie maszyny żeby zachowywały się w każdej warce identycznie Edytowane 19 Lutego 2012 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Mi one raz opadają na dno a raz nie i nie wiem od czego to zależy. Nigdy nie przejmuję się tym czy jest czy nie ma piany... Mierzę poprostu Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 U mnie zawsze na wierzchu - ale tylko 4 warki na nich. Mam na tych drożdżach dziwny posmak, ale znika po jakimś czasie, taki lekko winny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ile razy można powtarzać cykl namnażania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Grzeb tak dalej w tym piwie. Blg sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ile razy można powtarzać cykl namnażania drożdży. Zależy od szczepu. Jedne szybko mutują, inne można praktycznie bez końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 A które nadają się jest to gdzieś napisane lub jaka tabelka itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Zależy od szczepu. Jedne szybko mutują, inne można praktycznie bez końca. Też mnie to zaintrygowało... Jeśli możesz napisz które są bardzo odporne a na które trzeba uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Solidność i odporność drożdży układa się mniej więcej tak (w kolejności malejącej w dół): amerykańskie belgijskjie angielskie lagerowe pszeniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Nie mam aż takiej praktyki jak coder, ale przynajmniej część mogę potwierdzić - pszeniczne mutują praktycznie w oczach. Z angielskich im bardziej wyszukane, tym szybciej mutują, proste i tradycyjne są dość odporne (Whitbread, Henley, Worthington). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się