Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Kilka osób pytało mnie jak warzenie w S40. Tak naprawdę dopiero dzisiaj warka była bezproblemowa i chodzi mi tutaj o recyrkulację. W poprzednich warkach nawet na stłumionym zaworze zbyt szybko pobierało z dna i wlewało na górę w wyniku czego poziom brzeczki rósł, a na dole mogło się lekko przypalić. Dopiero dzisiaj miałem tak, że mogłem iść zjeść śniadanie a brzeczka się ładnie recyrkulowała.

Decydujące było śrutowanie nad którym wczoraj "usiadłem". Na moim śrutowniku - Brewferm - są trzy oznaczenia 0.1, 0.050 i 0.025, prawdopodobnie w calach bo inne mi nie pasują. 

Kiedy nastawiłem 0.1 - ziarna słodu przeleciały. Na 0.05 niektóre pękły, a niektóre przeleciały. Dlatego nastawiłem pomiędzy 0.05 i 0.025 i z recyrkulacja nie było problemów. Wydajność 74% normalnie mam 75% więc jest ok. W załączeniu zdjęcia jęk wygląda kocioł po zalaniu brzeczki, bo o to też były pytania. Niedługo zaryzykuję grodziskie na samym pszenicznym z łuska ryżową. Zobaczymy jak będzie.

IMG20230523121834.jpg

IMG20230523121847.jpg

IMG20230523121856.jpg

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#161 Cydr

25 litrów soku nie z koncentratu
Drożdże SafCider
Odżywka do wina

Fermentacja w lodówce w temperaturze 19°C

Początkowe blg soku około 13°Blg

*Zmiana numeracji wywołana problemami z pamięcią

Dzisiaj zabutelkowalem obie Warki czekające w lodówce czyli #160 i 162. W smaku obie obiecujące. Teraz zaczynam warki z drożdżami górnej fermentacji, na pierwszy ogień grodziskie.

Muszę też zająć się dwiema warkami na mieszankach Bretanomyces Bruxieliensis i Belgian Lambic Blend. Jedna ma już 2 lata. Mam 6 kg przemrożonych wiśni i może naleje je na nie. Jeśli ktoś ma jakieś rady to poproszę.

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

#163 grodziskie 

OG 10°Blg
FG 2.5°Blg
IBU 25

Wielkość warki 26 l

Zasyp:
Pszeniczny wędzony dębem- 5 kg

Zacieranie
66°C - 60 min
-> 75°C

Chmielenie:
Chmiel z ogródka 20 g - 60 minut
Chmiel z ogródka 20 g - 15 minut
Chmiel z ogródka 20 g - 5 minut

Drożdże:
US-05

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#164 Amber

OG 11°Blg
FG 2.5°Blg
IBU 30

Wielkość warki 26 l

Zasyp:
Pilzneński- 1 kg
Wiedeński - 1 kg
Monachijski -1 kg
Wędzony Bruntal - 1 kg
Płatki owsiane - 1 kg
Caramunich 2 - 280 g
Zakwaszajacy - 220 g
Karmelowy 300 - 100 g

Zacieranie
66°C - 60 min
-> 75°C

Chmielenie:
Chmiel z ogródka 14 g - 60 minut
Chmiel z ogródka 14 g - 30 minut
Chmiel z ogródka 28 g - 15 minut

Drożdże:
W34/70

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Degustacja warki #94 po ośmiu latach od uwarzenia.

Wygląd: ciemnobrązowe, klarowne, piana znika po nalaniu tworząc obrączkę przy szkle.
Aromat: słodycz, odrobina rodzynka i gryka.
Smak: pomimo odfermentowania około 80% słodkie, lekka śliwka, goryczy nie czuć. Zupełnie nie czuć alkoholu pomimo obliczeń na 11%.
Wysycenie słabiutkie.

