Raczek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 musimy się IIPA wymienić dla porównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Pasi mi to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Warka #48 już w butelkach z syropem z 160 g cukru. Wyszło 52 flaszki po 0,5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Warka #49 zabutelkowana z 137 gramami cukru. Wyszło 69 butelek po 0,33 l. Przelałem te warkę #51 na cichą - odfermentowanie około 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Warka #50 przelana na cichą. Odfermentowanie lekko poniżej 5°Blg i czuję, że już niżej nie zejdzie. Zapach i smak zachęcający. Może poćwiczę jeszcze żytnie IPA przed latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 pytanko bo widzę że celujesz w nastawy na 25l - ile używasz wody do zacierania i potem do wysładzania? ps. nie miewasz sytuacji, że drożdze wyłażą z fermentora przy takiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Też jestem pod wrażeniem że drożdże nie wychodzą na spacer przy 25l. Moja przedostatnia warka tylko 23l a drożdże wychodziły przez 20doby Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 ile używasz wody do zacierania i potem do wysładzania? Wysładzam do objętości (30 litrów)i nie patrzę ile wody używam. Przeważnie (ale nie zawsze) wysładzam na dwie raty - 8 i 7 litrów. nie miewasz sytuacji, że drożdze wyłażą z fermentora przy takiej ilości? że drożdże nie wychodzą na spacer przy 25l Przy 25 l to nie ma problemu. Przy kolschu miałem brzeczki 27 litrów i 1,5 litrowy starter. Od razu robię blow-off tube, której końcówkę wsadzam do słoika z wodą. Przy następnej warce zrobię zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Wysładzam do objętości (30 litrów)i nie patrzę ile wody używam. Przeważnie (ale nie zawsze) wysładzam na dwie raty - 8 i 7 litrów. chodzi mi też o początkową ilość wody - właśnie przeczytałem u jednego kolegi, że zawsze używa 20-23l startowo - bez względu na ilość zasypu i uzyskuje dzięki temu wyższą wydajność - ja używam 3l x ilość kg zasypu ale chyba zmienię tę metodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Przy małych zasypach zaczynam przy stosunku 2,5 jak większy zasyp to 2 - zacieram w lodówce i muszę mieć miejsce na podniesienie temperatury, więc dolewam wodę w trakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Przy małych zasypach zaczynam przy stosunku 2,5 jak większy zasyp to 2 - zacieram w lodówce i muszę mieć miejsce na podniesienie temperatury, więc dolewam wodę w trakcie. wprowadziłem to do toolkitu i wychodzi, że przy 2,5x i zasypie idzie na to 25l a przy 2x ~20l - dzięki za info (załozyłem 68st, a potem 78 mashout) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) Prawdopodobnie ostatnia warka sezonu (no może przedostatnia ) Warka # 53 - Pale Ale Styl: American Pale Ale OG zakładane ok. 12°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 45 Barwa 15 EBC Wielkość warki ok. 46 l Zasyp: Pilzneński - 6,5 kg Carapils - 1 kg Carahel - 0,5 kg Monachijski - 450 g Crystal 150 EBC - 320 g Melanoidynowy - 300 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 40 g - Summit 15,5 % - 60 min 30 g - Citra 12,7 % - 10 min 30 g - Mosaic 11,8 % - 5 min 50 g - Cascade 7% - 5 min 70 g - Citra 12,7 % - 0 min 70 g - Mosaic 11,8 % - 0 min Drożdże: Wyeast American Ale - gęstwa Zasyp trochę dziwny bo wrzucałem takie słody jakie miałem otwarte. Edytowane 5 Maja 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Wyszło 44 litry 12°Blg. Drożdże już zadane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Warka #52 trafiła do 51 butelek o pojemności 0,5 litra z syropem z 180 gram cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Warka #50 w butelkach - 48 po 0,5 litra z syropem z 155 gramów cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Zabutelkowałem 53 butelki warki #51 z syropem z 180 g cukru. Zeszło do 2°Blg. Warka #53 w obu fermentorach ma odrobinę powyżej 2°Blg. Dziś przeleję na cicha jak zdążę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Wczoraj przelałem warkę #53 na cichą. Odfermentowanie między 2 a 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Warka #53 zabutelkowana. Wyszło 88 butelek po 0,5 litra z syropem z 290 g cukru. Planowane nagazowanie 2.5, odfermentowanie około 2,5°Blg. Jeszcze jedna warka przede mną i naprawdę koniec sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Warka # 54 - Amerykańskie pszeniczne Styl: American Wheat Beer OG zakładane ok. 12°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 30 Barwa 9 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pilzneński - 3 kg Pszeniczny - 2 kg Karmelowy jasny Strzegom - 0,5 kg Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 10 g - CTZ 15,9 % - 60 min 20 g - Centenial 10 % - 15 min 30 g - Citra 12,7 % - 5 min Drożdże: Wyeast American Ale - gęstwa Następne warzenie - wrzesień/październik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Wyszło 27 litrów o gęstości 12°Blg i 1,5 lira rezerwy. Fermentacja w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zlałem na cichą przy ok. 2,5°Blg. Niestety już nie czas na piwowarzenie - małe, złośliwe, latające gnomy w postaci muszek owocówek zburzyły mój spokój. Mam nadzieję, że żadna się tam nie zaplątała. Teraz "crash cooling" w 3°C. Zobaczymy jak się wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Warka #54 zabutelkowana - 47 X 0,5 l i 3 X 1 l z 150 g cukru. Koniec sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Podsumowanie sezonu: -uwarzyłem 587 litrów piwa, -część niestety nieudana -nie miałem żadnej infekcji - efekt stosowania CLO2, -system z lodówką do zacierania i 50 litrowym garem do słabszych piw się sprawdził, -wiem, że drożdże London Ale III nie są dla mnie, -wiem, że dolna fermentacja mi średnio wychodzi, -wiem, że drożdże Kolsch i German Ale są dla mnie, (szczególnie Kolsch) -wychodzą mi raczej słabsze, niż mocniejsze piwa - tak do 16°Blg, -klarują mi się gatunki, które lubię - Pale Ale, Blond Ale, Dry Stout, AIPA, Kolsch, Robust Porter, -klarują mi się gatunki, których nie lubię - generalnie belgijskie, oprócz wita, angielskie, poza wymienionymi wyżej, -na razie nie inwestuję w browar choć miałem takie plany - chciałem kupić lodówkę turystyczną coleman, chcę się skupić na tym co mam. Wszystkim których poznałem i którzy mi pomagali (zarówno pochwałą jak i krytyką) bardzo dziękuję, możecie liczyć na wzajemność i do następnego sezonu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Ciekawe podsumowanie, też mam takie w głowie i chyba muszę to sobie zapisać. A czemuż to London III nie są dla Ciebie? Edytowane 30 Czerwca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Z anglików to ESB 1968 mi pasują. Londony III dają taki dziwny profil, który mi nie podszedł. I stąd te nieudane warki. Poza tym próbuje sobie tak ułożyć warzenie, by na jednych drożdżach zrobić jaj najwięcej piw, które lubię. Dlatego na przyszły sezon w użyciu będą głównie Kolsch, American Ale i to co wpadnie "po prośbie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się