Fidel Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Czyli reasumując, trzeba się douczać i nie zniechęcać. Nie mogę niestety rozlewać bo nie mam wolnego fermentora z kranikiem a następny jest w drodze. Ale zrobię zakupy "degustatorskie" u naszych zachodnich sąsiadów. Może nawet jakąś skrzynkę skombinuję. Dzięki za rady, nie ustaję w nauce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Nie musi być tak źle, też zrobiłem piwo w.g. receptury anteksa i FFT odfermentowało do 3 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Co potwierdza moją tezę - od czasu przerw w recepturze ważniejsze jest FG i przy zacieraniu sterujesz tak, żeby je osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 W.g. moich obserwacji znaczenie ma też rodzaj użytego słodu podstawowego - niektóre są bardziej "dekstrynowe" i ciężko je zmusić do głębokiego odfermentowania - mam np. teraz taką partię pilzneńskiego z Castle Malting. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Słody używałem Weyermnana, zakupione w Browamatorze. Z każdej porażki trzeba wyciągnąć pozytywne wnioski - jak się nagazuje i schłodzi to się wypije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Przedwczoraj zabutelkowałem warkę # 2 - wyszło 40 butelek 0,5 l i 2 butelki 0,33 l. Wczoraj przelałem warkę # 3 na cichą - całkiem dobre piwo będzie, ale goryczka na razie mocna. Warka # 4 Grodziskie Słód wędzony 2 kg Słód pszeniczny 2 kg Zacieranie 35' w 62 35' w 72 Chmielenie 40 g Lubelskiego przez 70' 10 g Marynki przez 10' Drożdże S-33 Wyszło 26 l blg 10, miało być 8, ale zobaczymy jak będzie smakować. Poza tym po wyprawie do Niemiec wzbogaciłem się o 4 skrzynki z butelkami (jedna pełna pełnych butelek:)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Wczoraj warka #4 wylądowała w butelkach wraz z 220 g cukru (w sumie 43 butelki 0,5 l i 4 butelki 0,33). Już dziś rozpocząłem degustację - na razie jest to moje najlepsze piwo, nie za wytrawne, nie za goryczkowate (ale i tak bardziej niż się spodziewałem jeśli chodzi o w sumie pszeniczne), a jak na 10°Blg posiada zadziwiająco dużo "ciała". Zapachu wędzoności nie czuć ale jest gdzieś w tle. W trakcie fermentacji z fermentora zalatywało kiełbasą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Warka #5 Stout Owsiany Czekoladowy Zasyp: pilzneński 2,7 kg monachijski 0,8 kg płatki owsiane 0,8 kg carafa III 0,25 kg caraaroma 0,25 kg jęczmień palony 0,25 kg pszeniczny czekoladowy 0,12 kg Zacieranie: 68-66°C - 80 minut po próbie jodowej dodałem jęczmień, carafę i pszeniczny czekoladowy podgrzałem do filtracji. Na razie się filtruje, kiepsko idzie ale idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Filtracja-masakra. Trwała ponad 2 godziny - to chyba wina zbyt drobno ześrutowanych słodów. Ale dobrnąłem do końca. Po 80 minutach gotowania - 30 g marynki na całość i 10 g lubelskiego na ostatnie 10 minut , po raz pierwszy użyłem moją nową chłodnicę, zakupioną w browamatorze. Jak czytam, że niektórzy potrzebują 30 litrów wody do schłodzenia brzeczki to nie wiem co źle robię. Po napełnieniu jednego fermentora wodą brzeczka miała ok. 44°C . Ze względu na późną porę zostawiłem brzeczkę do rana. Otrzymałem 23 litry 15°Blg i rozcieńczyłem do 26 litrów 13°Blg - tak jak planowałem. Przynajmniej jakaś korzyść z tej dramatycznej filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Warka # 3 Belgian Blond Ale powędrowała do butelek z 130 g cukru. Wyszło tego 35 butelek 0,5 l i 3 butelki 0,33 - w zapachu bardzo owocowe. Zobaczymy co będzie z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Dziś przelałem na cichą warkę #5 stout owsiano czekoladowy. Odfermentował do 5°Blg ale w smaku jest wytrawny. Mam nadzieję, że jeszcze się wygładzi w smaku i złagodnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Dziś zabutelkowałem warkę #5 z 160 g cukru. Wyszło 52 butelki 0,5 l. Smak w dalszym ciągu wytrawny. Odfermentowało z 13 °Blg do 5 °Blg czyli ma 4,2 % alkoholu. Dam mu dwa tygodnie do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Warka # 6 Cesarskie Styl Monachijskie Jasne Zasyp: -pilzneński 4,5 kg -monachijski 0,6 kg -zakwaszający 0,1 kg miał być też carapils 0,5 kg, ale zapomniałem dodać przypomniałem sobie dopiero po wystudzeniu brzeczki. Zacieranie: 65°C - 20 minut odebrałem 5 litrów - taki miałem garnek 72°C - 15 minut 100°C - 15 minut wróciłem dekokt 72°C - 10 minut - po próbie jodowej podgrzałem do filtracji Filtracja bez kłopotów, wysładzanie 3x5l. Gotowanie 60': Fuggles 20 g - 60' Styrian Goldings 15 g - 60' Lubelski 8 g - 60' Marynka 5 g - 15' Otrzymałem po gotowaniu 22 l 16°Blg czyli za gęste - rozcieńczę później. Drożdże W34/70 To mój