zgoda Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Ja je lubię bo mają taki fajny słodki finisz, ale nie do wszystkiego pasują. Są super do mildów czy porterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Wiem Zgoda Temat poruszaliśmy w Strzegomiu, ale byliśmy "po procentach". W każdym razie dla mnie są inne szczepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Początek nowego sezonu Warka # 55 - Blond Ale Styl: Blond Ale OG zakładane ok. 10,5°Blg FG zakładane ok. 2,3°Blg Szacowane IBU 29 Barwa 3,6 EBC Wielkość warki ok. 46 l Zasyp: Pale Ale - 3 kg Pilzneński - 1,8 kg Płatki pszenne - 1,4 kg Płatki ryżowe - 1 kg Carapils - 0,6 kg Słód żytni - 0,4 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Zacieranie: 120 min - 70-65°C ->78°C Chmielenie: 10 g - Mosaic 11,8 % - 60 min 25 g - Wiliamette 5,5 % - 60 min 20 g - Wiliamette 5,5 % - 30 min 10 g - Mosaic 11,8 % - 15 min 20 g - Citra 12,7 % - 10 min 30 g - Amarillo 8,9 % - 5 min Drożdże: Wyeast Irish Ale - gęstwa od Leszcza - dzięki! W browarze nie ma większych zmian, poza faktem, że za darmo pozyskałem lodówkę Amica 85 cm. Niestety jej specyficzna konstrukcja wewnętrzna wyklucza wykorzystywanie jej do fermentacji, ale wyprowadziłem się po dwóch latach z ogólnej lodówki z chmielami, rezerwą, drożdżami co pozytywnie wpłynęło na stosunki z resztą domowników, a poza tym mam miejsce na zimny browarek w lodówce . Ze względu na dość spore rozdawnictwo, mam na stanie, jedynie trzy skrzynki piwa i nie ukrywam, że zostały te "trudniejsze" w spożyciu. Na razie poczyniłem plany na pierwszą część sezonu i na razie wykluczam eksperymenty, niestety wychodzą mi bokiem, a z piwem nie mam potem co zrobić. Jeśli macie jakieś uwagi - piszcie śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Zawsze chętnie pomogę jeśli nie dajesz rady opróżnić skrzynki Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Mam w dalekich planach warkę z dużą ilością różnorodnych płatków i mam pytanie odnośnie filtracji: pojawiły się jakieś problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Jeszcze nie wiem Właśnie będę zaczynał - będzie transmisja na żywo, he, he. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Relacja na żywo z filtracji: nie jest dobrze ani nie jest źle. To znaczy, leci stale, ale powoli. Na razie godzina za mną, mam około 30 litrów, może trochę poniżej. Myślę, ze może być to skutek dużej ilości płatków i odrobiny słodu żytniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Przy takim udziale procentowym płatków to i tak dobrze idzie. Jak wyjdzie smaczne piwo, też się skuszę na coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Zawsze chętnie pomogę jeśli nie dajesz rady opróżnić skrzynki Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 No właśnie wprost naprzeciw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Wyszło ostatecznie 46,5 litra o gęstości 11,7°Blg. Wydajność 85% wg. brewtarget. Zadane drożdżami w temperaturze 20°C, fermentuje w 19°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Kociołek mnie zainspirował Warka # 56 - Czekoladowy Porter Styl: Brown Porter OG zakładane ok. 11°Blg FG zakładane ok. 2,5°Blg Szacowane IBU 26 Barwa 26 EBC Wielkość warki ok. 23 l Zasyp: Pale Ale - 3,5 kg Czekoladowy jasny - 0,5 kg Crystal 150 EBC - 0,25 kg Crystal 200 EBC - 0,25 kg Zacieranie: 10 min - 52°C 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 10 g - Angus 10 % - 60 min 25 g - Angus 10 % - 20 min Drożdże: Danstar Nottingham Edytowane 29 Września 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Zacieranie w kociołku. Filtrowanie w lodówce. Gotowanie na gazie w garze. Trochę dużo mieszania w tym kociołku i o ile trzyma temperaturę na wodzie, to już w zacierze się mocno gubi. Ale mieszanie zostało wynagrodzone dużą wydajnością - 90% według brewtarget. Na przyszłość kociołek będzie służył do podgrzewania wody do zacierania i wysładzania, nie będę sobie blokował palnika gazowego. I tak dałem radę w 5 godzin, zatrzeć, zagotować, schłodzić, zlać i posprzątać. W między czasie zrobiłem kolację i wykąpałem syna przed snem. Wyszło 23,5 litra o gęstości 11,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Warka #55 przelana na cichą. Odfermentowanie na poziomie ok 2°Blg, czyli Ajrisze głodne były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Warka #56 przelana na cichą. Odfermentowanie około 2,5°Blg. Jak dobrze pójdzie to jutro AAA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Warka # 57 - Bursztynowe Styl: American Amber Ale OG zakładane ok. 12°Blg FG zakładane ok. 2,5°Blg Szacowane IBU 40 Barwa 12 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pale Ale - 4,2 kg Aromatic - 300 g Amber - 240 g Special B - 240 g Zacieranie: 10 min - 52°C 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 17 g - Magnum 14,5 % - 60 min 14 g - Centennial 10 % - 15 min 20 g Amarillo 9,5 % - 10 min 33 g Cascade 6 % - 5 min Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa po warce #56 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Trochę słabsza wydajność - 11,5°Blg - 25 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Warka # 58 Styl: American India Pale Ale OG zakładane ok. 16,5°Blg FG zakładane ok. 4°Blg Szacowane IBU 77 Barwa 8 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pale Ale - 6,45 kg Monachijski - 450 g Carapis - 230 g Caraamber - 230 g Zacieranie: 60 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 30 g - C/T/Z 15,8 % - 90 min 40 g - Cascade 6 % - 30 min 40 g - Centennial 10 % - 15 min chmielenie na zimno, mieszanką Cascade, Centennial, Simcoe i Amarillo po 25 g przez 3 dni Drożdże: Wyeast 1084 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 C/T/Z Proszę mnie uświadomić co to za skrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Columbus/Tomahawk/Zeus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 I wszystko jasne, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Wyszło 25 litrów o gęstości 16°Blg, muszę zmienić wydajność - refraktometr mnie prostuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Pierwsze butelkowanie w sezonie za mną. Pierwsza część warki #55 w butelkach z 135 g cukru - planowane nagazowanie 2,4. Wyszło 45 butelek po 0,5 litra. Jak dobrze pójdzie to jutro druga część. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Druga część warki #55 zabutelkowana. Ilości takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Warka # 56 zabutelkowana z 135 g cukru. Planowane nagazowanie 2,4. Wyszło 45 butelek po 0,5 litra. Odfermentowanie nie zmieniło się i wynosiło około 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Warka #57 chmielona na zimno bez przelewania na cichą, odfermentowanie 2,5°Blg, i raczej już niżej nie zejdzie. Wrzuciłem luzem mieszankę Cascade, Mosaic, Simcoe i Agnusa po 25 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się