Szafek Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki? Ja wysładzam do objętości, nigdy nie mierzę gęstości przy wysładzaniu. A jeszcze proście policzyć sobie ilość wody do zacieru + ilość wody do wysładzania w programie piwowarskim lub ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja wysładzałem do określonej objętości jednak uważałem aby brzeczka nie wyszła zbyt cienka, stosowałem wysładzanie ciągłe. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie#Wys.C5.82adzanie_ci.C4.85g.C5.82e_.28fly_sparge.29 Trzeba dodać nadmiar do chmielenia gdzie część wody odparuje. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez szczepan29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 uciążliwe,ale na pierwszy raz chyba będzie lepiej do blg,nie wiesz czego się spodziewać-jaką masz wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Wysładzaj do 2-3°Blg i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki? Nic nie piszesz czy to jest zestaw, gdzie jest określona ilość słodów, czy sam komponujesz zasyp. Przy zestawie, do objętości - będziesz miał pogląd, czy uzyskana gęstość, którą osiągasz odpowiada tej z zestawu. Przy własnej kompozycji, też do objętości , tylko dorzuć kilka procent więcej słodu dla spokoju przy warzeniu - że nie wyjdzie jakiś cieńkusz przy ewentualnych małych błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Przede mną pierwsza warka z zacieraniem i mam takie pytanko. Czy wysładzać do żądanego blg czy do objętości brzeczki? Ja wysładzam do objętości' date=' nigdy nie mierzę gęstości przy wysładzaniu. A jeszcze proście policzyć sobie ilość wody do zacieru + ilość wody do wysładzania w programie piwowarskim lub ręcznie.[/quote'] Nie znalazłem jeszcze programu, który poprawnie wyliczyłby ilość wody, zawsze jest za mało, w skrajnym przypadku (BeerSmith) nawet o 8 litrów, a żeby się dane empiryczne z wyliczeniami zgodziły, to w BrewTarget muszę ustawić wydajność ponad 100%. Najprościej: woda do zacierania + woda do wysładzania = 30 litrów (na 20 litrów piwa). Wtedy do gotowania idzie ok. 25 litrów, po oddzieleniu osadów do wiadra trafia 20 - 21 litrów. Paradoksalnie wydajność mi wzrosła gdy przestałem wysładzać "do gęstości", a zacząłem "do objętości". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Nie znalazłem jeszcze programu, który poprawnie wyliczyłby ilość wody, zawsze jest za mało, w skrajnym przypadku (BeerSmith) nawet o 8 litrów, a żeby się dane empiryczne z wyliczeniami zgodziły, to w BrewTarget muszę ustawić wydajność ponad 100%. Najprościej: woda do zacierania + woda do wysładzania = 30 litrów (na 20 litrów piwa). Wtedy do gotowania idzie ok. 25 litrów, po oddzieleniu osadów do wiadra trafia 20 - 21 litrów. Paradoksalnie wydajność mi wzrosła gdy przestałem wysładzać "do gęstości", a zacząłem "do objętości". Ja nie mam tutaj problemu, korzystam zarówno z wyliczeń wody BrewTarget oraz BrewTroller (to już sprzętowo na sterowniku), jak się dobrze ustawi sprzęt wychodzi mi wszystko ładnie. Czasami wyjdzie jakaś lekka obsuwa (1-1,5L) ale raczej w górę (za dużo wody ) Wydajność nie powinna mieć niż do rzeczy, liczy się odparowanie, straty na chłodzeniu i martwe strefy kadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Wydajność nie powinna mieć niż do rzeczy, liczy się odparowanie, straty na chłodzeniu i martwe strefy kadzi. No właśnie z tego to wynika - wysładzając do w miarę stałej objętości odparowujesz w miarę stałą ilość wody z brzeczki. Jedna zmienna mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 straszne tu obliczenia wykonujecie. Dobrze, że ja nie mam tych problemów i sprawę załatwiam "na oko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Ja też nic nie liczę - ma być 30 litrów wody i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Mam jeszcze pytanie odnośnie drożdzy. Ile czasu może stać brzeczka przed zadaniem drożdży? Jutro chcę uważyć piwko, a płynne drożdże dopiero dzisiaj aktytowałem, i pewnie gotowe będą za kiika dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Lepiej przełóż warzenie, im szybciej drożdże są zadane, tym lepiej. Brzeczka może poczekać przez noc, ale raczej nie dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Każda godziny gdy brzeczka stoi bez drożdży to ogromne ryzyko rozwinięcia się infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się