pierwszy dolniak i pierwsza dekokcja . Ostatecznie po zlaniu otrzymałem 26 l 12,5°Blg Edytowane 17 Czerwca 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 (edytowane) Dziś spróbowałem monachijskiego jasnego i zmierzyłem BLG. Takoż ogłaszam: odfermentowanie między 3 a 4 °Blg czyli takie jak chciałem końcowo osiągnąć. Smak, nie chce zapeszać, ale rewelacyjny. Fermentacja. prowadzona w temperaturze od 9 do 12 °C. Obecnie minęło 16 dni burzliwej. Nie wiem czy już zlewać na cichą czy czekać jeszcze. W sumie chyba lepiej poczekać jak zepsuć??? Chyba przerzucę się na dolniaki - wyniki mnie motywują. Warka # 7 Gorzkniak Styl: Special/Best/Premium Bitter Zasyp: Pilzneński 4 kg Monachijski 0,63 kg Carared 0,25 kg Carafa typ I 0,1 kg Zacieranie - jednotemperaturowe zacząłem w 68,8°C skończyłem po 90 minutach w 66,5°C . Zacierałem w fermentorze zaizolowanym karimatą i oklejonym taśmą na tkaninie i to wsadziłem w steropianowy termos do fermentacji - zdjęcia poniżej. Idę wysładzać. Edytowane 3 Lipca 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Chmielenie: Amarillo - 17 g gotowanie 70 minut Brewers Gold 15 g gotowanie 70 minut Marynka 8 g gotowanie 70 minut. Znów mam poważne problemy z wydajnością - planowałem docelowo 26 l 11°Blg. Otrzymałem 22 l 14°Blg, bez odzyskiwania z chmielin. Po rozcieńczeniu mam 28 l 11°Blg i dodatkowo 10 l 5°Blg , które właśnie gotuję aby mieć rezerwę do refermentacji. Zadałem S-04. No to kończymy urlop! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Warka # 6 przelana na cichą - odfermentowała do 3 °Blg (odrobinę poniżej). Zebrałem gęstwę - pomyślę co z nią zrobić na razie mieszka w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Zmierzyłem Blg warki # 7 - pokazuje 3°Blg . Fermentacja prowadzona w temperaturze od 17 do 20 °C, czas 5 dni. Nie wiem czy zlewać - poczekam jeszcze z 3 dni. Jak się nie zmieni to przeleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Zlałem warkę # 7 na cichą. Zmierzyłem, że ma trochę poniżej 3°Blg. Zaskakuje mnie kolor - miedziano-rubinowy, generalnie ciemny. Młode piwo na razie dziwne w smaku - goryczka dość spora, ale nie mocna, ale sam smak jakby wodnisty, chociaż Fuller's London Pride też wydawało mi się dość "cienkie' w smaku. Dam mu tydzień na cichej i butelki. Zobaczymy po nagazowaniu. Zapowiada się nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Warka # 6 poszła w butelki z 165 gram cukru - dokładnie 50 butelek 0,5 l. Odfermentowanie ok. 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Niestety spotkał mnie piwowarski dramat. Dziś chciałem butelkować bittera. Po otwarciu fermentora zobaczyłem dziwnie białą pianę i poczułem zapach octu, niestety załatwiły mnie muszki owocówki. 28 litrów bittera poszło się spotkać z porcelanowym muminkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Niestety spotkał mnie piwowarski dramat. Dziś chciałem butelkować bittera. Po otwarciu fermentora zobaczyłem dziwnie białą pianę i poczułem zapach octu, niestety załatwiły mnie muszki owocówki.28 litrów bittera poszło się spotkać z porcelanowym muminkiem. Przykra sprawa ale bywa, warzenie latem to proszenie się o kłopoty, ale sam właśnie ryzykuję (z tym, że w lodówce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Jak się nie ma zapasu, to trzeba warzyć!!! Ale nie poddaje się!!! Jutro - pszeniczne wędzone, słody już ześrutowane. Poczyniłem już przygotowania na froncie walki z owadami, he, he. Ale bittera żal, wiązałem z nim duże nadzieje (na wypicie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Jak się nie ma zapasu, to trzeba warzyć!!! Nie musisz mówić, sam piję Zawiercie Jasne hurtowo, te nędzne parę kegów czeka na jesienną degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Warka # 8 Kujawskie Dymione Zasyp: pszeniczny - 2 kg pilzneński wędzony (samodzielnie) - 1,1 kg Zacieranie: 62°C - 30 minut 72°C - 30 minut podgrzanie do filtracji. Chmielenie: Lubelski 20 g - 70 minut Fuggles 30 g - 70 minut Marynka 10 g - 10 minut Drożdże s-33. Jak coś ma iść nie tak, to idzie ;(. Słód wędziłem na dużym grilu, drewnem gruszkowym. Potem dosuszałem w piekarniku. Zapach ekstra, jednak przy śrutowaniu miałem poważne problemy, słód jakby się "mazał". Po ześrutowaniu zapach rewelacyjny. Kolejne problemy przy filtracji, musiałem przemieszać złoże, bo nic nie leciało. Ostatecznie po wysładzaniu otrzymałem ledwie 20 litrów 6 blg. Czyli dramat. Ratowałem się dolewając 3 litry rezerwy z bittera gęstość 12°Blg . Po gotowaniu ok. 18 litrów 11°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Dobrze jest taki słód po wędzeniu wysuszyć, przed śrutowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się