hrapek Posted August 24, 2008 Share Posted August 24, 2008 Ciekawy jestem co wolicie. Kiełbasę z grilla czy z ogniska? Choć zwykle jadam z grilla, to ta z ogniska ma moim zdaniem jakiś taki inny, lepszy smak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ro_y Posted August 24, 2008 Share Posted August 24, 2008 Moim zdaniem lepiej smakuje kiełbasa z ogniska, pomijam fakt, że jak całe towarzystwo stoi dookoła ogniska i piecze sobie kiełbasę tworzy się bardzo fajna atmosfera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrapek Posted August 25, 2008 Author Share Posted August 25, 2008 Zgadzam sią z Tobą Ro_y. Przy grillu zwykle stoi ofiara z łapanki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Zgadzam sią z Tobą Ro_y. Przy grillu zwykle stoi ofiara z łapanki. Ognisko wspaniała sprawa - a ziemniaków nie jadłem chyba z 10 lat Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Od pewnego czasu żadna kiełbasa. Nie ma smacznych kiełbas To już lepiej zrobić golonkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Golonkę na patyku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Golonkę do kociołka, do tego wlewamy piwo, zakręcamy i wkładamy blisko żaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Zgadzam sią z Tobą Ro_y. Przy grillu zwykle stoi ofiara z łapanki. Do tej pory obsługa grilla to była dla mnie frajda Ognisko wspaniała sprawa - a ziemniaków nie jadłem chyba z 10 lat Namiastkę takich ziemniaków jak z ogniska można spokojnie zrobić w domu. 5-6 średnich ziemniaków należy dokładnie umyć ale nie obierać. Nakłuć je widelcem, położyć na tależ i wstawić na 10-12 minut do mikrofalówki. Moc ustawiamy na 800-850W. Ziemniaków nie przykrywamy. Zimą czasami robię dzieciom taką namiastkę lata. Od pewnego czasu żadna kiełbasa. Nie ma smacznych kiełbas To już lepiej zrobić golonkę. Zrób sobie sam kiełbaskę, będzie smaczna. Jakby co mogę podesłać przepisy. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrapek Posted August 27, 2008 Author Share Posted August 27, 2008 Namiastkę takich ziemniaków jak z ogniska można spokojnie zrobić w domu. 5-6 średnich ziemniaków należy dokładnie umyć ale nie obierać. Nakłuć je widelcem, położyć na tależ i wstawić na 10-12 minut do mikrofalówki. Moc ustawiamy na 800-850W. Ziemniaków nie przykrywamy. Zimą czasami robię dzieciom taką namiastkę lata. A gdzie zapach ogniska?? No, ale lepszy rydz niż nic... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ro_y Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Z całym szacunkiem, ale spieczonej skórki ziemniaka(czasem nawet lekko zwęglonej) i atmosfery po zmierzchu przy ognisku chyba żadna mikrofalówka nie zastąpi:cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 Z całym szacunkiem, ale spieczonej skórki ziemniaka(czasem nawet lekko zwęglonej) i atmosfery po zmierzchu przy ognisku chyba żadna mikrofalówka nie zastąpi:cool: No na pewnie nie zastąpi, ale jak Wnuczek pisze, zimą dla dzieci to może być też nie lada radocha Link to comment Share on other sites More sharing options...
ro_y Posted August 27, 2008 Share Posted August 27, 2008 (edited) Z drugiej strony, zrobimy przecież wszystko aby dzieciaczkom zrobic radoche, a zimą mikrofala bądź piekarnik też prowadzi do celu choc to tylko namiastka:D Edited August 27, 2008 by ro_y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 29, 2008 Share Posted August 29, 2008 Co do namiastki ziemniaka z piekarnika, ostatnio robilem ziemniaki na sposob brytyjski duzy ziemniak. Czyli wybiera sie kilka ziemniakow srednio-duzych zaiwja w folie i do piekarnika, poki nie beda miekkie. Podawac przecietego na pol oblozone salatkami (tunczyk z kukurydza, lub jak kto lubi) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Cześć odświerzam temat Golonkę do kociołka, do tego wlewamy piwo, zakręcamy i wkładamy blisko żaru. samą golonke czy jakieś warzywa też? dolewasz wody? dawaj jakieś szczegóły Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Witaj, u mnie są dwie wersje baza - kociołek wyłożony liśćmi kapusty i potem 1. golonka, ziemniaki, inne mięsiwa dla aromatu, cebula 2. mix mięsiw i wędlin z lodówki - chętnie tzw okrawki czy resztki;-) ze sklepu, dużo ziemniaków, cebuli - i co tam dadzą na bazarze - buraka, marchew, taki śmietnik. No i na ogień Smacznego flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now