slotish Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Witam Na dniach zamawiam dalsze elementy do systemu keg. Między innymi węże. Chciałbym się poradzić praktyków jak długi może być wąż butla-kran? Chodzi o to, że nie mam funduszy na schładzarkę i planuję beczki trzymać w piwnicy. Najlepszą opcją byłoby aby zimne piwko z piwnicy wydostawało się przez wąż na taras oknem. Jednak przy takim założeniu przewód z piwem musiałby mieć z 5 albo nawet 6 metrów... Czy stwarza takie rozwiązanie jakieś problemy w podawaniu piwa? Czy po prostu trzeba będzie więcej odkręcić CO2 z butli? Mogę ewentualnie pociągnąć krótszy wąż tylko na podwórko. Wtedy miałby 2 - 2,5 metra długości. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Według mnie, nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 2-2,5m nie powinno być problemów. Przy 6 m już może trzeba będzie dać większe ciśnienie. Najlepiej to przećwiczyć doświadczalnie. Tylko jest jedno ale- czy temp. piwa będzie właściwa? Przy 6 m to piwo się mocno ogrzeje. Musiałaby być dobra izolacja węża i piwo mocno schłodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 prześledź ten wątek od postu #289, było w nim trochę "naukowego" podejścia do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 prześledź ten wątek od postu #289, było w nim trochę "naukowego" podejścia do tematu Przepraszam za OT. Lepiej dać bezpośredni link do postu. Numer postu w wątku jest jednocześnie linkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Dziękuję wszystkim za odpowiedź 2-2,5m nie powinno być problemów. Przy 6 m już może trzeba będzie dać większe ciśnienie. Najlepiej to przećwiczyć doświadczalnie. Tylko jest jedno ale- czy temp. piwa będzie właściwa? Przy 6 m to piwo się mocno ogrzeje. Musiałaby być dobra izolacja węża i piwo mocno schłodzone. Obawiam się, że masz racje... W piwnicy latem jest 13-15 stopni. Do tego 5 metrów węża było by nastawione na działanie gorącego powietrza. Zamówiłem długi wąż, najwyżej go skrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 puść piwo przez spiralę miedzianą w zamrażalniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 prześledź ten wątek od postu #289' date=' było w nim trochę "naukowego" podejścia do tematu[/quote']Przepraszam za OT. Lepiej dać bezpośredni link do postu. Numer postu w wątku jest jednocześnie linkiem. Nie wiedziałem, dzięki, człowiek całe życie się uczy a i tak głupi zejdzie :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi