Jump to content

kiełbasa z grilla vs. kiełbasa z ogniska


hrapek

Recommended Posts

Ciekawy jestem co wolicie. Kiełbasę z grilla czy z ogniska?

Choć zwykle jadam z grilla, to ta z ogniska ma moim zdaniem jakiś taki inny, lepszy smak...

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem lepiej smakuje kiełbasa z ogniska, pomijam fakt, że jak całe towarzystwo stoi dookoła ogniska i piecze sobie kiełbasę

tworzy się bardzo fajna atmosfera.

Link to comment
Share on other sites

Zgadzam sią z Tobą Ro_y. Przy grillu zwykle stoi ofiara z łapanki.

Do tej pory obsługa grilla to była dla mnie frajda :/

 

Ognisko wspaniała sprawa - a ziemniaków nie jadłem chyba z 10 lat :/

Namiastkę takich ziemniaków jak z ogniska można spokojnie zrobić w domu. 5-6 średnich ziemniaków należy dokładnie umyć ale nie obierać. Nakłuć je widelcem, położyć na tależ i wstawić na 10-12 minut do mikrofalówki. Moc ustawiamy na 800-850W. Ziemniaków nie przykrywamy. Zimą czasami robię dzieciom taką namiastkę lata.

 

Od pewnego czasu żadna kiełbasa. Nie ma smacznych kiełbas :/

 

To już lepiej zrobić golonkę.

Zrób sobie sam kiełbaskę, będzie smaczna. :D Jakby co mogę podesłać przepisy.

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Namiastkę takich ziemniaków jak z ogniska można spokojnie zrobić w domu. 5-6 średnich ziemniaków należy dokładnie umyć ale nie obierać. Nakłuć je widelcem, położyć na tależ i wstawić na 10-12 minut do mikrofalówki. Moc ustawiamy na 800-850W. Ziemniaków nie przykrywamy. Zimą czasami robię dzieciom taką namiastkę lata.

A gdzie zapach ogniska?? No, ale lepszy rydz niż nic...

Link to comment
Share on other sites

Z całym szacunkiem, ale spieczonej skórki ziemniaka(czasem nawet lekko zwęglonej) i atmosfery po zmierzchu przy ognisku chyba żadna mikrofalówka nie zastąpi:cool:

Link to comment
Share on other sites

Z całym szacunkiem, ale spieczonej skórki ziemniaka(czasem nawet lekko zwęglonej) i atmosfery po zmierzchu przy ognisku chyba żadna mikrofalówka nie zastąpi:cool:

No na pewnie nie zastąpi, ale jak Wnuczek pisze, zimą dla dzieci to może być też nie lada radocha :D

Link to comment
Share on other sites

Z drugiej strony, zrobimy przecież wszystko aby dzieciaczkom zrobic radoche, a zimą mikrofala bądź piekarnik też prowadzi do celu choc to tylko namiastka:D

Edited by ro_y
Link to comment
Share on other sites

Co do namiastki ziemniaka z piekarnika, ostatnio robilem ziemniaki na sposob brytyjski duzy ziemniak. Czyli wybiera sie kilka ziemniakow srednio-duzych zaiwja w folie i do piekarnika, poki nie beda miekkie. Podawac przecietego na pol oblozone salatkami (tunczyk z kukurydza, lub jak kto lubi)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Cześć :D

odświerzam temat :)

Golonkę do kociołka, do tego wlewamy piwo, zakręcamy i wkładamy blisko żaru. :)

samą golonke czy jakieś warzywa też? dolewasz wody?

dawaj jakieś szczegóły :)

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

 

u mnie są dwie wersje

 

baza - kociołek wyłożony liśćmi kapusty

 

i potem

1. golonka, ziemniaki, inne mięsiwa dla aromatu, cebula

2. mix mięsiw i wędlin z lodówki - chętnie tzw okrawki czy resztki;-) ze sklepu, dużo ziemniaków, cebuli - i co tam dadzą na bazarze - buraka, marchew, taki śmietnik.

 

No i na ogień

 

Smacznego

 

flood

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.