dyrcio Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 Witam wszystkich Jakie są różnice między górną a dolną fermentacją? Jakie cechy uzyskuje piwo fermentowane przez te dwa szczepy drożdży? Pytam, bo zamarzył mi się Koźlak. Jak wiadomo jest to piwo dolnej fermentacji, a średnio mam warunki aby taką fermentację przeprowadzić. Dlatego pomyślałem, żeby zadać brzeczkę drożdżami, które aktualnie posiadam - US-05 i fermentację przeprowadzić w temperaturze pokojowej, boje się jednak że piwo w rezultacie smakować nie do końca tak jakbym oczekiwał Z drugiej strony, mam przy domu garaż gdzie TEORETYCZNIE dolną fermentację przeprowadzić by można było, lecz boję się że duże różnice temperatur które aktualnie mamy mogą piwu zaszkodzić. Proszę o rady dla nowicjusza i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 Zrobiłem coś koźlakopodobnego na drożdżach California Lager, fermentowało w temperaturze ok. 16°C. Całkiem niezłe to było. Ale do koźlaka którego robiłem na Munich Lager to było daleko. Więc jak chcesz "naprawdę koźlaka", to poczekaj do jesieni, a jak po prostu mocne piwo o charakterze słodowym, to niech cię nic nie powstrzymuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 ...Proszę o rady dla nowicjusza i pozdrawiam Jeśli to pierwsze piwa, to zabieranie się za wymagające poleżakowania - kożlak, to trochę nie ta taktyka, tym bardziej, że warunków brak. Uwarz sobie coś, na co pozwalają temperatury i ciesz się własnym piwem, do koźlaka powróć jesienią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 np pszenicę Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 Witam. Podpinam się do wątku: Jak będzie różnica między dolną fermentacją na suchy i na płynnych drożdżach? Pytam bo do tej pory tylko warzyłem na suchych i górna fermentacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyrcio Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 (edited) Dziękuje za odpowiedzi, chyba jestem zdecydowany Choć nadal zastanawia mnie jakie posmaki czy cechy dostanie piwo po danych drożdżach. To prawda, że piwa dolne są bardziej rześkie, lekkie? To będzie 4 warka i spokojnie może leżakować do października, gdzie przypadają moje urodziny Jeszcze jedno pytanie: Czy to prawda, że czeski Saaz to bliski kuzyn i zarazem zamiennik Lubelskiego? Planuje go wsypać do warki Edited April 17, 2011 by dyrcio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 Drożdże i temp. fermentacji to przynajmniej połowa smaku piwa. Dolniaki we większości dają czyste smaki. Saaz to bliski kuzyn lubelskiego często stosowany wymiennie, ale saaz bardziej intensywne "korzenne" posmaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 (edited) Generalnie dolna fermentacja jest bardziej neutralna, górna daje posmaki estrowe- nuty aromatyczne najczęsciej owocowe Różnica nie polega na suchych i płynnych, tylko każdy szczep ma swoją charakterystykę, możesz o tym poczytać w dziale o surowcach w wiki, albo na forum- też jest stosowny rozbudowany dział, efekty w ramach tego samego szczepu mogą być różne w zależności czy pracują w górnym czy dolnym zakresie temperatur dla nich optymalnych. PS w Niderlandach warzy się bock'i także na drożdzach górnej fermentacji, popełniłem coś takiego na trapistach i zapowiada się interesująco Edited April 17, 2011 by Mimazy Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyjarz Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Witam!!! Podpinam się do wątku gdyż nie daje mi spokoju jedna myśl. Znalazłem zestaw do uwarzenia piwa marcowego wędzonego 14 Blg. Niestety w zestawie są drożdże dolnej fermentacji. Nie posiadam warunków do dolniaków. Pytanie: czy mógłbym zmienić drożdże na górniaki. Ogólnie, czy można zamieniać drożdże dolnej fermentacji z górną i odwrotnie? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 jęczmień jest ten sam na dolne i górne,więc jakieś tam piwo wyjdzie,pewnie całkiem dobre przy odrobinie szczęścia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Są lagerowe drożdże, które czysto fermentują do 16-17°C - California Lager. No i truizm: dobre piwo będzie dobre niezależnie od tego jakiego rodzaju fermentacji drożdże je fermentowały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Nie to smaczne co jest smaczne, tylko co komu smakuje Moim zdaniem to wyjdzie lepsze, bo co dla jednych jest zaletą dla innych będzie wadą, górna fermentacja daje dodatkowe aromaty które lubię, ale mogą przytłumić smaki pochodzące ze słodów. Całą kwestia polega na tym co chcesz uzyskać- czy piwo na konkurs, czy piwo które będzie Ci smakować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Jak koźlak i górna fermentacja, to może Weizenbock? Do tradycyjnego koźlaka wprawdzie niepodobny, bo to połączenie pszenicy i koźlaka. Tak czy inaczej smaczne piwko i chyba niezły wybór dla tych, którzy nie mają warunków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now