myky78 Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Witam, mam zamiar zastawić piwo z puszki od kilku dni przeglądam różne strony poświęcone tej tematyce i sklepy i wybór pasł na jasne piwo Lager tylko teraz pytanie co wybrać Coopers Lager, Coopers Europan Lager, Muntons Premium Lager czy może Brewmaker Lager, zamieżam do tego dodać jeszcze zamiast cukru jasny suchy ekstrakt słodowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 (edited) Podejrzewam, że nie znajdziesz tutaj osoby, która robiła/piła piwo ze wszystkich tych puszek. Pewnie wszystkie będą podobne - wybierz to najtańsze No i pamiętaj, że drożdże dodawane do puszek są prawie zawsze górnej fermentacji, więc te piwa nie będą lagerami. Ja swoje pierwsze (ponad rok temu) robiłem brewmaker i nie za bardzo mi podchodziło - było mocno słodowe. Próbowałem je wczoraj i jest pitne, ale fajerwerków nie ma. Natomiast koledze z którym warzę smakowało bardzo. Edited March 27, 2011 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
myky78 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 tutaj na forum czytałem że Coopers European Lager jest piwem dolnej fermentacji (13 °C) lecz zastanawiam się także nad Coopers Draught + Jasny ekstrakt słodowy WES Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Drożdze które są do nich dodawane , nie są drożdżami dolnej fermentacji. Nawet w instrukcji podana jest temp dla górnej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 piłem piwo z puszki Muntons, całkiem nawet smaczne, o tych Coopersach słyszałem, że mają jakieś dziwne posmaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
myky78 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Dobra, jeszcze tylko jedno pytanie czy dobrze będzie jad do Muntons'a Premium Lager dodam Ekstrakt jasny z WESA |(1,2 lub 1,7Kg) i później do refermentacji także jasny w proszku z WESA czy może szukać odpowiedników z Muntons'a? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 wypróbuj wszystkie a potem wybierz najlepszy dla siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 wypróbuj wszystkie a potem wybierz najlepszy dla siebie Możesz dodać ekstraktu z innej firmy - nie pogryzą się. Moim zdaniem do refermentacji możesz dodać glukozę lub cukier - nie wpłynie to znacząco na smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 (edited) ...co wybrać Coopers Lager, Coopers Europan Lager, Muntons Premium Lager czy może Brewmaker Lager, zamieżam do tego dodać jeszcze zamiast cukru jasny suchy ekstrakt słodowy. Coopers Lager jest mało "lagerowy" (z początku - a wiadomo, że pierwsze piwo chce się zaraz wypić) - ma drożdże górnej fermentacji i wychodzi bardziej "ejlowy" w smaku (robiłem tego Lagera 6 mcy temu, po 3 miesiącach w butelce piwo nabrało fajnego smaczku a posmaki znikły. Teraz jet całkiem przyjemnym jasnym piwem - nie tylko moja opinia). European Lager mnie dopiero dojrzewa a z Muntonsów nie robiłem niczego "jasnego". Podobno dość fajny jest Coopers Draught (górna fermentacja). Ale i tak trzeba będzie poczekać - smak zyskuje z czasem. Do fermentacji odradzam cukier piwowarski i cukier kuchenny. Dobrym wyjściem jest dodanie mieszanki 500g glukozy z 500g suchego ekstraktu słodowego lub 1kg ekstraktu suchego. Drożdze które są do nich dodawane , nie są drożdżami dolnej fermentacji. Nawet w instrukcji podana jest temp dla górnej fermentacji. Coopersy European Lager, Pilsener, Traditional Draught, Australian Bitter i Heritage Lager to piwa dolnej fermentacji i takie mają