Jump to content

Browar Kar-Kamis #66A Sweet Stout

Recommended Posts

Taki otopodarunek od Jejskiego.

Kolor: Czerń, pod światło ciemne bordo, klarowne.

Piana: Jasno beżowa, dosyć obfita, o kremowej konsystencji. Trwała, zostawia kręgi na szkle.

Zapach: Delikatny. Taki "zwyczajny" jak na ciemne piwo, jakoś nie kojarzy mi się z czymś konkretnym. Ładny.

Smak: Piwo jest aksamitne, na samym początku czuć leciutką (naprawdę leciutką) słodycz, po niej nadchodzą nuty kawowe i palone na umiarkowanym poziomie, końcówka z wyraźnie odcinającą się od paloności goryczką chmielową. Ładnie zrównoważone. Sprawia wrażenie lekko wytrawnego.

Wysycenie: Średnio niskie, odpowiednie.

Ogólnie: Kolejne wyśmienite piwo od Andrzeja. Szczerze mówiąc myślałem, że będzie dużo bardziej treściwe skoro odfermentowało do 6,5°Blg (wiem, laktoza) - ale w sumie dobrze, wyszło pijalne piwo a nie ulepek. Butelkowane 2 miesiące temu, czyli dość młode.

Dzięki za ocenę :) Szczególnie cieszą mnie takie słowa "Ładnie zrównoważone." Staram się ostatnio robić właśnie takie piwa choć z różnym skutkiem. Jeszcze jakieś 100 warek i będzie lepiej ;)

• 2 weeks later...