Selerson Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam, Czy prażoną pszenicę traktuje się tak samo jak płatki pszeniczne tj najpierw się je osobno gotuje czy od razu do gara ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Od razu do gara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Dzięki za ekspresową odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam,Czy prażoną pszenicę traktuje się tak samo jak płatki pszeniczne tj najpierw się je osobno gotuje czy od razu do gara ??? Z tego co ja wiem płatków pszennych (także owsianych, ryżowych lub kukurydzianych) się nie gotuje, po prostu wsypujesz prosto do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam' date='Czy prażoną pszenicę traktuje się tak samo jak płatki pszeniczne tj najpierw się je osobno gotuje czy od razu do gara ???[/quote'] Z tego co ja wiem płatków pszennych (także owsianych, ryżowych lub kukurydzianych) się nie gotuje, po prostu wsypujesz prosto do zacieru. O ile są błyskawiczne Jeśli nie są należy je skleikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 ponoć pszenica ma temperaturę kleikowania coś koło 65 st ,zrobiłem z 10 piw z dodatkiem pszenicy niekleikowanej i są w porządku,więc pewnie to prawda. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 O ile są błyskawiczne Jeśli nie są należy je skleikować Aha. Tak myślałem że mówimy o innym produkcie. "Nie-błyskawicznych" płatków nigdy nie używałem ani o nich nie słyszałem. Gdybyś zagotował "błyskawiczne" płatki to one pewnie rozpłyneły by się w wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Wiem, że wątek stary, ale jak najlepiej dodawać pszenicę prażoną, do zacierania czy tez pod jego koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Przy jęczmieniu prażonym i słodach można dodać tak i tak, w zależności jak wiele smaków z surowca chcesz wyciągnąć. Przy pszenicy będzie podobnie, im dłużej leży w garze tym więcej da od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 to ja podobnie się podepnę, gdzieś natknąłem się na informacje, która pozwalała osiągnąć mniej agresywną paloność w przypadku dużego udziału słodów palonych. Nie pamiętam czy chodzilo o dodatek jakiś soli, czy może zbiciu trochę ph. Czy ktoś kojarzy temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Pszenica prazona nie jest palona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Chyba że jest ze Strzegomia, wtedy jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Jeżeli chodzi o sól to pewnie chodziło o kredę, czyli węglan wapnia, który często dodaje się do ciemnych piw w celu złagodzenia paloności przez podbicie pH. Palone słody zakwaszają brzeczkę. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się