jakub2001 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Mam jeszcze pytanko. Czy to co pływa na powierzchni zebrać przed rozlaniem do butelek?Czy to już koniec fermentacji? http://img534.imageshack.us/img534/5940/brzeczka3.jpg I znowu zaglądasz!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) I znowu zaglądasz!!!!!!!!!!!! Otworzyłem żeby zmierzyć Blg i przy okazji fotkę cyknąłem . Dziś ponownie zmierzyłem Blg i wyszło tyle samo co ostatnio czyli ok. dwóch. Powierzchnia wygląda tak: http://img109.imageshack.us/img109/5649/brzeczka5.jpg Opaść ma wszystko czy tylko te brązowe płatki? Co to są te białe kropki? Edytowane 22 Czerwca 2011 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zrób proszę dokładniejsze zdjęcie ćwiartki między 12 a 3. I nie zaglądaj tyle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zrób proszę dokładniejsze zdjęcie ćwiartki między 12 a 3. http://img708.imageshack.us/img708/9909/brzeczka5a.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Patrząc na to zdjęcie, jeśli utrzymuje się 2 blg ja bym natychmiast butelkował. Bardzo nieładny nalot (kożuszek) przy brzegu wiadra. Co prawda fermentacja jeszcze trwa więc może trochę mniej cukru do refermentacji. Nie mieszaj, nie ściągaj tego co pływa. Wężyk delikatnie w czyste piwo i powodzenia. Trzymam kciuki. Leech i na przyszłość: MNIEJ ZAGLĄDAJ !!!!!!!!!!!! Pozdrawiam. Edytowane 22 Czerwca 2011 przez jakub2001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Przepraszam Nie ładny kożuszek to jest ten brązowy tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Spoko wszystko jest OK, to brązowe na ściance wiadra to żywice chmielowe. Jeśli nie ma brzydkiego zapachu i w smaku nie jest kwaśne to zlewaj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Ja już zlałem Moje piwo zrobione z Coopersa ładnie pachniało, dla mnie przynajmniej, ma kwaśny posmak ale jak najbardziej da się wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, znowu mam lekką schizę czy nie wdarła się do mojego piwa infekcja. Chodzi o prawy dolny róg zdjęcia i coś co przypomina kawałki pleśni. Jest to pszeniczniak na 3068. http://img827.imageshack.us/img827/1033/warka1.jpg Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Moim zdaniem wygląda normalnie, zawsze w fermentatorze na burzliwej "coś" tam pływa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 dej w końcu temu piwu luzu,bo w końcu faktycznie dorobisz się w nim jakiegoś badziewia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Jeśli boisz się, że w piwie jest coś nie tak, następnym razem zrób tak: -warzysz normalnie -chłodzisz, zlewasz do fermentora, zadajsz drożdże -zamykasz fermentor -zapominasz o nim na 8 dni -przypominasz sobie, przelewasz na cichą, zamykasz -znów zapominasz o nim, tym razem na jakieś 15 dni -butelkujesz Wierz mi, taka procedura znacznie zmniejsza ryzyko infekcji. W skrócie - nic się nie bój, nie otwieraj co chwilę, a na pewno będzie dobrze. A tak z drugiej strony - jeśli nawet w trakcie fermentacji coś się zaczyna dziać, to i tak nic się z tym zrobić nie da. Po co się stresować? Wystarczy raz spróbować przed butelkowaniem czy otrzymaliśmy piwo czy ocet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Ok, dzięki i obiecuję poprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Witajcie. Też nie zakładam nowego tematu bo nie ma sensu mnożyć tych samych. Pytanie z cyklu " co to jest i czy już wylewać " A tak na serio , dzisiaj butelkowałem Bittera. Stał na cichej fermentacji miesiąc i 6 dni dokładnie od 18 września. Z braku czasu dopiero dzisiaj się zabrałem za niego. Po otwarciu fermentora ukazał mi się dziwny widok , po powierzchni pływa dziwna błona. Praktycznie przeźroczysta , lekko zabarwiona na biało. Po chwili zaczęła tonąć i zniknęła pod powierzchnią płynu. Kiedy przy dekantowaniu pozostały jakieś 3 litry coś nagle zatkało rurkę. Okazało się, że to ta błona , wciągnęło ją do rurki . Resztę piwa wylałem bo osad się mocno zamieszał po kombinacjach z rurką. Piwo w końcu zabutelkowałem , a