Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 20 Potwór z Lochness

Styl: American Barelywine

 

OG zakładane ok. 22°Blg

FG zakładane ok. 4,7°Blg

Szacowane IBU 65

Barwa 29 EBC

 

Wielkość warki ok. 14 l

 

Zasyp:

Pilzneński- 5 kg

Melanoidowy - 0,2 kg

Crystal 150 EBC - 0,2 kg

Carafa typ I = 0,05 kg

 

Zacieranie:

60' w 68°C-66°C

 

Chmielenie:

20 g - Citra 12,2% 60 min

5 g - Nugget 14,6 % 40 min

38 g - Challenger 6,7 % 20 min

10 g - Nugget 14,6 % 20 min

 

Drożdże:

US-05 gęstwa pobudzona świeżą brzeczką

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas uzupełnić zapiski.

 

Warka #21 PoPotwór

Styl: bezstylowiec kombinowany

OG - 12°Blg

FG - 3

kolor - ciemny

IBU - 28

 

Po barelywine pozostało mi około 15 l brzeczki 6,5°Blg. Żal było wylać. Odgotowałem ja aż zostało około 8 litrów. Do tego zatarłem 1 kg słodu wędzonego i 0,5 kg pale ale. Po zmieszaniu tego wszystkiego i dluuuugim gotowaniu otrzymałem ok 12 litrów brzeczki 12°Blg.

 

Chmielenie

Brewers Gold 12 g 7% - 60 min

Hersbrucker 35 g 3,4% - 15 min

 

Drożdże:

US-05 gęstwa obudzona świeżą brzeczką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 22 Wibier

Styl: Witbier

 

OG zakładane ok. 12,5°Blg

FG zakładane ok. 3°Blg

Szacowane IBU 19

Barwa 7,6 EBC

 

Wielkość warki ok. 22 l

 

Zasyp:

Pilzneński- 3,5 kg

Pszenica - 3 kg

Płatki owsiane - 0,5 kg

 

Zacieranie:

90' w 65°C

30' w 72°C

 

Chmielenie:

33 g - Brewers Gold 7% 60 min

 

Dodatki:

20 g skórki pomarańczowej

skórka z 3 pomarańczy

12 g kolendry zmiażdżonej w moździerzu

Wszystko na 12 minut

 

Drożdże:

s-33 z paczki uwodnione

 

Wrażenia z warzenia - bezcenne. Po skleikowaniu pszenicy z płatkami musiałem wybrać się na występ dziecka z okazji WOŚP i ta pszenica została w garnku. Po powrocie - około po 2 godzinach miałem w garnku coś co wyglądało jak bardzo gęsta stężała owsianka, taka że można kroić i wyjmować częściami. Po dolaniu wrzątku musiałem się nieźle namieszać by nie było kluch. Tak w ogóle to mocno przewymiarowałem zasyp licząc się z niską wydajnością (zakładam 65%).

Na razie jestem w trakcie zacierania.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak życie jest pełne niespodzianek! Faktycznie to abbey II! Nie ma to jak autosugestia.

Ale spotkał mnie filtracyjny dramat. Az mi się pisać nie chce. Już chciałem zrezygnować i wszystko wywalić. Ale się gotuje. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze muszę jakieś drożdże wymyślić. Co lepsze s-33 czy t-58?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tydzień temu robiłem wita na bardzo podobnym zasypie 2,5kg pilzneński, 2kg pszenica, 0,5kg płatki owsiane. Filtracja trwała 30 minut szybko sprawnie bezboleśnie... Dziwnym trafem schemat zacierania mieliśmy nawet podobny, u mnie 100 minut w 67-61 C to jedyna różnica... Dziwi mnie troszkę ilość skórki jaką uzyskałeś. U mnie z 4 pomarańczy wyszło 120g...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie odpowiadałem bo jestem na wyjeździe w Wiśle.

40 g skórki kupnej plus skórka z 3 pomarańczy.

Miałem już się poddać przy tym piwie - DRAMAT. Trochę mi było żal, że tyle czasu straciłem na to co mi wyszło - w tym czasie na luzie uwarzyłbym jakieś piwko.

 

Pozdrowienia z Wisły

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś do butelek trafiła warka # 18 UrBock z syropem z 145 g cukru, zeszła z 17 na około 4,8°Blg (poniżej 5). Wyszło 49 butelek po 0,5 litra.

Warka # 22 Witbier przelana na cichą odfermentowanie trochę poniżej 5°Blg, nie za dużo, ale zapach zachęcający- może się przeproszę z witbierem po traumie warzenia i spróbuje jeszcze raz.

Muszę jeszcze się zabrać za butelkowanie PoPotwora i przelać Barelywine na cichą i można zaczynać próby z nową kadzią zacierną i filtratorem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 21 trafiła do 24 butelek 0,5 l z 78 g cukru.

Warka # 20 przelana na cichą - nie zmierzyłem blg.

Warka # 22 przelana na cichą - nie zmierzyłem blg.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 23 Marcowe

Styl: Marcowe

 

OG zakładane ok. 13°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 23

Barwa 19,4 EBC

 

Wielkość warki ok. 24 l

 

Zasyp:

Monachijski - 2,8 kg

Pilzneński- 2 kg

Wiedeński - 1 kg

Carahel - 0,2 kg

 

Zacieranie:

45' w 63°C

15' w 72°C

 

Chmielenie:

25 g - Marynka 7,8% 60 min

35 g - Hallertau Hesbrucker 3,5 % 10 min

 

Drożdże:

Munich Lager gęstwa po urbocku -przemyta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć :)

 

..... FG zakładane ok. 3,5°Blg

..... 45' w 63°C

...... Munich Lager gęstwa po urbocku -przemyta

 

Będę bardzo zdziwiony jak ci fermentacja stanie na 3,5 blg :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.