Stasiek Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Po dyskusji jaka się rozpętała w wątku o warzeniu z parzeniem słodów zacząłem się zastanawiać jaki wpływ na jakość/smak/trwałość piwa może mieć obecność w nim skrobi? Przecież np. do takiego witbiera czasami pod koniec zacierania dodaje się specjalnie mąki, żeby zmętnić piwo, a piwo jest ok. Być może małe ilości (łyżka mąki, czy też to co się przedostanie przy zaparzaniu słodu) rzeczywiście nie przeszkadzają piwu? Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Myślę, że najbardziej widoczny skotek to zmętnienie, a o to właśnie chodzi w Witbierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 W jednym piwie miałem skrobię - nie sklarowało się do końca, ale w smaku nie wyczułem niczego, o co mógłbym winić skrobię. Mogło nie zdążyć się rozwinąć, bo u mnie piwo długo nie stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Jedyna ewidentna infekcja jaką miałem (wyraźny glutowaty kożuch w butelkach) rozwinęła się w piwie ze skrobią. Smaku nie zepsuła, ale wyglądało to nieapetycznie. No i mimo blisko 10 miesięcy spokojnego stania w piwniczce ostatnie butelki wciąż były mętne jak żur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Kolejny mit :rolleyes: za mętność piwa odpowiadają koloidy białka anie skrobi. Cząstki skrobi są bardzo duże więc opadają na dno pojemnika. W wicie jest dużo pszenicy a tym samym duuuużo biała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Bnp, nawet skleikowana skrobia opadnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Tak, po pewnym czasie wyżeluje i opadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Przemysłowe browary boją się skrobii jak diabeł święconej wody, ze względu na zmętnienia właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Może dlatego, że nie mają czasu czekać? W 14 dni od warzelni do sklepu to może być za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Znalazłem w Kunze (str 175): Jeśli brzeczka z jodem zmienia zabarwienie, nie jest scukrzona. Mówi się wtedy o niebieskiej warce i powstaje piwo ze skrobiowym zmętnieniem, gdyż większe dekstryny są nierozpuszczalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Czy brzeczka ze skrobią daje przekłamany (zawyżony) wynik pomiaru °Blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Odświeżam temat, ktoś jest w stanie odpowiedzieć czy skrobia w brzeczce przekłamuje wynik pomiaru? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Skrobia to cukier o gęstości ok. 1,5 g/cm3. Woda ma gęstość 1 g/cm3. Skala Ballinga mierzy gęstość roztworu cukru. W związku z tym każdy cukier gęstszy od wody podwyższa wskazania cukromierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się