BasTek Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) Witam, Na dniach mam zamiar zacząć warzyć piwo i w związku z tym mam kilka pytań, oczywiście na razie będę korzystał z brewkitów (na początek): 1. W czym lepiej warzyć (chodzi o jakość i smak piwa) plastikowy fermentator czy szklany balon, 2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku), 3. Jakie ekstrakty wybrać żeby otrzymać piwo jasne podobne do żywca czy lecha (chodzi mi o brewkity i ekstrakty słodowe w puszce i suche) 4. W którym sklepie internetowym jest tanio i dobrze za odpowiedzi na te pytania będę bardzo wdzięczy pozdrawiam, BasTek Edytowane 25 Marca 2011 przez BasTek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Tu znajdziesz odpowiedź http://www.piwo.org/forum/search.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) 1. W czym lepiej warzyć (chodzi o jakość i smak piwa) plastikowy fermentator czy szklany balon,2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku), 3. Jakie ekstrakty wybrać żeby otrzymać piwo jasne podobne do żywca czy lecha (chodzi mi o brewkity i ekstrakty słodowe w puszce i suche) 4. W którym sklepie internetowym jest tanio i dobrze 1 - brew kity właściwie tylko fermentujesz (warzy się w garnku piwa ze słodów) plastik vs. szkło moim zdaniem bez różnicy. Z pewnością plastikowego wiadra nie stłuczesz 2 - młode piwo po fermentacji możesz dać na cichą, będzie klarowniejsze. 3 - :) ... rozumiem, jasne z pianką. Jeśli chodzi o brew kity to np Coopers European Lager lub Draught 4 - sprawdź sam... wolny rynek. Edytowane 24 Marca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Witaj, Wszystko było już opisane,więc wystarczy poszukać Na szybko mogę Ci odpowiedzieć: 1. Smaku i różnicy nie ma, natomiast zdecydowanie wygodniej w fermentatorze 2. Zdecydowanie jest to zalecane 3. Żywca to raczej w domu nie zrobisz chyba, że Ci coś nie wyjdzie 4. Osobiście polecam http://www.homebrewing.pl No i szukaj, czytaj... Powodzenie przy pierwszej warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 3. Żywca to raczej w domu nie zrobisz chyba, że Ci coś nie wyjdzie Piękne i będzie za to plus Co do balonu i fermentatora - ten ostatni wygodniejszy (łatwiej umyć). Różnic smakowych nie będzie. Co do puchy - zacieraie jest lepsze Co do uwagi Przemyssa - na początku wydaje się, że "dobre" sklepowe piwo to niedościgniony wzór i ideał. Klarowność (być może) to jedyna przewaga koncerniaków... Jak uwarzysz pierwsze piwo (i wypijesz) to będziesz wiedział czemu... na początku trudno uwierzyć, lae to nasze piwa mają smak, aromat i "to coś".... Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Na dniach mam zamiar zacząć ważyć piwo Ile kg.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Na dniach mam zamiar zacząć ważyć piwo Ile kg.? Jejski przecież jeszcze nie zważył to skąd ma wiedzieć ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Na dniach mam zamiar zacząć ważyć piwo Ile kg.? Jejski przecież jeszcze nie zważył to skąd ma wiedzieć ile. Nie będzie musiał, na puszkach ma napisane ile ważą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 brew kita sie nie warzy tylko miesza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Wczoraj w Trójce słyszałem pytanie konkursowe: czy pisownia "warzyć" jest prawidłowa... no, jakoś tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Cześć. Wczoraj w Trójce słyszałem pytanie konkursowe: czy pisownia "warzyć" jest prawidłowa... no, jakoś tak... Tak było nawet krótkie dyktando w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 To jak się wszyscy czepiają to ja też. A co. 2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku), To jest brzEczka, a nie brzęczka. Częsty błąd. A fermentacja cicha wpływa na klarowność piwa no i często jeszcze piwo dofermentuje na niej - mniejsza szansa na granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się