Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...

Początek nowego sezonu

 

Warka # 55 - Blond Ale

Styl: Blond Ale

 

OG zakładane ok. 10,5°Blg

FG zakładane ok. 2,3°Blg

Szacowane IBU 29

Barwa 3,6 EBC

Wielkość warki ok. 46 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 3 kg

Pilzneński - 1,8 kg

Płatki pszenne - 1,4 kg

Płatki ryżowe - 1 kg

Carapils - 0,6 kg

Słód żytni - 0,4 kg

Płatki owsiane - 0,4 kg

Płatki jęczmienne - 0,4 kg

 

Zacieranie:

120 min - 70-65°C

->78°C

 

Chmielenie:

10 g - Mosaic 11,8 % - 60 min

25 g - Wiliamette 5,5 % - 60 min

20 g - Wiliamette 5,5 % - 30 min

10 g - Mosaic 11,8 % - 15 min

20 g - Citra 12,7 % - 10 min

30 g - Amarillo 8,9 % - 5 min

 

Drożdże:

Wyeast Irish Ale - gęstwa od Leszcza - dzięki!

 

W browarze nie ma większych zmian, poza faktem, że za darmo pozyskałem lodówkę Amica 85 cm. Niestety jej specyficzna konstrukcja wewnętrzna wyklucza wykorzystywanie jej do fermentacji, ale wyprowadziłem się po dwóch latach z ogólnej lodówki z chmielami, rezerwą, drożdżami co pozytywnie wpłynęło na stosunki z resztą domowników, a poza tym mam miejsce na zimny browarek w lodówce :) .

Ze względu na dość spore rozdawnictwo, mam na stanie, jedynie trzy skrzynki piwa i nie ukrywam, że zostały te "trudniejsze" w spożyciu. Na razie poczyniłem plany na pierwszą część sezonu i na razie wykluczam eksperymenty, niestety wychodzą mi bokiem, a z piwem nie mam potem co zrobić.

 

Jeśli macie jakieś uwagi - piszcie śmiało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Relacja na żywo z filtracji: nie jest dobrze ani nie jest źle. To znaczy, leci stale, ale powoli. Na razie godzina za mną, mam około 30 litrów, może trochę poniżej. Myślę, ze może być to skutek dużej ilości płatków i odrobiny słodu żytniego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kociołek mnie zainspirował :)

 

Warka # 56 - Czekoladowy Porter

Styl: Brown Porter

 

OG zakładane ok. 11°Blg

FG zakładane ok. 2,5°Blg

Szacowane IBU 26

Barwa 26 EBC

Wielkość warki ok. 23 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 3,5 kg

Czekoladowy jasny - 0,5 kg

Crystal 150 EBC - 0,25 kg

Crystal 200 EBC - 0,25 kg

 

 

Zacieranie:

10 min - 52°C

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

10 g - Angus 10 % - 60 min

25 g - Angus 10 % - 20 min

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie w kociołku. Filtrowanie w lodówce. Gotowanie na gazie w garze.

Trochę dużo mieszania w tym kociołku i o ile trzyma temperaturę na wodzie, to już w zacierze się mocno gubi.

Ale mieszanie zostało wynagrodzone dużą wydajnością - 90% według brewtarget.

Na przyszłość kociołek będzie służył do podgrzewania wody do zacierania i wysładzania, nie będę sobie blokował palnika gazowego. I tak dałem radę w 5 godzin, zatrzeć, zagotować, schłodzić, zlać i posprzątać. W między czasie zrobiłem kolację i wykąpałem syna przed snem.

 

Wyszło 23,5 litra o gęstości 11,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 57 - Bursztynowe

Styl: American Amber Ale

 

OG zakładane ok. 12°Blg

FG zakładane ok. 2,5°Blg

Szacowane IBU 40

Barwa 12 EBC

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 4,2 kg

Aromatic - 300 g

Amber - 240 g

Special B - 240 g

 

Zacieranie:

10 min - 52°C

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

17 g - Magnum 14,5 % - 60 min

14 g - Centennial 10 % - 15 min

20 g Amarillo 9,5 % - 10 min

33 g Cascade 6 % - 5 min

 

Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa po warce #56

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 58

Styl: American India Pale Ale

 

OG zakładane ok. 16,5°Blg

FG zakładane ok. 4°Blg

Szacowane IBU 77

Barwa 8 EBC

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 6,45 kg

Monachijski - 450 g

Carapis - 230 g

Caraamber - 230 g

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

30 g - C/T/Z 15,8 % - 90 min

40 g - Cascade 6 % - 30 min

40 g - Centennial 10 % - 15 min

 

chmielenie na zimno, mieszanką Cascade, Centennial, Simcoe i Amarillo po 25 g przez 3 dni

 

Drożdże:

Wyeast 1084 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze butelkowanie w sezonie za mną. Pierwsza część warki #55 w butelkach z 135 g cukru - planowane nagazowanie 2,4. Wyszło 45 butelek po 0,5 litra. Jak dobrze pójdzie to jutro druga część.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.