Dragonfair Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Witam dostałem laptoka bez RS-a wiec zakupiłem przejściówkę żeby używać termometru z wiki i nie tachać komputera stacjonarnego do kotłowni no i tu zaczeły sie przysłowiowe "schody" nie jestem tego wstanie uruchomić może ktoś z was wie jak uruchomić termometr przez przejściówke USB---->RS błagam o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) A nie da się tak jak z interfejsami diagnostycznymi do samochodów - przez emulator RS na USB? Podejrzewam że na elektrodzie znajdziesz jak poskładać wtyczkę. Edytowane 30 Marca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Proponuję adapter USB>1wire, np. taki: http://allegro.pl/interfejs-1wire-na-usb-z-gniazdem-rj45-i1515735190.html a najlepiej taki: http://allegro.pl/interfejs-1-wire-na-usb-chipset-ds2490-rj12-i1515735187.html Tego drugiego nie udało mi się uruchomić pod Lampomittari, może nie umiem. Działa natomiast z innymi programami dedykowanymi dla DS9490R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Z tymi przelotkami to są przeboje, bo albo sterownik nie działa i trzeba szukać innego, albo porty usb są źle poustawiane i trzeba ręcznie konfigurować. Poczytaj może tu coś znajdziesz http://forum.pcformat.pl/Problem-z-RS232-USB-USB-COM-t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 a najlepiej taki: http://allegro.pl/interfejs-1-wire-na-usb-chipset-ds2490-rj12-i1515735187.html Nie jestem pewien czy najlepiej taki. Producent nie zaleca używania układu ds2490 do nowych konstrukcji. I jeden i drugi pewnie działają dobrze. A skoro nie widać różnicy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Ja taki mam i u mnie działa bezproblemowo, w przeciwieństwie to wszelkich przejściówek USB>COM. Producent tego nie zaleca, ale czy DS18B20 to nowa konstukcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Producent tego nie zaleca, ale czy DS18B20 to nowa konstukcja? Oj tam, oj tam ... Jasne, że nie, dlategom napisał ja com napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 ja teraz konsultowałem z Bolkiem użycie przejściówki RS->usb i dzisiaj będę dalej działał tylko muszę grzmota na dół znieść. Jak masz złącze PCMCIA możesz spróbować czegoś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Witamdostałem laptoka bez RS-a wiec zakupiłem przejściówkę żeby używać termometru z wiki i nie tachać komputera stacjonarnego do kotłowni no i tu zaczeły sie przysłowiowe "schody" nie jestem tego wstanie uruchomić może ktoś z was wie jak uruchomić termometr przez przejściówke USB---->RS błagam o pomoc Gdy wkladasz przejśćiówke w USB, powinien w sytemie pojawić się nowy port COM np. COM8, i dalej działasz jak z COM. Pojawia się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Tak pojawia sie ale przy uruchomieniu programu termometr (dwq pierwsze z wiki) nic sie niedzieje pcmcia to droga zabawa to juz bym zainwestowal w termometr usb na alledrogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 można kupić przejściówkę na PCMIA za 40 zeta pytanie tylko czy będzie dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Chciałem tylko przypomnieć że nowszych laptopach od kilku lat jest montowane złącze Express a nie PCMCIA żeby nie było potem rozpaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 http://allegro.pl/kontroler-rs232-com-na-expresscard-szeregowy-wy4-2-i1536155067.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 dzisiaj po ponad 1,5 godzinnej walce ze sterownikiem i kablem, przy użyciu wszelkiego sprzętu, poprzekładaniu połowy kabli i wielu innych czynnościach nie udało się podłączyć sterownika przez przejściówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Cześć. Bolek weź się przejedz do Nowego Elektronika i znajdź jakaś przejściówkę z konwerterem napięć bo się zaczyna z tego robić tasiemiec typu w kamiennym kręgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszat Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jako że to mój pierwszy post wszystkich serdeczni witam Wracając do tematu, mnie udało się podłączyć przejściówkę. I bez problemów działają programy dostępne na wiki (testowałem 2). Jak tego dokonałem, o tym za chwile na wstępie dodam że podłączam ją do portu o podwyższonym napięciu, bo układ portów USB mojego netbooka (1215n) jest niezbyt komfortowy, ale pod innymi też działa (sprawdzone). Posiadam przejściówke firmy StLab (15zł w sklepie elektronicznym) i W7 / Kubunt Dobra teraz do rzeczy: Na początek windows Jeśli Windows nie zainstalował sterowników: 1) podłączamy przejściówkę, system nie znajduje sterów. 2) wchodzimy w panel sterowania -> menadżer urządzeń 3) wybieramy właściwości naszego nieznanego urządzenia (zdj1) 4) wybieramy zakładkę szczegóły i z listy rozwijanej wybieramy identyfikator sprzętu(zdj2) 5) spisujemy identyfikator (podkreślone na zdjęciu 2) 6) wchodzimy http://www.driverguide.com/ (niestety musimy się zarejestrować za darmo na szczęście ) 7) wklepujemy w szukajke nasz vid (w moim przypadku 067b) 8) powinno wyszukać nam kilka sterowników, ściągamy odpowiednie do naszego systemu 9) jeżeli ściągnięty plik to exe to go odpalamy, resetujemy kompa, podłączamy kabel jeszcze raz i już powinno zidentyfikować sprzęt. 10) Jeśli jest to inny plik niż exe, to podczas instalacji sterowników podajemy mu ten folder jako miejsce sterów, resetujemy kompa. Jeśli przebrnęliśmy przez instalacje to musimy zidentyfikować nasz port (podłączenia kabla pod inny port usb da nam zawsze inny port com) 1) wchodzimy w panel sterowania -> menadżer urządzeń i rozwijamy zakładkę porty (COM i LPT) (zdj3) 2) spisujemy numer portu (wzięte w ramkę zdjęcie 3) Port spisany odpowiada portu na jakim musimy nasłuchiwać programami do odczytu temperatury. 1) włączamy program (w moim przypadku "termo") 2) jeśli nie ma naszego portu w liście rozwijanej na siłę go wklepujemy. 3) wyłączmy i włączamy program, powinno nam wykryć czujnik i odczytać temperaturę z niego (jeżeli wyświetli się tekst "problem z adapterem" lub "nieznany model czujnika" po pierwsze zresetuj program, jeśli to nie pomoże to sprawdź czy polutowałeś wszystko odpowiednio ) Mam nadzieje że komuś udało się odpalić adapter po przeczytaniu tego krótkiego toturialu, jak znajdę chwilę opiszę jak odpaliłem to pod linuxem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jak długo prowadziłeś pomiar temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszat Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 najdłużej około 2h. I żadnych nieprawidłowości nie zauważyłem, temperatura w porównaniu z termometrem analogowym nie odbiegała o więcej niż 1°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi