kentaki Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 ... Jedynie nie będzie się dało po prostu przyjechać do mnie po nie, bo przenoszę chmiele ze względów ekologicznych na działkę koło Parku Ojcowskiego. Bywam u siostry w Stokach k.Skały wiec może udało by się kiedyś zgrać i też bym zachmielił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Poproszę po jednej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Zapraszam na wieś Tzn w zasadzie zapomniałem tylko wspomnieć, że mój Centennial ogólnie był w słabej kondycji coś i mam nadzieję, że tą słabą zimę przetrwa (coś go dopadło w okolicach lipca). Ale Cascade ma się dobrze i go w takim razie rozsadzę dużo. Myślę, że na zapisy to za wcześnie (nie chcę kogoś ominąć przypadkiem). Jeszcze sadzonek nie robiłem, ale na oko to tak chyba koło kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Jak przyjdzie czas, to bardzo chętnie bym się pisał na małe co nieco. Chmielnik w tym roku musi być na mojej działce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Z odmian będę mógł zaoferować na pewno popularne polskie odmiany, 1-2 amerykańskie (jw), oraz może jak będzie ku temu aura to jeszcze Spalt, Tettnanger. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 1-2 amerykańskie (jw), oraz może jak będzie ku temu aura to jeszcze Spalt, Tettnanger. Dla mnie bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Z odmian będę mógł zaoferować na pewno popularne polskie odmiany, 1-2 amerykańskie (jw), oraz może jak będzie ku temu aura to jeszcze Spalt, Tettnanger. Z chęcią przygarnął bym co się da O ile uda mi się założyć w tym roku chmielnik, bo rzadko bywam w rodzinnych stronach. A tak z offtopu to czy jest może jakaś literatura, która przybliżała by uprawę chmielu w skali mikro? arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) W takim razie temat idzie do obserwacji i piszę się na to co będzie możliwe. Jeśli uda się chmielnik to również zobowiązuję się podzielić, a więc... aby do wiosny @nikiboom trzeba przelecieć ten temat http://www.piwo.org/topic/303-chmielnik-sezon-2008-2012/ trochę nam się rozjaśni Edytowane 5 Lutego 2013 przez janior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 A tak z offtopu to czy jest może jakaś literatura, która przybliżała by uprawę chmielu w skali mikro? W mikro to ciężko, ale na pewno w Piwowarze Wiosna 2011 jest chyba wszystko co trzeba wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) trzeba przelecieć ten temat nam się rozjaśni Właściwie to już to przeczytałem, zresztą jak większość forum Ale co ksiązka to książka. W mikro to ciężko, ale na pewno w Piwowarze Wiosna 2011 jest chyba wszystko co trzeba wiedzieć. Ok, dzięki. Przy następnych zakupach dodam do listy. Pewnie i tak zdam się na swój rolniczy instynkt Edytowane 5 Lutego 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Wiem , że za wcześnie ale jeśli będą wolne sadzonki to proszę mnie mieć na uwadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Też może bym był zainteresowany. Mieszkam teraz w bloku i muszę tylko pogadać z ojczulkiem czy zechce czasem na uprawę zerknąć Mógłby ktoś powiedzieć ile można uzyskać chmielu z jednego krzaka? Znaczy czy stosunek wkładu pracy w uprawę do uzyskanej ilości/jakości chmielu jest w miarę opłacalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Co do jakości, to kluczowe będzie suszenie chmielu. Uprawa jest raczej prosta. Mi się to w warunkach domowych nie udało (choć też nie walczyłem z tematem za bardzo), ale miałem porównanie od szyszek z przetwórstwa i różnica w aromacie była znaczna na moją niekorzyść. Na pewno suszenie na gazecie na strychu które uskuteczniałem nie było dobrym rozwiązaniem. Za dawnych lat hodowałem chmiel na balkonie w bloku w doniczce i rósł ładnie Parafrazując gimnazjalistów. Sadzić, zbierać, zagotować Znaczy czy stosunek wkładu pracy w uprawę do uzyskanej ilości/jakości chmielu jest w miarę opłacalny? Zdecydowanie nie opłacalny. Von Lurtz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Ja bardzo chętnie zadobyłbym coś aromatycznego / dualnego. Swoją Marynkę suszyłem suszarką do żywności. Wydaje mi się, że efekt lepszy niż suszenie na 'gazecie' obok. Uprawa to pikuś nawet na słabej ziemi. Grunt to podlewać obficie ale z wyczuciem (co by to wszystko w wodzie nie stało). Ciekawy jestem jak to zimuje , bo dopiero w tamtym roku pierwszy sezon miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 U mnie podobnie - pierwszą partię próbowałem suszyć na gazetach w blaszanym garażu, ale że szło to marnie, to przerzuciłem się na suszarkę do żywności (grzybów/owoców) - tutaj poszło praktycznie w noc i w moich warunkach to chyba najlepsze rozwiązanie Co do podlewania - trzeba dużo, szczególnie w upały, ale ja codziennie miałem pomocnika ze swoją konewką, więc było mi raźniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Jest jakaś szansa na sztobry Cascade w tym roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 U mnie będą sadzonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Trzeba zasuskrybować ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Ciekawy jestem jak to zimuje , bo dopiero w tamtym roku pierwszy sezon miałem. Luzik! To roslina sezonowa. Po chmielobraniu przycinasz do gruntu, zasypujesz kilkoma cm ziemi i gotowe -aby do wiosny z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Czy ktoś już może używał polskiego Cascade'a i Centennial'a ? Są jakieś różnice smakowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jeżeli ktoś ma jakieś fajne sztobry albo sadzonki hamerykanckie, to ja bardzo chętnie, bo akurat się w piątek wezmę za sadzenie, to jeszcze bym przestrzeń zagospdarował Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) elroy jak tam sadzoneczki? urodziwe? No i czy kolejka długa po nie? Edytowane 8 Maja 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Kolejka jest jak korek na Zakopiance w długie weekendy Nie wiem jak sadzonki, bo ja muszę mieć z czego je zrobić, chmiel u mnie ma dopiero z 1m, więc trzeba czekać, aż się rozrośnie. Będzie tylko Cascade, Centennial nie przeżył zimy. Postaram się, żeby podzielić na wszystkich zainteresowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 to się ustawiam w kolejce ... może jakimś cudem jakiś ochłap spadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Czy ktoś już może używał polskiego Cascade'a i Centennial'a ? Są jakieś różnice smakowe? Nie zauważyłem wpisu. Szyszki w zapachu były bardzo ciekawe i obiecujące. Niestety nie miałem jak wysuszyć zbiorów i robiłem to siłami natury na strychu. Wyszło siano i finalnie nie dodałem go do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się