Stasiek Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Po dyskusji jaka się rozpętała w wątku o warzeniu z parzeniem słodów zacząłem się zastanawiać jaki wpływ na jakość/smak/trwałość piwa może mieć obecność w nim skrobi? Przecież np. do takiego witbiera czasami pod koniec zacierania dodaje się specjalnie mąki, żeby zmętnić piwo, a piwo jest ok. Być może małe ilości (łyżka mąki, czy też to co się przedostanie przy zaparzaniu słodu) rzeczywiście nie przeszkadzają piwu? Co o tym myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Myślę, że najbardziej widoczny skotek to zmętnienie, a o to właśnie chodzi w Witbierze Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 W jednym piwie miałem skrobię - nie sklarowało się do końca, ale w smaku nie wyczułem niczego, o co mógłbym winić skrobię. Mogło nie zdążyć się rozwinąć, bo u mnie piwo długo nie stoi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Jedyna ewidentna infekcja jaką miałem (wyraźny glutowaty kożuch w butelkach) rozwinęła się w piwie ze skrobią. Smaku nie zepsuła, ale wyglądało to nieapetycznie. No i mimo blisko 10 miesięcy spokojnego stania w piwniczce ostatnie butelki wciąż były mętne jak żur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Kolejny mit :rolleyes: za mętność piwa odpowiadają koloidy białka anie skrobi. Cząstki skrobi są bardzo duże więc opadają na dno pojemnika. W wicie jest dużo pszenicy a tym samym duuuużo biała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Bnp, nawet skleikowana skrobia opadnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Tak, po pewnym czasie wyżeluje i opadnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Przemysłowe browary boją się skrobii jak diabeł święconej wody, ze względu na zmętnienia właśnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Może dlatego, że nie mają czasu czekać? W 14 dni od warzelni do sklepu to może być za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 28, 2011 Author Share Posted March 28, 2011 Znalazłem w Kunze (str 175): Jeśli brzeczka z jodem zmienia zabarwienie, nie jest scukrzona. Mówi się wtedy o niebieskiej warce i powstaje piwo ze skrobiowym zmętnieniem, gdyż większe dekstryny są nierozpuszczalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Czy brzeczka ze skrobią daje przekłamany (zawyżony) wynik pomiaru °Blg ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Odświeżam temat, ktoś jest w stanie odpowiedzieć czy skrobia w brzeczce przekłamuje wynik pomiaru? Z góry dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Skrobia to cukier o gęstości ok. 1,5 g/cm3. Woda ma gęstość 1 g/cm3. Skala Ballinga mierzy gęstość roztworu cukru. W związku z tym każdy cukier gęstszy od wody podwyższa wskazania cukromierza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts