pershi Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Witam. Pozwolę sobie napisać w temacie Kolegi. Czy w browarze Kar-Kamis nadal na wyposażeniu jest filtrator chmielin z druciaka? Zamierzam coś takiego użyć na oplocie i zastanawiam się czy to faktycznie się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Witam. Czy w browarze Kar-Kamis nadal na wyposażeniu jest filtrator chmielin z druciaka? Oczywiście jest i sprawuje się dobrze, acz po kilkudziesięciu warkach muszę wymienić na nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Dziękuję za odpowiedź. Próbowałem przefiltrować brzeczkę po chmieleniu (85 g granulatu) i niestety przez oplot nie szło to za dobrze. W końcu musiałem dekantować wężykiem. Czy zauważył Kolega, jakąś graniczną ilość granulatu, powyżej której filtrator nie daje rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 W moim przypadku jest rurka CU a druciak jest dość "puszysty" i przylegający do dna. Przy niektórych gęstych i z dużym przełomem warkach zdarzało się znaczne spowolnienie przepływu. Nie sądzę że ilość granulatu ma tu jakieś znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 No to zmiany Dorobiłem się ścianek stałych a nie z "fruwających". Całość wykonana z recyklingu po targowego. Istota polega na tym by odgrodzić się szczelnie od czyścika komina. Dodatkowo na ścianach część mojego skromnego dorobku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 No Andrzejku w takim razie na nowe otwarcie trzeba sie będzie wprosić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Początek sezonu lecz szału niema Woda w kranie 18°C, a chłodzenie nędzne, czyli 240l wody na warkę 46l , ostatecznie schłodziłem do 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Super ze już wystartował Twój sezon. W planach same ajpy? Tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Nowa jakość w browarze, czyli przystosowanie wyszynku do szybkiej zmiany z korneliusa na petajnery. Pomysł jest taki aby połączyć funkcjonalność korneliusa czyli szybkość otwarcia kega,mycia i napełniania z większą objętością oraz oczywiście darmową dostępnością kegów Zastąpiłem wąż gazowy zbrojony na typowy piwny 3/8 cala. Równolegle wymieniłem wąż piwny starego typu 1/2 na 3/8. System złączek jest boski! Fotki oczywiście są poglądowe. Edytowane 29 Września 2014 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Nowa jakość w browarze, czyli przystosowanie wyszynku do szybkiej zmiany z korneliusa na petajnery. Pomysł jest taki aby połączyć funkcjonalność korneliusa czyli szybkość otwarcia kega,mycia i napełniania z większą objętością oraz oczywiście darmową dostępnością kegów Zastąpiłem wąż gazowy zbrojony na typowy piwny 3/8 cala. Równolegle wymieniłem wąż piwny starego typu 1/2 na 3/8. System złączek jest boski! Fotki oczywiście są poglądowe. Ja poszedłem również na opcje dodatkową pety Tyle że, wykorzystałem dodatkowy kran, który nie używałem w kegeratorze+podwójny reduktor i głowica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Muszę jeszcze przetestować zlewanie nie do końca odfermentowanego piwa np. tak z 1°Blg do petajnera i pozostawienie do naturalnego nagazowania. Myślę że drożdże ładnie się zbiorą we wypukłościach dna i nie będą zaciągane przy wyszynku. Na pierwszy test za jakiś tydzień idzie pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Po raz pierwszy zakegowałem w peta piwo i muszę powiedzieć że muszę się przyzwyczaić do głowicy, ale możliwość zlania całego wiadra na raz do kega jest wygodne Dodatkowo przetestowałem nosidełko do petów, bo karton jest co najwyżej dwu-razowy, a noszenie nie nagazowanego kega jest upierdliwe. Sprawdziło się idealnie! Wszystkie materiały oprócz gwintów do sklejki (za 50gr.) oczywiście z odzysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Jakieś poprzeczne zabezpieczenia by się przydały , linka czy coś. Bo te petainery nie są raczej stabilne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ja mam zrobiony taki patent do przenoszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Fajny pomysł vettis Edytowane 9 Października 2014 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Muszę jeszcze przetestować zlewanie nie do końca odfermentowanego piwa np. tak z 1°Blg do petajnera i pozostawienie do naturalnego nagazowania. Polecam jednak rozwagę z tego typu sprawach. Wdziałem już kilka razy (info z browarów czy ze sklepów) zdjęcia po wybuchu petainera (jak znajde to wrzucę). I to nie fiting wyskakuje tylko poprostu plastik pęka. Oczywiście może być to kwestia słabego odlewu ale niekontrolowane, za wysokie ciśnienie może również go uszkodzić. Jest to pewnie marginalny problem ale warto zdawać sobie z tego sprawę. Sam także używałem przez jakiś czas petainerów. Z pewnych wzgledów już się z nim pożegnałem. W jednym miałem infekcję (prawdopdoobnie nie dokładnie umyty petainer), przez to piwo ostro się nagazowało, jak podłączyłem dodatkowo pod gaz, przy fitingu zrobila się z plastiku "biała pajączyna", pewnie nie dużo brakło by strzelił. Edytowane 9 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Nie wydaje mi się by petainery sensownie zastępowały Corneliusy. To pojemniki ewidentnie dedykowane piwu pasteryzowanemu. Brak zaworu bezpieczeństwa grozi wybuchem przy niedofermentowanym piwie. Wybuch 30litrów to zdecydowanie inna skala zniszczeń niż 0,5litrowej, nawet szklanej butelki. Zdecydowanie popieram Wihurę. Miałbym piękną eksplozję w piwnicy gdybym moje IrishRed wlał do petainera. Odfermentowało poprawnie z 12 do 2,5 a i tak w kegu drożdże dojadły tyle, że ciśnienie wynosiło ponad 5 bar, czyli podejrzewam, że zadziałał zawór bezpieczeństwa. Edytowane 9 Października 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Dzięki za ostrzeżenie Oczywiście macie racje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się