Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Chmielenie:

 

50 g - Kazbek 7% - chmielenie zacieru

50 g - Agnus 10 % - chmielenie zacieru

50 g - Agnus 10% - chmielenie brzeczki przedniej

Gotowanie:

20 g - Magnum 14,5 % - 90 min

14 g - Mosaic 11,8 % - 30 min

20 g - Columbus 14,5 % - 15 min

100 g - Citra 12,7 % - 5 min

100 g - Mosaic 11,8 % - 5 min

100 g - Cascade NZ 7% - 5 min

 

Czyżby najdroższa Twoja warka ? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyżby najdroższa Twoja warka ? ;)

 

Zdecydowanie tak, ale z drugiej strony nawet po tym "szaleństwie" zostaje mi na stanie 1,8 kg chmielu, a coś trzeba z nim zrobić.

Mam nadzieję, że wydatek na tą warkę, będzie wart efektu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No ja wiem że wiesz :) , tak ogólnie napisałem w wyniku krótkiej dyskusji, planować można różne ekstremalnie goryczkowe cuda, jednak życie pokazuje co innego i zazwyczaj nijak sie ma to do tego co na papierze ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 50 - Rye IPA

Styl: American India Pale Ale

 

OG zakładane ok. 15,8°Blg

FG zakładane ok. 4°Blg

Szacowane IBU 64

Barwa 19 EBC

Wielkość warki ok. 27 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 4 kg

Płatki żytnie błyskawiczne - 2 kg

Monachijski -1 kg

Karmelowy 120 EBC - 0,5 kg

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

15 g - Galena 13,8 % - 90 min

30 g - Mosaic 11,8 % - 20 min

30 g - Citra 12,7 % - 15 min

30 g - Mosaic 11,8 % - 10 min

30 g - Citra 12,7 % - 5 min

50 g - Cascade 7% - 1 min

 

 

Drożdże:

German Ale - Dziękuję Leszczu!

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja wiem że wiesz :) , tak ogólnie napisałem w wyniku krótkiej dyskusji, planować można różne ekstremalnie goryczkowe cuda, jednak życie pokazuje co innego i zazwyczaj nijak sie ma to do tego co na papierze ;)

Zresztą zacytuję klasyka "goryczka średnia, może poniżej średniej" ;)

Amerykanie w sumie już się opamiętali w kwestii "wyścigu na goryczkę", teraz czas na nas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 51 - Kolońskie

Styl: Kolsch

 

receptura zainspirowana recepturą Portera - dzięki!

 

OG zakładane ok. 12°Blg

FG zakładane ok. 2,7°Blg

Szacowane IBU 24

Barwa 8 EBC

Wielkość warki ok. 27 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 4 kg

Wiedeński - 0,9 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Karmelowy 30 EBC - 115 g

 

Zacieranie:

40 min - 63°C

20 min - 72°C

->78°C

 

Chmielenie:

40 g - Perle 6 % - 60 min

20 g - Lubelski 3,8 % - 15 min

 

Drożdże:

Wyeast Kolsch

 

edit: okazało się, e mam tylko 40 g Perle - zmiana chmielenia

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 52 - Witbier

Styl: Witbier

 

OG zakładane ok. 12,8°Blg

FG zakładane ok. 3°Blg

Szacowane IBU 16

Barwa 7 EBC

Wielkość warki ok. 27 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 3,5 kg

Płatki pszeniczne - 2,4 kg

Płatki owsiane - 0,6 kg

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

40 min - 71°C

->78°C

 

Chmielenie:

10 g - Summit 14,5 % - 60 min

30 g - Saaz 4,5 % - 5 min

 

Dodatki:

Kolendra 15 g - 5 min

Curacao 20 g - 5 min

Skórka otarta z 3 pomarańczy - 5 min

 

Drożdże:

Wyeast Forbidden Fruit - Dzięki Józkowi za przesyłkę!

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 25,5 litra 12,9°Blg. Nie będę rozcieńczał, bo leszcz pisał, że naprawdę burzliwie fermentują.

Byłoby więcej ale.....

Niestety pierwszy raz używałem curacao. Kiedy zlałem już większą część brzeczki, te pływające kawałki zatkały mi wężyk, a potem mi się brzeczka cofnęła z wężyka i wszystkie chmieliny się wzburzyły ;(

Potem już ratowałem co mogłem. Chyba jednak wole skrobać te pomarańcze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam w tej chwili około 125 litrów w fermentorach i dymionach. Muszę zabrać się za akcję "butelkowanie", bo nastąpi przestój ze względu na pojemniki - wolny 1 dymion i 2 fermentory, ale obydwa z kranikami (2 dymiony zajęte innymi nastawami ;) ).

Jutro koźlak do butelek, w piątek IIPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.