wojtec84 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) kouczan Osobiście do mierzenia temp wewnątrz piwa testuję ten: http://allegro.pl/termometr-do-zywnosci-z-sonda-185609-do-wedzarni-i5068490111.html ze względu na dłuższą sondę Ten co podlinkowałeś też mam ale do mierzenia temp na zewnątrz fermentora (fermentor siedzi w pudle ze styropianu - forumowy patent), chociaż dokładniejszy, to ze względu na bardzo krótką sondę nie miałem odwagi maczać go w piwie. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez wojtec84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Ja zamierzam przetestować niedługo coś takiego jak na zdjęciu. Gilzy i przepust kupiłem na allegro, łatwo znaleźć bo chyba tylko jeden sprzedawca ma taki przepust. Przewód odporny na temperatury również od tego sprzedawcy, w środku dałem czujnik LM35DZ, ale jak ktoś woli to można popularne DSy dać też, albo zakupić u tego samego sprzedawcy kompletny czujnik lub termometr. Ja swoje urządzenie dopiero składam, widać jego część na zdjęciu, a że ostatnio nie miałem czasu to i urządzenie nie jest gotowe. Ma pozwalać na pomiary temperatury zarówno przy zacieraniu jak i fermentacji, ale zanim ja to oprogramuje to kilka warek się przeleje, z moim tempem i podejściem do tego Gilza ma 30cm, były jeszcze takie po 50cm. Przy kolejnym warzeniu mam zamiar przetestować ten pomysł, ale nie wiem kiedy to nastąpi. wintermute 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 U mnie wygląda to mniej więcej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 A w jaki sposób dezynfekujesz czujnik? Alkoholem? Porównywałeś wskazania z tymi z jakiegoś czujnika na fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 U mnie wygląda to mniej więcej tak. Czy ten czujnik znajduje się centralnie w otworze w pokrywie? Jeśli tak, to w takim razie nie stosujesz rurki fermentacyjnej tylko rozszczelniasz wieko? Dobrze rozumuję? I drugie pytanie: na jakiej głębokości w brzeczce znajduje się koniec sondy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 A w jaki sposób dezynfekujesz czujnik? Alkoholem? Porównywałeś wskazania z tymi z jakiegoś czujnika na fermentorze? Mam butelkę z NaOH i wsadzam całość po wyjęciu z fermentora. Przed włożeniem do następnego (przeważnie 1 dzień później) wkładam całość jeszcze do Starsanu i potem już do fermentora. Temperatur nie porównywałem, bo nie było mi to do niczego potrzebne. Dla mnie najistotniejszy jest fakt, że pomiar moim sposobem będzie na pewno dokładniejszy niż pomiar z użyciem czujnika umieszczonego na fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Z tym dokładniejszym to różnie bywa, tym bardziej jak nie sprawdzi się sondy temperaturowej wcześniej w znanych warunkach. Ja swój projekt opiszę jak tylko go poskładam i przetestuję, może w tym lub przyszłym tygodniu to wtedy okaże się na ile warto się męczyć w ogóle w taki sposób pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Z tym dokładniejszym to różnie bywa, tym bardziej jak nie sprawdzi się sondy temperaturowej wcześniej w znanych warunkach. się nie obawiaj, już tam Łukasz wszystko posprawdzał i przetestował jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Z tym dokładniejszym to różnie bywa, tym bardziej jak nie sprawdzi się sondy temperaturowej wcześniej w znanych warunkach. Ja swój projekt opiszę jak tylko go poskładam i przetestuję, może w tym lub przyszłym tygodniu to wtedy okaże się na ile warto się męczyć w ogóle w taki sposób pomiaru. Nie rozumiem jak może bywać różnie - skoro sonda jest zanurzona dość głęboko w brzeczce to chyba jest to dokładniejszy pomiar niż jak dokonujesz pomiaru z sondą przyklejoną do boku fermentora, nie uważasz??? się nie obawiaj, już tam Łukasz wszystko posprawdzał i przetestował jak trzeba Fakt, przetestowane, sprawdzone w kilku temperaturach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Z tym dokładniejszym to różnie bywa, tym bardziej jak nie sprawdzi się sondy temperaturowej wcześniej w znanych warunkach. Ja swój projekt opiszę jak tylko go poskładam i przetestuję, może w tym lub przyszłym tygodniu to wtedy okaże się na ile warto się męczyć w ogóle w taki sposób pomiaru. Nie rozumiem jak może bywać różnie - skoro sonda jest zanurzona dość głęboko w brzeczce to chyba jest to dokładniejszy pomiar niż jak dokonujesz pomiaru z sondą przyklejoną do boku fermentora, nie uważasz??? Niekoniecznie, może lepsza stała czasowa, mniejsze opóźnienie, ale przy stałych czasowych 20 l czy 30 l płynu przy deltaT rzędu kilku stopni to małe znaczenie ma. Zakłócenia jedynie mniejsze, ale również nieznacznie. Odpowiednie wywzorcowanie lub kalibracja załatwiają sprawę, a "dokładność", błędy i niepewności zależą od wielu elementów w torze pomiarowym oraz od tego, jak element ludzki do tego podejdzie. Trzeba pamiętać, że wskazanie przyrządu pomiarowego i wynik pomiaru to często różne kwestie. Najprostszym przykładem jest przesunięta skala w spławiku. W czujniku temperatury (albo gdzieś indziej w torze pomiarowym) też może coś "przesuwać" skalę. Nie wiem jak do tematu podszedłeś, jaka jest twoja wiedza na ten temat ani jak masz opracowany sposób pomiaru i tego nie oceniam. Zaznaczam jednak, że ogólnie to wcale nie musi to być dokładniejsze, tym bardziej, że większość w ogóle pewnie nie wie jaka jest niepewność i błąd graniczny termometru, który używają (zarówno czujnika, jak i reszty toru pomiarowego, z uwz. rozdzielczości wyniku pomiaru, zarówno w analogowych jak i cyfrowych termometrach). Druga sprawa to w sumie cel, po co mierzymy? Po to, żeby móc schłodzić jak zacznie się grzać, żeby utrzymać temperaturę, i na co komu dokładny pomiar chwilowy, jak regulacja będzie zwalona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Z pewnością z czasem zainwestuje i zmontuje coś poważniejszego, póki co nie mam funduszy ani czasu na to. Głównie rozchodzi mi się o możliwości zanurzenia sondy wraz z kablem (podejrzewam że ciężko będzie tak ucelować, żeby zanurzyć tylko sondę) w fermentującym piwe. Podejrzewam, że nie jest to najlepszy pomysł (ze względu na odczyn brzeczki), ale może ktoś ma większą wiedzę i doświadczenie i coś doradzi. Dziękuję za wszystkie powyższe odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 U mnie wygląda to mniej więcej tak. Odkopię temat. Możesz mi napisać jakie są wymiary tej gilzy? Chodzi mi głównie o średnicę wewnętrzną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 czesc, mozecie podac jaka roznice zaobserwowaliscie pomiedzy cieklokrystalicznym, a zanurzonym w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się