Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Warka # 17 czyli lekki pils powędrowała do 47 butelek 0,5 l z 175 g cukru. Odfermentowanie lekko poniżej 3 więc ma 4,3% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Warka # 17 czyli lekki pils powędrowała do 47 butelek 0,5 l z 175 g cukru. Odfermentowanie lekko poniżej 3 więc ma 4,3% alkoholu. Nie za dużo tego cukru dałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Nie za dużo tego cukru dałeś Tzn. sugerujesz, że za mało?? Czy dziwisz się, że tak dużo?? Nagazowanie na 2,7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Warka # 20 Potwór z Lochness Styl: American Barelywine OG zakładane ok. 22°Blg FG zakładane ok. 4,7°Blg Szacowane IBU 65 Barwa 29 EBC Wielkość warki ok. 14 l Zasyp: Pilzneński- 5 kg Melanoidowy - 0,2 kg Crystal 150 EBC - 0,2 kg Carafa typ I = 0,05 kg Zacieranie: 60' w 68°C-66°C Chmielenie: 20 g - Citra 12,2% 60 min 5 g - Nugget 14,6 % 40 min 38 g - Challenger 6,7 % 20 min 10 g - Nugget 14,6 % 20 min Drożdże: US-05 gęstwa pobudzona świeżą brzeczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Tzn. sugerujesz, że za mało?? Czy dziwisz się, że tak dużo?? Nagazowanie na 2,7. Myślę, że trochę za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Ma być mocno nagazowany, więc zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Ma być mocno nagazowany, więc zobaczymy Nie chcę krakać, ale możesz mieć fontannę w tym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Czas uzupełnić zapiski. Warka #21 PoPotwór Styl: bezstylowiec kombinowany OG - 12°Blg FG - 3 kolor - ciemny IBU - 28 Po barelywine pozostało mi około 15 l brzeczki 6,5°Blg. Żal było wylać. Odgotowałem ja aż zostało około 8 litrów. Do tego zatarłem 1 kg słodu wędzonego i 0,5 kg pale ale. Po zmieszaniu tego wszystkiego i dluuuugim gotowaniu otrzymałem ok 12 litrów brzeczki 12°Blg. Chmielenie Brewers Gold 12 g 7% - 60 min Hersbrucker 35 g 3,4% - 15 min Drożdże: US-05 gęstwa obudzona świeżą brzeczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Warka # 19 czyli Grodzisz, poszła na cichą - odfermentowanie trochę powyżej 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Warka # 22 Wibier Styl: Witbier OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 19 Barwa 7,6 EBC Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pilzneński- 3,5 kg Pszenica - 3 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Zacieranie: 90' w 65°C 30' w 72°C Chmielenie: 33 g - Brewers Gold 7% 60 min Dodatki: 20 g skórki pomarańczowej skórka z 3 pomarańczy 12 g kolendry zmiażdżonej w moździerzu Wszystko na 12 minut Drożdże: s-33 z paczki uwodnione Wrażenia z warzenia - bezcenne. Po skleikowaniu pszenicy z płatkami musiałem wybrać się na występ dziecka z okazji WOŚP i ta pszenica została w garnku. Po powrocie - około po 2 godzinach miałem w garnku coś co wyglądało jak bardzo gęsta stężała owsianka, taka że można kroić i wyjmować częściami. Po dolaniu wrzątku musiałem się nieźle namieszać by nie było kluch. Tak w ogóle to mocno przewymiarowałem zasyp licząc się z niską wydajnością (zakładam 65%). Na razie jestem w trakcie zacierania. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 ta gęstwa to nie przypadkiem abbey II? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Jednak życie jest pełne niespodzianek! Faktycznie to abbey II! Nie ma to jak autosugestia. Ale spotkał mnie filtracyjny dramat. Az mi się pisać nie chce. Już chciałem zrezygnować i wszystko wywalić. Ale się gotuje. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze muszę jakieś drożdże wymyślić. Co lepsze s-33 czy t-58? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 U mnie też przy warzeniu Wita filtracja to była masakra. Też już miałem wszystkiego dość, zwłaszcza że warzyłem w nocy. Ja do swojego zadałem S-33 Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ostatecznie tylko 18 litrów 12°Blg, drożdże już zadane. Ratowałem co się dało. Na razie wyleczyłem się z witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 tydzień temu robiłem wita na bardzo podobnym zasypie 2,5kg pilzneński, 2kg pszenica, 0,5kg płatki owsiane. Filtracja trwała 30 minut szybko sprawnie bezboleśnie... Dziwnym trafem schemat zacierania mieliśmy nawet podobny, u mnie 100 minut w 67-61 C to jedyna różnica... Dziwi mnie troszkę ilość skórki jaką uzyskałeś. U mnie z 4 pomarańczy wyszło 120g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Nie odpowiadałem bo jestem na wyjeździe w Wiśle. 40 g skórki kupnej plus skórka z 3 pomarańczy. Miałem już się poddać przy tym piwie - DRAMAT. Trochę mi było żal, że tyle czasu straciłem na to co mi wyszło - w tym czasie na luzie uwarzyłbym jakieś piwko. Pozdrowienia z Wisły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 No to wszystko jasne a już myślałem że moje pomarańcze jakieś mega gigantyczne i gruboskórne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Warka # 21 poszła na cichą - odfermentowanie ok. 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Warka # 19 Grodzisz 2.0, już w butelkach z 188 g cukru - 40 po 0,5 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Dziś do butelek trafiła warka # 18 UrBock z syropem z 145 g cukru, zeszła z 17 na około 4,8°Blg (poniżej 5). Wyszło 49 butelek po 0,5 litra. Warka # 22 Witbier przelana na cichą odfermentowanie trochę poniżej 5°Blg, nie za dużo, ale zapach zachęcający- może się przeproszę z witbierem po traumie warzenia i spróbuje jeszcze raz. Muszę jeszcze się zabrać za butelkowanie PoPotwora i przelać Barelywine na cichą i można zaczynać próby z nową kadzią zacierną i filtratorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Warka # 21 trafiła do 24 butelek 0,5 l z 78 g cukru. Warka # 20 przelana na cichą - nie zmierzyłem blg. Warka # 22 przelana na cichą - nie zmierzyłem blg. Edytowane 5 Lutego 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Warka # 23 Marcowe Styl: Marcowe OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 23 Barwa 19,4 EBC Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Monachijski - 2,8 kg Pilzneński- 2 kg Wiedeński - 1 kg Carahel - 0,2 kg Zacieranie: 45' w 63°C 15' w 72°C Chmielenie: 25 g - Marynka 7,8% 60 min 35 g - Hallertau Hesbrucker 3,5 % 10 min Drożdże: Munich Lager gęstwa po urbocku -przemyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 cześć ..... FG zakładane ok. 3,5°Blg ..... 45' w 63°C ...... Munich Lager gęstwa po urbocku -przemyta Będę bardzo zdziwiony jak ci fermentacja stanie na 3,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 To tylko założenie, a jak mi stanie to zobaczymy Tyle pokazuje brewtarget. Na razie chłodzę brzeczkę do temperatury zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 A ja się nie zdziwię. Na Munichach zrobiłem ładnych kilka warek i nigdy głębiej mi nie zeszły jak te magiczne 3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się