Fidel Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Warka # 142 Styl: brak OG zakładane ok. 11,3°Blg FG zakładane ok. 2,9°Blg Szacowane IBU 47 Barwa 4 SRM Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński - 4 kg Monachijski - 0,85 kg Zakwaszający - 150 g Zacieranie: 60 min - 67°C 10 min - 72°C ->78°C Chmielenie: Chinook - 25 g - 60 min Amarillo - 25 g - 10 min Citra - 25 g - 5 min Drożdże: W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Wyszło ponad 27 litrów o gęstości 10,2°Blg. Dochodzi do temperatury zadania drożdży w lodówce. Refleksje po warzeniu po przerwie.... Myślałem o zmianie sprzętu na jakiś kociołek ale po dzisiejszym warzeniu upewniam się, że nie ma takiej potrzeby. Obecnie mój sprzęt do warzenia to lodówka Cooleman 48 litry z filtratorem rurkowym jako kadź zacierna, garnek elektryczny Klarstein 50 litrów jako zbiornik gorącej wody i garnek 50 litrów stalowy z taboretem gazowym, z kranem i hopstoperem jako kadź warzelna. Chłodzenie wymiennikiem ciepła. Niestety w kwestii samego warzenia nic się nie zmieniło - najbardziej w dalszym ciągu nie lubię mycia ;( po warzeniu. Obecnie po przerwie mam już miejsce do warzenia w garażu gdzie dodatkowo mam dwie lodówki ze sterownikami więc zaczynam od dolniaków. Jak temperatury dojdą do akceptowalnego poziomu ruszę też z górniakami. No to do zobaczenia na piwowarskich szlakach Musze też pozbyć zalegających, nieużywanych gratów, przede wszystkim kegów i chłodnicy, która wiernie mi służyła od drugiej warki. Jakby ktoś potrzebował, zapraszam do kontaktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Witaj z powrotem. Warzenia nie da się tak łatwo wyplewić. Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Warka # 143 Styl: Classic Rauchbier OG zakładane ok. 14°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 28 Barwa SRM 19 Wielkość warki ok. 36 l Zasyp: Wędzony Bukiem - 5 kg Monachijski Ciemny 3,5 kg Karmelowy 600 - 400 g Karmelowy 300 - 150 g Zakwaszający - 150 g Zacieranie: 60 min - 67°C 10 min - 72°C ->78°C Chmielenie: Iunga - 33 g - 60 min Lubelski - 33 g - 15 min Drożdże: W34/70 - gęstwa Mały 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Miło widzieć, że stara gwardia wraca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Długa przerwa spowodowana była sprawami budowlanymi... Teraz już jest gdzie warzyć Wyszło dużo... O założonej gęstości. Fermentor 43 litry nie ma podziałki więc nie wiem dokładnie ile. Drożdże zadane przy 12°C, dalej dochładza się w lodówce. Sterownik nastawiony na 9°C.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 #144 cydrSkład: 25 litrów soku jabłkowego wyciskanego nie z koncentratuDrożdże: ciderini dry + pożywkaGęstość nastawu 12°BlgFermentacja w 15°C potem będę podwyższał.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 #145 Blond AleOG 11.5°BlgFG 2.5°BlgIBU 20Barwa 2 SRMWielkość warki 42 lZasyp:Pilzneński 6.8 kgPłatki ryżowe 2 kgZacieranie67°C - 60 min72°C - 15 min-> 78°CChmielenie:Chinook - 20 g - 60 minutAmarillo - 60 g - 5 minutDrożdże:Kolsch Ale YeastUS-05Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 #146 MarcoweOG 13.5°BlgFG 3.5°BlgIBU 28Barwa 15 SRMWielkość warki 36 lZasyp:Wiedenski - 5 kgMonachijski I - 2 kgMonachijski II - 1.5 kgKarmelowy 150 - 300gKarmelowy 30 - 300gZacieranie67°C - 60 min72°C - 15 min-> 78°CChmielenie:Iunga - 28 g - 60 minutLubelski - 28 g - 20 minutDrożdże:W34/70 gęstwaWysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 #147 Grodziskie chmieloneWg receptury StaśkaOG 8°BlgFG 2°BlgIBU 25Barwa 5 ebcWielkość warki 43 lZasyp:Pszeniczny wędzony dębem - 6 kg200 g łuski ryżowejZacieranie67°C - 60 min72°C - 15 min-> 78°CChmielenie:Citra - 15 g - 60 minutAmarillo 30 g - 15 minutAmarillo 42 g - 1 minutaDrożdże:US-05Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 #148 APAOG 12.5°BlgFG 3°BlgWielkość warki 40 lZasyp:Pilzneński - 7.7 kgPszeniczny - 900 gKarmelowy 30 - 400 gKarmelowy 300 - garśćZacieranie67°C - 60 min72°C - 15 min-> 78°CChmielenie:Chinook - 38 g - 60 minutCitra - 28 g - 10 minutAmarillo 28 g - 10 minutCitra - 28 g - 1 minutaAmarillo 28 g - 1 minutaDrożdże:US-05Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 #149 AAAOG 12.5°BlgFG 3°BlgWielkość warki 40 lZasyp:Palę Ale - 8 kgMonachijski - 800 gKarmelowy 150 - 300 gKarmelowy 300 - 300 gPalony jęczmień - 100 gZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Marynka - 40 g - 60 minutAmarillo 28 g - 20 minutCitra - 28 g - 15 minutaCenntenial 28 g - 10 minutSimcoe 28 g - 1 minutaDrożdże:US-05Wyszło 41.5 litra o zakładanej gęstościWysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 #150 Amber lagerOG 11.2°BlgFG 2.7°BlgIBU 22Wielkość warki 25 lZasyp:Pale Ale - 4.5 kgWędzony dębem pszeniczny - 500 gMonachijski - 200 gKarmelowy 150 - 150 gKarmelowy 300 - 100 gPalony jęczmień - 60 gZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Amora Preta - 10 g - 60 minutAmora Preta - 10 g - 30 minutAmora Preta - 10 g - 15 minutAmora Preta - 30 g - 1 minutaDrożdże:W 34/70Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Wyszło 24 litry o gęstości 12.1°Blg.Drożdże zadane w temperaturze 10°C, dwie świeże paczki, uwodnione. Sterownik lodówki nastawiony na 10°C.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 #151 BitterOG 9.8°BlgFG 2.8°BlgIBU 30Wielkość warki 23 lZasyp:Pale Ale - 3.5 kgPszeniczny - 500 gCzekoladowy jasny - 50 gZacieranie65°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Zula - 19 g - 60 minutZula - 10 g - 15 minutZula - 10 g - 5 minutDrożdże:S-04Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 #152 Dry stoutOG 10°BlgFG 3°BlgIBU 35Wielkość warki 23 lZasyp:Pale Ale - 3.2 kgPłatki jęczmienne - 1.2 kgJęczmień palony - 450 gCzekoladowy jasny - 50 gZacieranie66°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:EKG - 40 g - 60 minutEKG - 20 g - 15 minutDrożdże:S-04Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 #153 SMaSH ZulaOG 11.3°BlgFG 3°BlgIBU 32Wielkość warki 25 lZasyp:Pilznenski - 5 kgZacieranie65°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Zula - 20 g - 60 minutZula - 10 g - 15 minutZula - 20 g - 5 minutDrożdże:W-34/70 gęstwaWysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 #154 Smoked PorterOG 15.2°BlgFG 4.2°BlgIBU 50Wielkość warki 22 lZasyp:Wędzony - 3.8 kgMonachijski 1.8 kgKarmelowy 150 - 350 gCzekoladowy jasny - 350 gCarafa I - 200 gCukier - 300 gZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Chinook - 40 g - 60 minutCascade - 30 g - 15 minutDrożdże:S-04 gęstwaWysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 #155 Grodziskie chmieloneOG 8°BlgFG 2°BlgIBU 25Wielkość warki 