bielok Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Cześć. A ja się nie zdziwię. Na Munichach zrobiłem ładnych kilka warek i nigdy głębiej mi nie zeszły jak te magiczne 3,5 No ciekawe, ciekawe. Zobaczymy, jak na lagery to dość niskie odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Inne robaczki (urquele bavariany) schodziły mi znacznie niżej (ok 2 blg) Munichy zawsze zostawiały więcej "słodkości" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Niestety warka # 22 czyli witbier poleciała do porcelanowego mumina - tlenowce. Błona i bardzo kwaśno-wytrawny smak. Trudno ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Warka # 20 poszła do butelek 0,33 litra - 36 sztuk z 70 g cukru. Odfermentowanie do 5,5°Blg, czyli 8,9% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Warka # 24 Pils Styl: bezstylowe OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 23 Barwa 19 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pilzneński- 5.5 kg Crystal 150 EBC - 0,5 kg Zacieranie: 45' w 63-62°C 15' w 72°C Chmielenie: 40 g - East Kent Goldings 5% 60 min 10 g - Spalt 6,4% 30 min 20 g - Spalt 6,4% 10 min Drożdże: uwodnione W34/70 edit: zmiana chmielenia - wykorzystałem resztki, nie chciałem otwierać nowego chmielu i potem korekta gęstości Edytowane 12 Lutego 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Ze względu, że to druga warka zacierana za pomocą lodówki turystycznej, cały czas się czegoś uczę. Zakładałem bardzo niską wydajność, żeby się nie przeliczyć, ale wyszło nie najgorzej. Ostatecznie po korekcie wodą otrzymałem 27 l o gęstości 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Warka # 25 Witbier Styl: Witbier ale się nie sprawdzi OG zakładane ok. 15°Blg FG zakładane ok. 4°Blg Szacowane IBU 20 Barwa 8 EBC Wielkość warki ok. 26 l Zasyp: Pilzneński- 3.5 kg Pszeniczny jasny - 1,5 kg Pszenica niesłodowana - 1,2 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Zacieranie: 100' w 68-65°C 30' w 72°C Chmielenie: 28 g - Brewers Gold 7% 60 min 10 g - Citra 12% 10 min 40 g - skórka pomarańczowa kupna - 7 min 14 g - kolendry - 7 min skórka z grejpfruta i pomarańczy - 7 min Drożdże: gęstwa S-33 Łatwo się nie poddaję, dlatego nauczony poprzednimi problemami z filtracją, zmieniłem zasyp i sprzęt - tzn. zacieram teraz za pomocą lodówki turystycznej i zmajstrowałem filtrator rurkowy. Filtracja - błyskawiczna ani razu się nie przytkało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Najważniejsze to się nie poddawać. Wit to jedno z tych piw które lubię wypić, ale nie lubię go robić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 (edytowane) Niestety, pomimo, że dzisiejsza akcja została uwieńczona sukcesem (przynajmniej do tego momentu) to zajęło mi to 7 godzin "dreptania" łącznie ze śrutowaniem. Faktycznie męcząca sprawa. No i zobaczymy jak wyjdzie. Niestety poprzedniego z którym tak walczyłem wylałem (tlenowce) i teraz całego robię w szkle. Otrzymałem 24 litry ponad 15°Blg. (14,5 °Blg z korektą temperatury +0,76 - ok. 15,3°Blg). Edytowane 14 Lutego 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 (edytowane) Warka # 26 Bitter Styl: Special/Premium/Best Bitter OG zakładane ok. 11°Blg FG zakładane ok. 2,5°Blg Szacowane IBU 27 Barwa 30 EBC Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński- 3,7 kg Pszeniczny jasny - 0,5 kg Crystal 150 EBC - 0,2 kg Palony jęczmień - 0,1 kg Zacieranie: 60' w 68-65°C Chmielenie: 56 g - Styrian Goldings 3,5% 60 min 28 g - Styrian Goldings 3,5% 10 min 28 g - Citra 12,2% 5 min Drożdże: Danstar Notthingham - nowa paczka Zainspirował mnie przepis Scoobiego na Honkers Ale i nim się kierowałem - dzięki Scooby. Edytowane 17 Lutego 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Jakoś nie było czasu napisać - wyszło około 25 l 11°Blg. Drożdże pomimo uwodnienia potrzebowały około 10 godzin aby porządnie wystartować. Teraz fermentacja trwa w najlepsze - w temperaturze 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Po dzisiejszym przeglądzie mojego browaru muszę niestety oznajmić: stop z warzeniem! Już teraz mam za mało szkła, żeby zabutelkować to co mam w trakcie fermentacji, a co potem? Jak napisał Josefik - teraz skupiam się na osuszaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ostatnio u siebie zauważyłem to samo jednak na intensywne osuszanie przyjdzie czas jak zrobi się cieplej. Jak na razie wykorzystuję sprzyjającą aurę i lagery produkuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ja w sumie też, bo mam w trakcie fermentacji 100 l piwa w tym połowa to lagery (mam 2 pojemniki ze styropianu). W związku z urlopem (niestety kończącym się) trzepnąłem 3 warki w tydzień. Ale powiedziałem sobie, że nie będę już poszerzał ilości skrzynek z piwem, a mam 9 pełnych i 9 pustych (z butelkami ale bez piwa). Plany mam rozległe i ponad 70 kg słodów w magazynie, ale muszę poczekać, aż zrobię miejsce przynajmniej na jedna dodatkową warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Kegi. Jak wlejesz lagera do kega, to masz ze 3 miesiące na skołowanie nalewaczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) ehh i tak nie masz źle... ja mam 100l w baniakach ze 3 skrzynki z flaszkami pustymi, piwnica u ojca prawie cała zawalona, a z piwami które muszą dłużej leżakować wprowadziłem się do drugiej piwnicy (wujka).... Muszę powoli hamować z tym warzeniem ale to jakoś tak uzależnia, a w planach jeszcze belgi pszenica i kilka lagerów. jednak też 100l w baniakach a nie 75 - poprawione Edytowane 19 Lutego 2012 przez andy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Miejsce to mam, cały pokój zaanektowałem na potrzeby piwowarskie, ale...... 2 termosy ze styropianu, puste butelki w skrzynkach, pełne butelki w skrzynkach, słody, sprzęt, balon z winem i.... deska do prasowania - musiałem iść na pewne ustępstwa. Kegi. Jak wlejesz lagera do kega, to masz ze 3 miesiące na skołowanie nalewaczki. Zgoda - co do kegów - myślałem o tym - ale moja żona o tym nie myślała. Niestety i tak jest wyrozumiała, że toleruje moje hobby. Poza tym - kegi to koszty - same kegi plus, nie wiem co, przewody, jakiś kran, butla co2 itp. Napisz mi z doświadczenia, za ile by się to dało zamknąć, ile trzeba wydać żeby zacząć z kegami? Załączam małe materiały poglądowe. Widok panoramiczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Masz bardzo wyrozumiałą żonę Mój pokój wygląda podobnie. Myślę, że dużo osób ma takie piwowarskie pokoje. U mnie w piwnicy mam już prawie wszystko zawalone, jedynie mam tam skrzynki z butelkami, czasami jakiś fermentator na cichej też się znajdzie. Doszło do tego, że fermentuję wszędzie, gdzie tylko mam odpowiednią temperaturę Trza sobie jakoś radzić Dobrze, że w ogóle jest ta piwnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 A ja muszę dokupić pustych kontenerów - ilość butelkowanego piwa, nie jest wprost proporcjonalna do spożycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Nie wiem jak u Ciebie wygląda sprawa z miejscem na balkonie lub podobnym miejscu. Ja z ojcem zrobiłem skrzynię z OSB wyłożonąw środku styrpianem 10cm. Stoi ona na balkonie, wchodzą w nią 2 fermentory i nawet jak były mrozy -10 -20 spokojnie dało radę utrzymać w środku temperaturę 8-10 stopni. W ektremalnych przypadkach trzeba było wkładać pety z gorącą wodą raz dziennie. Wydaje mi się że to rozwiązanie wymaga miejszej obsługi, a napewno nie trzeba kombinować z zamrożonymi petami. To taki pomysł do rozważenia jakbyś miał kiedyś zbędne płyty i styropian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Żeby mieć wyszynk z kegów to będzie butla, reduktor, kran, złączki i węże, do tego oczywiście kegi. Program minimum to będzie ze 400zł, a maksimum... Panie, sky is the limit. Lodówka, kolumna, regulator temperatury... Ja mój kegerator opędziłem za 500zł + kegi, do tego druga butla, reduktor, złączki i węże, bo wyszynk mam 100km od browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Nie wiem jak u Ciebie wygląda sprawa z miejscem na balkonie lub podobnym miejscu. Ja z ojcem zrobiłem skrzynię z OSB wyłożonąw środku styrpianem 10cm. Stoi ona na balkonie, wchodzą w nią 2 fermentory i nawet jak były mrozy -10 -20 spokojnie dało radę utrzymać w środku temperaturę 8-10 stopni. W ektremalnych przypadkach trzeba było wkładać pety z gorącą wodą raz dziennie. Wydaje mi się że to rozwiązanie wymaga miejszej obsługi, a napewno nie trzeba kombinować z zamrożonymi petami. To taki pomysł do rozważenia jakbyś miał kiedyś zbędne płyty i styropian Balkonu nie mam, ale generalnie to nie to jest moim problemem (niedługo bedę miał domek gospodarczy 12m2, można pomyśleć o czymś na zimę). Zamrożone pety nie są problemem, jak brzeczka już osiągnie docelową temperaturę, to wrzucam 3 dziennie i mam 8°C , a jedną z szuflad w zamrażarce też zająłem. Żeby mieć wyszynk z kegów to będzie butla, reduktor, kran, złączki i węże, do tego oczywiście kegi. Program minimum to będzie ze 400zł, a maksimum... Panie, sky is the limit. Lodówka, kolumna, regulator temperatury... Ja mój kegerator opędziłem za 500zł + kegi, do tego druga butla, reduktor, złączki i węże, bo wyszynk mam 100km od browaru. Faktycznie trzeba pomyśleć o kegach 400 zł nie majątek, "tata robi - tata ma" , a i więcej się znajdzie jak będzie trzeba, hobby musi kosztować Zgoda, a gdzie Ty jeździsz na to piwo - 100 km? Jest nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Faktycznie trzeba pomyśleć o kegach 400 zł nie majątek, "tata robi - tata ma" , a i więcej się znajdzie jak będzie trzeba, hobby musi kosztować Zgoda, a gdzie Ty jeździsz na to piwo - 100 km? Jest nieźle. Letnia rezydencja w wiejskiej posiadłości. Zimę spędzam w mieście, w maciupkim mieszkanku, czuję się w nim jak Guliwer wśród leleputów. Nie ma nawet gdzie trzymać piwa w kegach, więc muszę wywozić jak tylko się nagazuje. Byle do wiosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Załączam małe materiały poglądowe. Widok panoramiczny O ja pier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 O ja pier... Wiem, muszę posprzątać... o bałagan Ci chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się