Fidel Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 20 g - Columbus 14,5 % - 15 min Jaki efekt zamierzasz osiągnąć dając ten chmiel na 20min? Pozbyć się resztki z lodówki! A efekt wyjdzie w praniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Wydajność ledwie 70% według brewtargeta, wyszło 24 litry 19,2°Blg. Cienkusz odgotowuje właśnie na startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Chmielenie: 50 g - Kazbek 7% - chmielenie zacieru 50 g - Agnus 10 % - chmielenie zacieru 50 g - Agnus 10% - chmielenie brzeczki przedniej Gotowanie: 20 g - Magnum 14,5 % - 90 min 14 g - Mosaic 11,8 % - 30 min 20 g - Columbus 14,5 % - 15 min 100 g - Citra 12,7 % - 5 min 100 g - Mosaic 11,8 % - 5 min 100 g - Cascade NZ 7% - 5 min Czyżby najdroższa Twoja warka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Czyżby najdroższa Twoja warka ? Zdecydowanie tak, ale z drugiej strony nawet po tym "szaleństwie" zostaje mi na stanie 1,8 kg chmielu, a coś trzeba z nim zrobić. Mam nadzieję, że wydatek na tą warkę, będzie wart efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszi Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Kieruję się wskazówkami, aby przy IIPA stosować chmiel do każdej fazy produkcji. Zakupiłem literaturę Mógłbyś napisać jaka to książka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 http://www.bookdepos...e/9781938469008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Warka #48 przelana na cichą. Odfermentowanie około 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Warka #49 przelana na cichą - odfermentowanie około 5°Blg. Mam nadzieję, że jeszcze odrobinę zejdzie. Na razie pieruńsko gorzkie, a jeszcze dowalę na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Jakie IBU w tej warce ? Moja IIPA siedzi jeszcze na burzliwej ale będzie ok 100 IBU Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 W zależności od sposobu obliczania od 117 do 140 IBU. Przyjmijmy po środku - 130 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 To faktycznie pieruńsko gorzkie wyjdzie Zamawiam sobie buteleczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Ja wg obliczeń w swojej IIPA uzyskałem IBU ponad dwieście ( to tylko wg obliczeń) na 18 l piwa dałem 0,5 kg chmielu i jest naprawdę gorzkie ale nie za gorzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Obliczenia obliczeniami /program wszystko przyjmie/, a utylizacja swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Wszystko wiem Józek dlatego napisałem w nawiasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 No ja wiem że wiesz , tak ogólnie napisałem w wyniku krótkiej dyskusji, planować można różne ekstremalnie goryczkowe cuda, jednak życie pokazuje co innego i zazwyczaj nijak sie ma to do tego co na papierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 W sumie to na podstawie doświadczenia piwowarów powinni stworzyć programy bardziej realistycznie oddające goryczkę. (nie powyżej 120 IBU) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka # 50 - Rye IPA Styl: American India Pale Ale OG zakładane ok. 15,8°Blg FG zakładane ok. 4°Blg Szacowane IBU 64 Barwa 19 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pilzneński - 4 kg Płatki żytnie błyskawiczne - 2 kg Monachijski -1 kg Karmelowy 120 EBC - 0,5 kg Zacieranie: 60 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 15 g - Galena 13,8 % - 90 min 30 g - Mosaic 11,8 % - 20 min 30 g - Citra 12,7 % - 15 min 30 g - Mosaic 11,8 % - 10 min 30 g - Citra 12,7 % - 5 min 50 g - Cascade 7% - 1 min Drożdże: German Ale - Dziękuję Leszczu! Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 No ja wiem że wiesz , tak ogólnie napisałem w wyniku krótkiej dyskusji, planować można różne ekstremalnie goryczkowe cuda, jednak życie pokazuje co innego i zazwyczaj nijak sie ma to do tego co na papierze Zresztą zacytuję klasyka "goryczka średnia, może poniżej średniej" Amerykanie w sumie już się opamiętali w kwestii "wyścigu na goryczkę", teraz czas na nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Wyszło 25 litrów o gęstości 15,5°Blg. Słabo, ale to chyba przez płatki. Drożdże zadane rano w temperaturze 18°C, po powrocie już była ładna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka # 51 - Kolońskie Styl: Kolsch receptura zainspirowana recepturą Portera - dzięki! OG zakładane ok. 12°Blg FG zakładane ok. 2,7°Blg Szacowane IBU 24 Barwa 8 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pilzneński - 4 kg Wiedeński - 0,9 kg Pszeniczny - 0,5 kg Karmelowy 30 EBC - 115 g Zacieranie: 40 min - 63°C 20 min - 72°C ->78°C Chmielenie: 40 g - Perle 6 % - 60 min 20 g - Lubelski 3,8 % - 15 min Drożdże: Wyeast Kolsch edit: okazało się, e mam tylko 40 g Perle - zmiana chmielenia Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wyszło 27 litrów o gęstości 12,5°Blg i jeszcze coś na startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Warka #49 otrzymała na zimno 50 g Mosaic i 50 g Kazbek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka # 52 - Witbier Styl: Witbier OG zakładane ok. 12,8°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 16 Barwa 7 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pilzneński - 3,5 kg Płatki pszeniczne - 2,4 kg Płatki owsiane - 0,6 kg Zacieranie: 60 min - 66°C 40 min - 71°C ->78°C Chmielenie: 10 g - Summit 14,5 % - 60 min 30 g - Saaz 4,5 % - 5 min Dodatki: Kolendra 15 g - 5 min Curacao 20 g - 5 min Skórka otarta z 3 pomarańczy - 5 min Drożdże: Wyeast Forbidden Fruit - Dzięki Józkowi za przesyłkę! Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Wyszło 25,5 litra 12,9°Blg. Nie będę rozcieńczał, bo leszcz pisał, że naprawdę burzliwie fermentują. Byłoby więcej ale..... Niestety pierwszy raz używałem curacao. Kiedy zlałem już większą część brzeczki, te pływające kawałki zatkały mi wężyk, a potem mi się brzeczka cofnęła z wężyka i wszystkie chmieliny się wzburzyły ;( Potem już ratowałem co mogłem. Chyba jednak wole skrobać te pomarańcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Mam w tej chwili około 125 litrów w fermentorach i dymionach. Muszę zabrać się za akcję "butelkowanie", bo nastąpi przestój ze względu na pojemniki - wolny 1 dymion i 2 fermentory, ale obydwa z kranikami (2 dymiony zajęte innymi nastawami ). Jutro koźlak do butelek, w piątek IIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się