46 lZasyp:Grodziski - 5 kgWędzony jęczmienny - 2 kgZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Centennial - 40 g - 50 minutCascade - 35 g - 15 minutCascade - 54 g - 1 minutaDrożdże:1 wiadro - Kolsch 2 wiadro - US-05Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 #156 ZwyczajneOG 9..8°BlgFG 2.5°BlgIBU 32Wielkość warki 50 lZasyp:Pilzneński- 5 kgWiedeński - 1,9 kg Pszeniczny - 1 kg Caramunich - 300 g Zakwaszający - 300 gZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Marynka - 28 g - 60 minutCascade - 28 g - 15 minutCentennial - 28 g - 10 minut Simcoe - 28 g - 5 minutDrożdże:1 wiadro - Kolsch2 wiadro - US-05 Już dochodzi w lodówce do temperatury zadania drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 #157 ZwyczajneOG 10°BlgFG 2.5°BlgIBU 42Wielkość warki 40 lZasyp:Pilzneński- 5 kgMonachijski - 1,5 kgPszeniczny - 0,5 kgCaramunich - 200 gZakwaszający - 200 gKarmelowy 300 - 100 gZacieranie67°C - 60 min-> 78°CChmielenie:Marynka - 35 g - 60 minutCascade - 35 g - 15 minutSimcoe - 28 g - 5 minutDrożdże:1 wiadro - Kolsch2 wiadro - US-05Zacierane po raz pierwszy w grainfather s40.Plusy: - jak przyszedłem po pracy to woda miała już odpowiednią temperaturę (timer),-w miarę szybko bo w 4 godziny miałem zlana chłodna brzeczkę do fermentów,-wydajnosc, liczyłem na 40 litrów brzeczki o gęstości 10°Blg a otrzymałem 39 litrów o gęstości 12,5°Blg (wydajność 92%),Minusy:-brak możliwości odfiltrowania osadów - chmielilem w hopspiderze i chmieliny w nim zostały, ale brak jest możliwości odfiltrowania osadów po gotowaniu,-okrutny burdel w garażu zrobiłem i na razie on tam na mnie czeka,-w trakcie zacierania musiałem bardzo mocno zdławić przepływ pompy żeby za dużo brzeczki nie pobierało spod kosza bo lustro było cały czas coraz wyżej i bałem się że wyciągnie wszystko spod kosza i nie zdąży się przefiltrować i się przypali.Pierwszy raz zawsze jest stresujący. Największy problem to filtracja osadów coś muszę tutaj wymyślić.Czy ktoś widział jakiś wydzielony wątek o grainfather s40? Bo szukałem ale nie mogę znaleźć... Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 #158OG 10.8°BlgFG 2.8°BlgIBU 23Wielkość warki 24 lZasyp:Pilzneński- 1,5 kgMonachijski - 1,5 kgWiedeński - 1 kgPszeniczny - 1 kgZacieranie67°C - 60 min-> 78°CChmielenie:Styrian Dragon - 20 g - 90 minutStyrian Dragon - 15 g - 15 minutStyrian Dragon 15 g - 5 minutDrożdże:W34/70Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 #159 Polskie AleOG 10.2°BlgFG 2°BlgIBU 31Wielkość warki 40 lZasyp:Pilzneński- 7 kgPszeniczny - 0.5 kgZacieranie67°C - 60 min-> 78°CChmielenie:Marynka 30 g - 60 minutMarynka 15 g - 20 minutLubelski 15 g - 10 minutLubelski 30 g - 5 minutDrożdże:W34/70Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 #160 zwykłe OG 9.6°Blg FG 2°Blg IBU 33 Wielkość warki 27 l Zasyp: Pilzneński- 4.5 kg Pszeniczny - 0.5 kg Zacieranie 67°C - 60 min -> 78°C Chmielenie: Marynka 14 g - 60 minut Simcoe 14 g - 15 minut Cascade 28 g - 5 minut Drożdże: W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 #162 zwykłe OG 10.6°BlgFG 2.6°BlgIBU 35Wielkość warki 24 lZasyp:Pilzneński- 5 kgZacieranie65°C - 60 min-> 75°CChmielenie:Zula 15 g - 60 minutZula 8 g - 30 minutZula 8 g - 20 minutZula 15 go - 10 minut Drożdże:W34/70Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się