Fidel Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Plan na jutro: Warka # 59 Słaba AIPA Styl: American India Pale Ale OG zakładane ok. 15,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 43 Barwa 13 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pale Ale - 6 kg Karmelowy 120 EBC - 630 g Karmelowy 150 EBC - 250 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 22 g - Magnum14,5 % - 90 min 35 g - Amarillo 9,5 % - 15 min będzie chmielone na zimno, ale jeszcze się zastanawiam czym Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa edit:niestety zmienna wydajność poniosła mnie aż do AIPA zakładałem 75 a było 83 - zmiana stylu Edytowane 27 Października 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Musiałem zedytować post powyżej, bo mi się nie trafiło z wydajnością. Wyszło 25 litrów o gęstości 15,5°Blg. Goryczka trochę słaba jak na taką gęstość, ale się dochmieli na aromat i będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Warka #57 od 2 dni w niższej temperaturze tzn. około 9°C. Chmiel z chmielenia na zimno ładnie opadł, ale nie wiem czy na dno, czy trzyma się jako zawiesina. Aby wspomóc klarowanie dodałem 6 g żelatyny rozpuszczone w 300 ml wody. Warka #58 dostała porcję chmielu na zimno tj.: 36 g mosaic, 25g simcoe, 23 g citry, 19 g centennial i 17 g amarillo. Waga chmielu nie wynika z przemyślanego planu, to po prostu resztki z opakowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Warka #57 od 2 dni w niższej temperaturze tzn. około 9°C Mi udaje się obniżyć temperaturę przed rozlewem do ok. 4°C i większość ciał stałych opada, ale mimo to przy przelewie przed butelkowaniem stosuję patent z pończochą na końcu rurki i jestem zadowolony z wyników. Żelatynę także stosowałem i też efekty były zadowalające, ale coś mi się kojarzy jakaś opinia, że nie działa ona na chmiel na zimno. W zasadzie od pewnego czasu wszystkie piwa trafiają u mnie do tzw. "lagerowni" przynajmniej na tydzień - bo po tym zabiegu mam zdecydowanie mniej osadu w butelkach, którego nie jestem fanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Niestety nie mam możliwości obniżenia temperatury niżej niż około 8°C. Ale to i tak działa. Chmielę luzem po raz pierwszy w tym sezonie, przedtem tylko w pończosze, ale nie zauważałem efektów. Teraz już widzę różnicę po dorzuceniu tych 100 g chmielu do AAA, ale też mam zamiar zastosować patent z pończochą w trakcie zlewania przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Wcześniej też była u mnie pończocha, ale spryciarze używający pończochy sypią chmiel luzem i faktycznie uzyskuje się klarowne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Warka #57 zabutelkowana wraz z syropem z 140 g cukru. Wyszło 47 butelek, planowane nagazowanie 2,4. Końcowe odfermentowanie 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Warka #58 dostała 6 g żelatyny i poszła do lagerowania. Wysłane z mojego Blade III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Warka #58 zabutelkowana z 135 g cukru. Wyszło 47 butelek 0,5 litra. Warka #59 dostała 125 g Citry, Cascade, Amarillo, Sladka i Sybilli na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Warka # 60 Brązowe Styl: American Brown Ale OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 38 Barwa 21 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pale Ale - 5,3 kg Karmelowy 150 EBC - 0,7 kg Czekoladowy 560 EBC - 210 g Carafa - 20 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 15 g - Galena 13,8 % - 60 min 35 g - Mosaic 11,8 % - 15 min Drożdże: 1084 - gęstwa Edytowane 11 Listopada 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Znowu problemy z wydajnością - 85% według brewtargeta. Odczyt z refraktometru 14 Brix, czyli 13,46°Blg. I do tego wyszło 26,4 litra. 25 się chłodzi w fermentorze, 1,4 litra pójdzie na rezerwę do nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Plan na jutro Piwo inspirowane i wzorowane na Wookey Jack Warka # 61 Czarne Styl: American Black Ale OG zakładane ok. 19,3°Blg FG zakładane ok. 4°Blg Szacowane IBU 80 Barwa 50 EBC Wielkość warki ok. 23 l Zasyp: Pale Ale - 6,4 kg Żytni - 0,6 kg Cukier - 0,5 kg Pszenica palona - 440 g Carafa III - 300 g Special B - 300 g Karmelowy żytni - 200 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 25 g - Magnum 14,5 % -90 min 35 g - Citra 12,7 % - 25 min 35 g - Amarillo 10 % - 25 min 50 g - Citra 12,7 % - 1 min 50 g - Amarillo 10 % - 1 min Podwójne chmielenie na zimno Citra i Amarilo 3 + 3 dni Drożdże: Danstar Nottingham Edytowane 19 Listopada 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Po długich bojach otrzymałem 24 litra o gęstości 17,5°Blg ;(, po dodaniu cukru - 19,3°Blg. Edytowane 19 Listopada 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Warka #59 trafiła do 45 butelek po 0,5 litra z syropem z 132 g cukru. Odfermentowanie 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Warka # 62 Czerwone Styl: Irlandzkie Czerwone Ale OG zakładane ok. 12,4°Blg FG zakładane ok. 2,6°Blg Szacowane IBU 23 Barwa 17 EBC Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pale Ale - 3,8 kg Cukier - 0,45 kg Płatki jęczmienne - 400 g Karmelowy czerwony - 175 g Jęczmień palony - 150 g Zacieranie: 60 min - 67°C ->78°C Chmielenie: 28 g Sybilla - 6,2 % - 60 min 18 g Styrian Goldings - 4,2 % - 15 min 7 g Sybilla - 6,2 % - 15 min Drożdże: 1084 - gęstwa Edit: zmiana chmielenia Edytowane 24 Listopada 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Warka #60 przelana na cichą i poszła do termosu na klarowanie. Odfermentowanie na poziomie 2°Blg raczej się nie zmieni. Pod koniec fermentacji podniosłem temperaturę fermentacji do 21°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Warka #61 przelana na cichą do balona przy odfermentowaniu około 5,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Warka # 63 Codzienne Styl: Blond Ale OG zakładane ok. 11,3°Blg FG zakładane ok. 2,9°Blg Szacowane IBU 31 Barwa 5,7 EBC Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pale Ale - 3,0 kg Karmelowy 30 - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 kg wszystkie słody ze Strzegomia Zacieranie: 10 min - 52°C 60 min - 67°C ->78°C Chmielenie: 7 g Simcoe - 11,5 % - 60 min 7 g Simcoe - 11,5 % - 30 min 28 g Centenial - 10 % - 10 min Drożdże: US-05 uwodnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Było wyszło 21 litry 10,5°Blg. Znowu ta wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Warka #60 zabutelkowana z 0,8 litra rezerwy i 80 g cukru. Wyszło 49 butelek po 0,5 litra. Ładnie się wyklarowało w niskiej temperaturze. Warka #61 dostała po 50 g amarillo i citry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Warka #61 zabutelkowana z 140 gramami cukru. Wyszło 47 butelek po 0,5 litra. Odfermentowało do około 5-5,5°Blg i zapowiada się naprawdę obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Piwo oparte na przepisie na tego klona. Ze względu na zasyp - zacierane w garze i filtrowane w lodówce. Warka # 64 Krówka Styl: Imperial Milk Stout OG zakładane ok. 24,5°Blg FG zakładane ok. 7,5°Blg Szacowane IBU 72 Barwa 41 EBC Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pale Ale - 8,8 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Płatki jęczmienne - 400 g Carafa III - 300 g Karmelowy ciemny - 250 g Czekoladowy jasny - 200 g Dodatki: Laktoza - 550 g Cukier - 400 g Wanilia - 3 laski Kardamon mielony - czubata łyżeczka Zacieranie: 10 min - 52°C 60 min - 68°C ->78°C Gotowanie - 3 godziny Chmielenie: 35 g Simcoe - 11,5 % - chmielenie zacieru 45 g - CTZ - 15,9% - 90 min 20 g - CTZ - 15,9% - 30 min Drożdże: 1084 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Niestety niespotykanie powolna filtracja cały czas trwa, a wstałem w niedzielę o 6.30, żeby w miarę poszło. Nie przytyka się, ale leci małym ciurkiem. Nazbierałem na razie 26 litrów, a potrzebuję 34. Za to gęstość filtratu wynagradza czekanie. Te 26 litrów ma gęstość 20°Blg. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 No ładnie ale tak 2dni przed wigilią ? Masz bardzo cierpliwą żonę Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Masz bardzo cierpliwą żonę Wczoraj po waszym wyjściu cały dzień sprzątałem Łazienka i kuchnia na błysk i odkurzanie I MYCIE PODŁÓG na całym dole. Chyba zasłużyłem sobie na odrobinę luksusu przy wolnej filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się