Jump to content

Którego producenta wybrać


Recommended Posts

Witam,

 

mam zamiar zastawić piwo z puszki od kilku dni przeglądam różne strony poświęcone tej tematyce i sklepy i wybór pasł na jasne piwo Lager tylko teraz pytanie co wybrać Coopers Lager, Coopers Europan Lager, Muntons Premium Lager czy może Brewmaker Lager, zamieżam do tego dodać jeszcze zamiast cukru jasny suchy ekstrakt słodowy.

Link to comment
Share on other sites

Podejrzewam, że nie znajdziesz tutaj osoby, która robiła/piła piwo ze wszystkich tych puszek. Pewnie wszystkie będą podobne - wybierz to najtańsze :) No i pamiętaj, że drożdże dodawane do puszek są prawie zawsze górnej fermentacji, więc te piwa nie będą lagerami.

Ja swoje pierwsze (ponad rok temu) robiłem brewmaker i nie za bardzo mi podchodziło - było mocno słodowe. Próbowałem je wczoraj i jest pitne, ale fajerwerków nie ma. Natomiast koledze z którym warzę smakowało bardzo.

Edited by grzechu_k
Link to comment
Share on other sites

Dobra, jeszcze tylko jedno pytanie czy dobrze będzie jad do Muntons'a Premium Lager dodam Ekstrakt jasny z WESA |(1,2 lub 1,7Kg) i później do refermentacji także jasny w proszku z WESA czy może szukać odpowiedników z Muntons'a?

Link to comment
Share on other sites

wypróbuj wszystkie a potem wybierz najlepszy dla siebie

:(

Możesz dodać ekstraktu z innej firmy - nie pogryzą się. Moim zdaniem do refermentacji możesz dodać glukozę lub cukier - nie wpłynie to znacząco na smak.

Link to comment
Share on other sites

...co wybrać Coopers Lager, Coopers Europan Lager, Muntons Premium Lager czy może Brewmaker Lager, zamieżam do tego dodać jeszcze zamiast cukru jasny suchy ekstrakt słodowy.

Coopers Lager jest mało "lagerowy" (z początku - a wiadomo, że pierwsze piwo chce się zaraz wypić) - ma drożdże górnej fermentacji i wychodzi bardziej "ejlowy" w smaku (robiłem tego Lagera 6 mcy temu, po 3 miesiącach w butelce piwo nabrało fajnego smaczku a posmaki znikły. Teraz jet całkiem przyjemnym jasnym piwem - nie tylko moja opinia).

European Lager mnie dopiero dojrzewa a z Muntonsów nie robiłem niczego "jasnego".

Podobno dość fajny jest Coopers Draught (górna fermentacja). Ale i tak trzeba będzie poczekać - smak zyskuje z czasem.

 

Do fermentacji odradzam cukier piwowarski i cukier kuchenny.

Dobrym wyjściem jest dodanie mieszanki 500g glukozy z 500g suchego ekstraktu słodowego lub 1kg ekstraktu suchego.

 

Drożdze które są do nich dodawane , nie są drożdżami dolnej fermentacji. Nawet w instrukcji podana jest temp dla górnej fermentacji.

Coopersy European Lager, Pilsener, Traditional Draught, Australian Bitter i Heritage Lager to piwa dolnej fermentacji i takie mają drożdże. Instrukcja ich przyrządzania (na stronie producenta) przewiduje zadanie drożdży w ok 23°C i obniżenie temp.fermentacji do ok 13°C (We recommend pitching Lager yeast at 22-24°C then allowing the brew to drop to as low as 13°C over the next day or so). Nie przypuszczam, że "na Polskę" zmianiają drożdże na zwykłe. Na forach zagranicznych ludzie piszą, że fermentowali na tych drożdżach w 11-13°C (The yeast is (as far as I can tell) a lager strain. The beer is currently fermenting at 11-13C/ 52-56F , drożdże (o ile to mogę stwierdzić) to szczep "lagerowy". Piwo w tej chwili fermentuje w 11-13°C )

Dodam jeszcze: ... the yeast looked different from "regular" Cooper's yeast coming out of the package. The batch number also differed, in that after the series number there was a letter "P"..... European Lager (26807 P) Rumoured to be Saflager - drożdże wyglądają inaczej niż zwykłe dodawane do puszek. Inny jest numer seryjny z literką "P"... są pogłoski, że to Saflagery :beer:

... więc: da się fementować poniżej 20°C :(

Z pewnościa wszystkie Muntonsy to "górniaki".

 

piłem piwo z puszki Muntons, całkiem nawet smaczne, o tych Coopersach słyszałem, że mają jakieś dziwne posmaki.

Ja uważam, że Muntons ma jakieś dziwne posmaki. "Młode" Coopersy mają "jabłkowo-szampański" smak który z czasem zanika.

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Coopers Draught + Jasny ekstrakt słodowy WES

To dobry wybór.

 

 

A co do nagazowania w butelkach to w każdym sklepie dostaniesz glukozę - lepsza od cukru (ekstrakt można / należy sobie darować przy refermentacji - kłopotliwe jest jego dozowanie).

ps.php?w=50665

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Coopersy European Lager, Pilsener, Traditional Draught, Australian Bitter i Heritage Lager to piwa dolnej fermentacji i takie mają drożdże.

