Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Warka # 80 "Jesienna Deprecha"

Styl: Farmhouse Ale

 

OG zakładane ok. 14,7°Blg

FG zakładane ok. 3,4 °Blg

Szacowane IBU 55

Barwa 5 SRM

Wielkość warki ok. 42 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 5,8 kg

Monachijski - 1,1 kg

Wiedeński - 1,1 kg

Pszeniczny - 1 kg

Cukier - 0,8 kg

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

40 g - Chinook - 11% - 90 min

40 g - Citra - 14,4% - 15 min

40 g - Cenntenial - 10% - 10 min

80 g - Cascade - 7% - 5 min

 

Drożdże:

FM odkrycie sezonu od Raczka - dzięki

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 81 "A hard night's day"

Styl: APA

 

OG zakładane ok. 14°Blg

FG zakładane ok. 3,5 °Blg

Szacowane IBU 62

Barwa 11 SRM

Wielkość warki ok. 42 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,7 kg

Monachijski - 3,4 kg

Karmelowy 30 L - 600 g

Wiedeński - 500 g

Carapils - 400 g

Karmelowy 40 L - 363 g

Karmelowy 60 L - 347 g

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

50 g - Cascade - 7 % - 60 min

30 g - Wiliamette - 5,5% - 60 min

60 g - Cascade - 7 % - 30 min

30 g - Centennial - 10 % - 10 min

30 g - Cascade - 7 % - 10 min

 

Drożdże:

US-05

Gozdawa West Coast

gęstwa z warki #79

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Specjalne piwo dosłownie i w przenośni:

 

Warka # 82 "The Skinchanger"

Styl: Spiced Ale

 

OG zakładane ok. 17°Blg

FG zakładane ok. 4,5 °Blg

Szacowane IBU 32

Barwa 26 SRM

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 5,9 kg

Płatki żytnie - 800 g

Karmelowy 75 L - 500 g

Special B - 450 g

Carapils - 300 g

Jęczmień Palony 350 g

 

Zacieranie:

120 min - 69°-64°C

->78°C

 

Chmielenie:

16 g - Chinook - 11 % - 60 min

16 g - Chinook - 11 % - 60 min

 

Przyprawy wszystkie na 15 minut:

4 laski wanilii

2 kawałki cynamonu

90 g obranego imbiru

4 goździki

pół łyżeczki gałki muszkatałowej

pół łyżeczki kardamonu

 

Drożdże:

Fermentum Mobile Irlandzkie Ciemności - starter z mieszadła 2 litry

 

Uwagi:

Pierwsze piwo w metodzie no chill, nie mam siły chłodzić, mało spałem. Po ochłodzeniu mam zamiar zlać do innego fermentora znad osadów.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 83 "Silent at the bottom"

Styl: Belgian IPA

 

OG zakładane ok. 15,9°Blg

FG zakładane ok. 3,3 °Blg

Szacowane IBU 79

Barwa 6 SRM

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 6,9 kg

Karmelowy 15 L - 500 g

 

Zacieranie:

70 min - 65°C

->78°C

 

Chmielenie:

16 g - Magnum - 14,5 % - 90 min

16 g - Chinook - 11 % - 90 min

28 g - Chinook - 11 % - 15 min

28 g - Simcoe - 12,9 % - 15 min

28 g - Centennial - 10 % - 15 min

 

Drożdże:

Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatecznie wyszło 24 litry o założonej gęstości 15,9°Blg. Po chłodzeniu zebrało się prawie 3 litry zimnych osadów.

Drożdże zadane do brzeczki o temperaturze o 16°C. W pomieszczeniu temperatura 19°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 84 "Brown sugar"

Styl: Imperial Brown IPA

 

OG zakładane ok. 23°Blg

FG zakładane ok. 5,1 °Blg

Szacowane IBU 87

Barwa 14 SRM

Wielkość warki ok. 24 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 7,5 kg

Monachijski - 550 g

Carabohemian - 440 g

Karmelowy Jasny - 440 g

Płatki owsiane - 500 g

Płatki żytnie - 400 g

 

Zacieranie:

70 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

28 g - Magnum - 14,5 % - FWH

28 g - Chinook - 11 % - FWH

28 g - Citra - 14,4 % - 30 min

28 g - Cascade - 6 % - 20 min

28 g - Chinook - 11 % - 15 min

28 g - Cascade - 6 % - 10 min

20 g - Cascade - 6 % - hop stand

15 g - Citra - 13,9 % - hop stand

30 g - Lubelski Select 4,5 % - hop stand

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa

 

Prawdopodobnie piwo będzie troszkę dziwne a to przez niespodziankę która czekała mnie na w nowym worku ze słodem z Optimy. Zdjęcie w załączeniu. Na worku napisz pilzneński jasny. Kupiłem dwa worki poprzedni był w porządku. Na początku myślałem że komuś się odrobina palonego jęczmienia sypnęła na górę worka. Ale całość tak wygląda.

post-2868-0-99356400-1417357613_thumb.jpg

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.