Super wyszło. Starzeje się ekstra. Ale rzadko się takie piwka warzy

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy potrzebuje czasu. A z mocarzami jest tak, że w pewnym momencie dużo się ich warzy, a mało pije
W zeszły weekend wypiłem moje piwo nr 38 imperial saison na wlp 670 ostatnia flaszka.... Było naprawdę niezłe.... Smakowało Josefikowi, który uwarzył je według mojej receptury co było dla mnie wielkim wyróżnieniem, bo jego wątkiem się zaczytywałem. Dzisiaj jeszcze butelczyna warki 85 przede mną.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#165 zwykle

OG 14°Blg
FG 3.5°Blg
IBU 33

Wielkość warki 23 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg
Pszeniczny - 0.5 kg
Karmelowy 100 - 100 g

Zacieranie
66°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Amora preta+Zula 14 g - 60 minut
Amora preta+Zula 21 g - 15 minut
Amora preta+Zula 28 g - 5 minut

Drożdże:
US-05



Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#166 zwykle

OG 13.8°Blg
FG 3.5°Blg
IBU 30

Wielkość warki 22 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg
Pszeniczny - 0.5 kg

Zacieranie
66°C - 60 min
72°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Chmiel z ogródka 21 g - 60 minut
Chmiel z ogródka 21 g - 15 minut
Chmiel z ogródka 25 g - 5 minut

Drożdże:
US-05

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#167 Stout

OG 10°Blg
FG 2.5°Blg
IBU 45

Wielkość warki 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 3 kg
Płatki jęczmienne - 1.5 kg
Palony jęczmień - 0.5 kg

Zacieranie
66°C - 60 min
75°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Marynka 45 g - 60 minut

Drożdże:
Gozdawa West Coast



Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#168 Zwykłe

OG 12.2°Blg
FG 2.5°Blg
IBU 23

Wielkość warki 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg
Pszeniczny - 0.5 kg

Zacieranie
65°C - 60 min
75°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Marynka 25 g - 60 minut
Zula i Amora Preta 25 g - 15 minut

Drożdże:
W34/70 gęstwa

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#169 Jasne

OG 10°Blg
FG 2°Blg
IBU 35

Wielkość warki 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 4 kg
Pszeniczny - 175 g
Karmelowy 300 - 175 g

Zacieranie
66°C - 45 min
72°C - 15 min
-> 78°C

Chmielenie:
Amora Preta 25 g - 60 minut
Styrian Dragon 15 g - 15 minut
Lubelski 20 go - 5 minut

Drożdże:
US-05 gęstwa

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#170 Chmielowe

OG 16°Blg
FG 3.5°Blg
IBU 80

Wielkość warki 23 l

Zasyp:
Pilzneński - 2.9 kg
Pszeniczny - 1.5 kg
Monachijski - 1 kg
Płatki owsiane - 1 kg
Wiedeński - 0.6 kg
Karmelowy 300 - 100 g

Zacieranie
65°C - 60 min
75°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Marynka 25 g - 90 minut
Marynka 25 g - 60 minut
Amora Preta/Zula 25 g - 30 minut
Cascade 25 g - 15 minut
Cascade 25 g - 10 minut
Styrian Dragon 25 g - 5 minut

Drożdże:
US-05 gęstwa

Warka resztkowa zrobiona z tego co było pod ręką. Pilzneńskiego już nie mam ale zapasy są zrobione. Styrian Dragon w połączeniu z Zula i Amora Preta daje bardzo fajne efekty. Takie dojrzałe cytrusy.
Zrezygnowałem też z worków do zacierania. Są wygodne przy myciu ale powodują problemy z recyrkulacją brzeczki w trakcie zacierania.
Ze względu na porządkowanie garażu w którym warze może coś jeszce uwarzę, bo trochę butelek zostało.

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#171 Wędzone ciemne

OG 10°Blg
FG 3°Blg
IBU 30

Wielkość warki 25 l

Zasyp:
Słód grodziski - 5 kg
Czekoladowy ciemny - 150 g
Czekoladowy jasny - 150 g
Karmelowy 300 - 150 g

Zacieranie
65°C - 60 min
75°C - 10 min
-> 78°C

Chmielenie:
Marynka 10 g - 60 minut
Cascade 10 gr - 40 minut
Marynka 10 g - 30 minut
Cascade 10 g - 20 minut
Cascade 10 g - 10 minut

Drożdże:
US-05 gęstwa

Warka zainspirowana przepisem Staśka na grodziskie ciemne tylko trochę bardziej tęgie. Może wyjdzie mi mocniejsze bo założyłem niższa wydajność. Tak mam jak zacieram dużo słodu pszenicznego.

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.