Skocz do zawartości

Prażona pszenica


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy prażoną pszenicę traktuje się tak samo jak płatki pszeniczne tj najpierw się je osobno gotuje czy od razu do gara ???

Z tego co ja wiem płatków pszennych (także owsianych, ryżowych lub kukurydzianych) się nie gotuje, po prostu wsypujesz prosto do zacieru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam' date='

Czy prażoną pszenicę traktuje się tak samo jak płatki pszeniczne tj najpierw się je osobno gotuje czy od razu do gara ???[/quote']

Z tego co ja wiem płatków pszennych (także owsianych, ryżowych lub kukurydzianych) się nie gotuje, po prostu wsypujesz prosto do zacieru.

O ile są błyskawiczne :smilies: Jeśli nie są należy je skleikować :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ile są błyskawiczne :) Jeśli nie są należy je skleikować :)

Aha. Tak myślałem że mówimy o innym produkcie. "Nie-błyskawicznych" płatków nigdy nie używałem ani o nich nie słyszałem. Gdybyś zagotował "błyskawiczne" płatki to one pewnie rozpłyneły by się w wodzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Przy jęczmieniu prażonym i słodach można dodać tak i tak, w zależności jak wiele smaków z surowca chcesz wyciągnąć. Przy pszenicy będzie podobnie, im dłużej leży w garze tym więcej da od siebie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja podobnie się podepnę, gdzieś natknąłem się na informacje, która pozwalała osiągnąć mniej agresywną paloność w przypadku dużego udziału słodów palonych. Nie pamiętam czy chodzilo o dodatek jakiś soli, czy może zbiciu trochę ph. Czy ktoś kojarzy temat?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o sól to pewnie chodziło o kredę, czyli węglan wapnia, który często dodaje się do ciemnych piw w celu złagodzenia paloności przez podbicie pH. Palone słody zakwaszają brzeczkę.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.