A mógłbyś podać linka do strony producenta z w/w informacją ?

Link to comment
Share on other sites

http://www.coopers.com.au/

(są kłopoty z linkowaniem do podstron - pokazuje się "wpisz datę urodzin"; wpisuję 11-11-1111 :beer: - więc podam jak dojść)

Prosto - na dole: Brewers Guild -> How to Brew -> przepisy na Lager

 

lub jak zadziała bezpośrednio:

http://www.coopers.com.au/the-brewers-guild/how-to-brew/lager/green-neck-lager

Pierwsza receptura jest na European Lager. Pozostałe na inne wymienione.

:(

 

EDIT: jeszcze tu o drożdżach do Coopersów:

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=87817#p87817

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj ok. 20 zastawiłem zamiast wesa jasnego dałem Mistrza Sladka jasnego bo w sklepie nie było a nie chciałem płacić kilku przesyłek jak na razie wszystko jest chyba pozytywne bo piana na piwie już się pojawiła i rórka co chwile bulgocze dodam że fermentator trzymam w ok. 18-20°C. Mam jeszcze tylko pytania odnośnie glukozy kupiłem taką w aptece czy będzie dobra? i czy nie da czasem posmaku bimbrowego?

Link to comment
Share on other sites

Martwi mnie jeszcze jedna kwestia otóż dodałem ok. 22,5l wody źródlanej z butelek 5L (moja w kranie się nie nadaje) i wyszło mi przy pomiarze takie 10 - 10,5 Blg i pytanie czy piwo nie będzie sikaczem jak by od fermentowało do 1 Blg to z obliczeń wynika że będzie miało coś koło 4,5%?

 

Edyta:

 

jest jeszcze jedna kwestia czy czasem fermentacja nie postępuje za szybko, bulgotanie w rurce jest średnio co 5 sek a aktualna temperatura w pomieszczeni to 18-19°C i piana która powstała i wcześniej była na całości teraz jest skumulowana na środku i kilkakrotnie grubsza, czy może to normalne?

Edited by myky78
Link to comment
Share on other sites

Martwi mnie jeszcze jedna kwestia otóż dodałem ok. 22,5l wody źródlanej z butelek 5L (moja w kranie się nie nadaje) i wyszło mi przy pomiarze takie 10 - 10,5 Blg i pytanie czy piwo nie będzie sikaczem jak by od fermentowało do 1 Blg to z obliczeń wynika że będzie miało coś koło 4,5%?

 

Edyta:

 

jest jeszcze jedna kwestia czy czasem fermentacja nie postępuje za szybko, bulgotanie w rurce jest średnio co 5 sek a aktualna temperatura w pomieszczeni to 18-19°C i piana która powstała i wcześniej była na całości teraz jest skumulowana na środku i kilkakrotnie grubsza, czy może to normalne?

Piwo będzie trochę wodniste , dlaczego Twoja woda się nie nadaje ? Bulgotanie nie jest wyznacznikiem prawidłowej fermentacji temp masz prawidłową, będzie dobre piwo

Link to comment
Share on other sites

Piwo będzie trochę wodniste , dlaczego Twoja woda się nie nadaje ? Bulgotanie nie jest wyznacznikiem prawidłowej fermentacji temp masz prawidłową, będzie dobre piwo

woda się nie nadaje bo jest z wodociągu i często leci rdzawa

Link to comment
Share on other sites

Piwo będzie trochę wodniste ' date=' dlaczego Twoja woda się nie nadaje ? [b']Bulgotanie nie jest wyznacznikiem prawidłowej fermentacji[/b] temp masz prawidłową, będzie dobre piwo

woda się nie nadaje bo jest z wodociągu i często leci rdzawa

A na zupe też kupujesz mineralkę ?

Link to comment
Share on other sites

A na zupe też kupujesz mineralkę ?

Nie do zupy zwykle leje się kilka litrów wody a nie 20, zrobiłem pomiar Blg i wyszło mi 8, przy okazji zmierzyłem temperature brzeczki która teraz ma 26°C nie za dużo czasem?

Link to comment
Share on other sites

A na zupe też kupujesz mineralkę ?

Nie do zupy zwykle leje się kilka litrów wody a nie 20' date=' zrobiłem pomiar Blg i wyszło mi 8, przy okazji zmierzyłem temperature brzeczki która teraz ma 26°C nie za dużo czasem?[/quote']

A co za różnica czy kilka czy 20 ? A kawę czy herbatę pijesz na tej wodzie ? Temp za wysoka !!

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

A co za różnica czy kilka czy 20 ? A kawę czy herbatę pijesz na tej wodzie ? Temp za wysoka !!

W sumie przy następnej próbie spróbuje na swojej wodzie, co do temperatury przeniosłem całość do chłodniejszego miejsca (16-17°C) zobaczymy co z tego wyjdzie :lol:

 

Edyta:

Temperatura brzeczki spadła już do 22°C potrzymam jeszcze chwile w 16°C i przeniosę do 18-19°C tylko teraz narobiło się dużo gęstej piany czy to normalne?

Edited by myky78
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.