drożdże. Instrukcja ich przyrządzania (na stronie producenta) przewiduje zadanie drożdży w ok 23°C i obniżenie temp.fermentacji do ok 13°C (We recommend pitching Lager yeast at 22-24°C then allowing the brew to drop to as low as 13°C over the next day or so). Nie przypuszczam, że "na Polskę" zmianiają drożdże na zwykłe. Na forach zagranicznych ludzie piszą, że fermentowali na tych drożdżach w 11-13°C (The yeast is (as far as I can tell) a lager strain. The beer is currently fermenting at 11-13C/ 52-56F , drożdże (o ile to mogę stwierdzić) to szczep "lagerowy". Piwo w tej chwili fermentuje w 11-13°C ) Dodam jeszcze: ... the yeast looked different from "regular" Cooper's yeast coming out of the package. The batch number also differed, in that after the series number there was a letter "P"..... European Lager (26807 P) Rumoured to be Saflager - drożdże wyglądają inaczej niż zwykłe dodawane do puszek. Inny jest numer seryjny z literką "P"... są pogłoski, że to Saflagery ... więc: da się fementować poniżej 20°C Z pewnościa wszystkie Muntonsy to "górniaki". piłem piwo z puszki Muntons, całkiem nawet smaczne, o tych Coopersach słyszałem, że mają jakieś dziwne posmaki. Ja uważam, że Muntons ma jakieś dziwne posmaki. "Młode" Coopersy mają "jabłkowo-szampański" smak który z czasem zanika. Edited May 21, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Do nagazowania nie trzeba używać ekstraktu. Dodatek płaskiej łyżeczki cukru an butelke nie wpłynie znacząco na smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 (edited) Coopers Draught + Jasny ekstrakt słodowy WES To dobry wybór. A co do nagazowania w butelkach to w każdym sklepie dostaniesz glukozę - lepsza od cukru (ekstrakt można / należy sobie darować przy refermentacji - kłopotliwe jest jego dozowanie). Edited March 28, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Coopersy European Lager, Pilsener, Traditional Draught, Australian Bitter i Heritage Lager to piwa dolnej fermentacji i takie mają drożdże. A mógłbyś podać linka do strony producenta z w/w informacją ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 (edited) http://www.coopers.com.au/ (są kłopoty z linkowaniem do podstron - pokazuje się "wpisz datę urodzin"; wpisuję 11-11-1111 - więc podam jak dojść) Prosto - na dole: Brewers Guild -> How to Brew -> przepisy na Lager lub jak zadziała bezpośrednio: http://www.coopers.com.au/the-brewers-guild/how-to-brew/lager/green-neck-lager Pierwsza receptura jest na European Lager. Pozostałe na inne wymienione. EDIT: jeszcze tu o drożdżach do Coopersów: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=87817#p87817 Edited April 3, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
myky78 Posted April 3, 2011 Author Share Posted April 3, 2011 Wczoraj ok. 20 zastawiłem zamiast wesa jasnego dałem Mistrza Sladka jasnego bo w sklepie nie było a nie chciałem płacić kilku przesyłek jak na razie wszystko jest chyba pozytywne bo piana na piwie już się pojawiła i rórka co chwile bulgocze dodam że fermentator trzymam w ok. 18-20°C. Mam jeszcze tylko pytania odnośnie glukozy kupiłem taką w aptece czy będzie dobra? i czy nie da czasem posmaku bimbrowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkos Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 Mam jeszcze tylko pytania odnośnie glukozy kupiłem taką w aptece czy będzie dobra? i czy nie da czasem posmaku bimbrowego? Może dać posmak apteczny. A tak serio, to bedzie swietna Link to comment Share on other sites More sharing options...
