Oskaliber Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Ostatnio bardzo posmakowało mi piwo Żytnie z Konstancina. Pomyślałem, że warto by spróbować uwarzyć coś takiego samemu. Pytanie brzmi, czy ktoś orientuje się lub domyśla jak może wyglądać receptura tego piwa? Etykieta mówi: słód żytni, słód pilzneński, słód monachijski, słody karmelowe i barwiące Pytanie brzmi co to konkretnie za słody i w jakich proporcjach? Czy są do niego jakieś specjalne drożdże czy trzeba używać tych od pszenicznych? WB-06 by się nadały, czy lepiej jednak coś płynnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Drożdże pszeniczne, ale z tych mniej estrowych - 3333, 3056 lub właśnie WB-06. Jak płynne, to ja bym stawiał na 3333, bo żytnie lubię klarowne. Zasyp zwykły na roggena, czyli minimum 50% słodu żytniego, reszta to już jak lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Zasyp zwykły na roggena, czyli minimum 50% słodu żytniego, reszta to już jak lubisz. No i spora doza cierpliwości przy filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Nie byłbym pewien, czy jest tam aż 50% tego słodu. ps: Może Czes nam zdradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 50% żytniego wymagają Niemcy, ale przecież może aż tyle nie być. Nie ma co się upierać. W Roggenie Thurn und Taxis jest też jasny słód pszeniczny, więc można poszaleć z zasypem. Filtracja to wiadomo, będzie walka. Ale jak się chce mieć takie piwo, to trzeba się ugiąć. Ja jeszcze nie dojrzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Nie byłbym pewien, czy jest tam aż 50% tego słodu. ps: Może Czes nam zdradzi O ile pamiętam, już gdzieś potwierdzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się