błonę przelałem do kufla , zalałem wodą , żeby zrobić fotkę. I teraz tak . Piwo w smaku jest dobre chociaż lekko kwaskowe , ale bardziej tutaj jest kwestia naprawdę wysokiego IBU . Pierwszy raz robiłem tak mocno chmielone piwo. Jest pijalne , powiem więcej , jest smaczne. Ale zapach. W zapachu czuć mocną kwaśność , ale taką chemiczną , dziwną ,sztuczną. Nie jest to zbyt przyjemny zapach , aczkolwiek nie odrzuca. Tutaj fotka tego czegoś co wyłowiłem z piwa . http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pid=3544&fullsize=1 Jest to mocno zbite , w ręce przypomina do złudzenia meduzę wyjętą z morza Ale jak ona mogłaby wpaść do piwa przez szczelnie zamknięty fermentor ? Macie pomysł co to ? Spotkał się ktoś z czymś takim ? Jak oceniacie szanse na pijalność tego piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Z pewnością jest zainferkowane, ale może da się wypić. Byle szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź . Zastanawiam się , jakiego to typu zakażenie , co mogło to wywołać ? Bo w zasadzie to pierwsza moja zainfekowana warka z tak ewidentnymi objawami. Piwa leżakują w nowym pomieszczeniu , więc zmiana miejsca na fermentację w pierwszej kolejności no i oczywiście cały sprzęt musi przejść gruntowne czyszczenie , domestos i kret pójdą w ruch . Coder , piszesz ,żeby jeśli w ogóle będzie pijalne ,to w miarę szybko je pić. Ze względu na pogarszający się smak , czy możliwość mocne przegazowania ? Dodałęm 90g cukru na 21 litrów. Najgorsze , że stoi tam jeszcze ponad 60 litrów piwa ... Edytowane 24 Października 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 W zasadzie nie da się rozpoznać infekcji z opisu, ale ponieważ to jest błonka na powierzchni to prawdopodobnie są jakieś tlenowce, często są niegrożne, lekko tylko pogarszają smak piwa, ale mogą tam też być jakieś mikroby zakwaszające, które szybko zmienią piwo w ocet, nawet w paręnaście dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Jeśli masz sporo tego piwa już w butelkach, to koniecznie kontroluj nagazowanie i odgazowuj w miarę potrzeb. U mnie 20 granatów narobiło kiedyś niezłego bajzlu. Wolę nie myśleć, co może zrobić większa ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Hm.. jutro kontrolne otwarcie pierwszej butelki I piwo spada do piwnicy , jak coś takiego przytrafiło by mi się w niedawno wyremontowanej kuchni.. to żonka mimo szczerego entuzjazmu co do mojego piwowarzenia , eksmitowałaby mnie w ciągu godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) Ja pierwszy raz boję się o infekcję w przypadku mojego Grodzisza który kończy fermentować pachnie troszkę (w moim odczuciu piwnie z lekką nutką szamba tak mi się kojrzy) ale może to przez ten styl którego nigdy nie robiłem i drożdzę s33 których nigdy nie używałem ale dla pewności zamieszczę foto żebyście ocenili wizualnie i mnie uspokoili lub załamali http://imageshack.us/photo/my-images/822/dsc00339xb.jpg/ Dodam tylko że ryja nie wykrzywia (spróbowałem przy pomiarze BLG i nie ma tragedii) Edytowane 28 Października 2011 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Zdjęcie marne i trudno ocenić, zlej na cichą i czekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 No Panowie... piwo .... zdecydowanie pijalne. Pojawiło się baardzo lekkie nasycenie i kremowa minimalna pianka . Kwaśny zapach zanika i można wyczuć już w smaku co nieco Nie taki diabeł straszny jak go malują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Tak sobie przeglądam te zdjęcia i nic mi nie pasuje - u mnie na 1/4 powierzchni "brzęczki" pojawiły się wielkie bąble, śluzowate na brązowo w miejscu gdzie ze sobą sąsaidują - wielkość pomarańczy. Dzień ferm. 4, BLG z 9 spadło na 4 W smaku zdecydowanie najbardziej pijalne ze wszystkich młodych z menzurki które zawsze próbuję. Fermentować dalej czy kanał ??? - dodam że to pszeniczniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Nie jest wybitnie ohydne w smaku? To fermentować, do kanału zawsze zdążysz wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się