myky78 Posted April 3, 2011 Author Share Posted April 3, 2011 (edited) Martwi mnie jeszcze jedna kwestia otóż dodałem ok. 22,5l wody źródlanej z butelek 5L (moja w kranie się nie nadaje) i wyszło mi przy pomiarze takie 10 - 10,5 Blg i pytanie czy piwo nie będzie sikaczem jak by od fermentowało do 1 Blg to z obliczeń wynika że będzie miało coś koło 4,5%? Edyta: jest jeszcze jedna kwestia czy czasem fermentacja nie postępuje za szybko, bulgotanie w rurce jest średnio co 5 sek a aktualna temperatura w pomieszczeni to 18-19°C i piana która powstała i wcześniej była na całości teraz jest skumulowana na środku i kilkakrotnie grubsza, czy może to normalne? Edited April 3, 2011 by myky78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 Martwi mnie jeszcze jedna kwestia otóż dodałem ok. 22,5l wody źródlanej z butelek 5L (moja w kranie się nie nadaje) i wyszło mi przy pomiarze takie 10 - 10,5 Blg i pytanie czy piwo nie będzie sikaczem jak by od fermentowało do 1 Blg to z obliczeń wynika że będzie miało coś koło 4,5%? Edyta: jest jeszcze jedna kwestia czy czasem fermentacja nie postępuje za szybko, bulgotanie w rurce jest średnio co 5 sek a aktualna temperatura w pomieszczeni to 18-19°C i piana która powstała i wcześniej była na całości teraz jest skumulowana na środku i kilkakrotnie grubsza, czy może to normalne? Piwo będzie trochę wodniste , dlaczego Twoja woda się nie nadaje ? Bulgotanie nie jest wyznacznikiem prawidłowej fermentacji temp masz prawidłową, będzie dobre piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
myky78 Posted April 3, 2011 Author Share Posted April 3, 2011 Piwo będzie trochę wodniste , dlaczego Twoja woda się nie nadaje ? Bulgotanie nie jest wyznacznikiem prawidłowej fermentacji temp masz prawidłową, będzie dobre piwo woda się nie nadaje bo jest z wodociągu i często leci rdzawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 Piwo będzie trochę wodniste ' date=' dlaczego Twoja woda się nie nadaje ? [b']Bulgotanie nie jest wyznacznikiem prawidłowej fermentacji[/b] temp masz prawidłową, będzie dobre piwo woda się nie nadaje bo jest z wodociągu i często leci rdzawa A na zupe też kupujesz mineralkę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
myky78 Posted April 3, 2011 Author Share Posted April 3, 2011 A na zupe też kupujesz mineralkę ? Nie do zupy zwykle leje się kilka litrów wody a nie 20, zrobiłem pomiar Blg i wyszło mi 8, przy okazji zmierzyłem temperature brzeczki która teraz ma 26°C nie za dużo czasem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 (edited) A na zupe też kupujesz mineralkę ? Nie do zupy zwykle leje się kilka litrów wody a nie 20' date=' zrobiłem pomiar Blg i wyszło mi 8, przy okazji zmierzyłem temperature brzeczki która teraz ma 26°C nie za dużo czasem?[/quote'] A co za różnica czy kilka czy 20 ? A kawę czy herbatę pijesz na tej wodzie ? Temp za wysoka !! Edited April 3, 2011 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
myky78 Posted April 3, 2011 Author Share Posted April 3, 2011 (edited) A co za różnica czy kilka czy 20 ? A kawę czy herbatę pijesz na tej wodzie ? Temp za wysoka !! W sumie przy następnej próbie spróbuje na swojej wodzie, co do temperatury przeniosłem całość do chłodniejszego miejsca (16-17°C) zobaczymy co z tego wyjdzie Edyta: Temperatura brzeczki spadła już do 22°C potrzymam jeszcze chwile w 16°C i przeniosę do 18-19°C tylko teraz narobiło się dużo gęstej piany czy to normalne? Edited April 3, 2011 by myky78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 A co to w końcu za piwo kupiłeś (bo Mistr Sladek to rozumiem ekstrakt w syropie) ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
myky78 Posted April 3, 2011 Author Share Posted April 3, 2011 (edited) A co to w końcu za piwo kupiłeś (bo Mistr Sladek to rozumiem ekstrakt w syropie) ?? Tak jak wcześniej napisałem Coopers Draught Edited April 3, 2011 by myky78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now