Jejski Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Wczoraj dodałem do warki 72b 250ml. brzeczki gotowanej z 20g. Hallertauer Tradition przez 20 min. Całe chmielenie warki 72 było pod pszenicę, a w ale goryczki było bardzo mało. Ciekawe jak przerwa ferulikowa wpłynie na ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Z innej beczki. Dopełniam Twoje notatki i warka #61b na leniwych London III Ale (ode mnie) w czasie refermentacji zeszła do 2°Blg , nagazowało średnio-wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Dało się to jakoś wypić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Tak. Tylko coś w smaku siedizało, coś niezbyt przyjemnego, ale nie mogłem wyczaić co, bo to już kolejne piwo z rzędu bylo, hehe. Ale poza tym w porządku, piana super, gruby kożuch do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 W niedzielę 24.03.11 powstała 73 IRA - Irish Red Ale Waga słodów: 6.800 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany Special B 150.000 g Tak Nie 65% melanoidynowy 150.000 g Nie 80% Pale Malt 2.500 kg Tak Nie 80% Monachijski 2.000 kg Tak Nie 80% Pilzeński 2.000 kg Tak Nie 81% Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9% 50.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 21.2 Hallertau 5% 25.000 g Gotowanie 30.000 min Granulat 5.2 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-04 Ale Suche 5.000 g Starter Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas 63 sc 65.000 C 63.000 C 45.000 min 72 sc 72.000 C 72.000 C 15.000 min 78 sc 78.000 C 76.000 C 20.000 min Wyszło 44l. i 2l. rezerwy niecałe 12Blg. We wtorek 28.03.11 70 "Pomroczność Jasna" trafiła do 50 butelek ze 160g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Czas uzupełnić zaległości! W poniedziałek 11.04.11 rozlałem do 12 butelek resztkę dzień wcześniej zakegowanej warki 71A z 25g cukru. Odfermentowała do 3°Blg We wtorek 12.04.11 do 46 butelek rozlałem warkę 71B ze 120g. cukru. Zeszła do 2,5°Blg W środę 13.04.11 do 46 butelek i jednego bączka trafiła warka 72B ze 160g. cukru po odfermentowaniu do 3°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) 74 Saison - Saison (16C) Data 04/16/2011 Wielkość warki 45.000 L Objętość do gotowania 45.500 L Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 95% Gęstość początkowa 14.9 P Gęstość końcowa 3.1 P Alkohol (ABV) 6.3% Goryczka 21.0 IBU (Tinseth) Barwa 7 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 200 Składniki fermentacji Waga słodów: 9.350 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Wiedeński Słód 1.000 kg Tak Nie 78% 4 L Pilzeński Słód 5.000 kg Tak Nie 81% 2 L Monachijski Słód 2.500 kg Tak Nie 80% 9 L Zakwaszający Słód 100.000 g Tak Nie 59% 3 L AbbeyMalt Słód 250.000 g Tak Nie 79% 23 L Caramunich II Słód 150.000 g Tak Nie 72% 56 L Sugar, Table (Sucrose) Cukier 350.000 g Nie Nie 100% 1 L Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9% 50.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 18.6 Lubelski 4% 20.000 g Gotowanie 20.000 min Szyszka 1.8 Lubelski 4% 20.000 g Gotowanie 5.000 min Szyszka 0.6 Dodatki Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Curacao Przyprawa Gotowanie 20.000 g 15.000 min Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safbref t-58 Ale Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa. Starter z połowy paczki. Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas 64 Temperature --- --- 64.000 C 1.000 hr 72 Temperature --- --- 72.000 C 20.000 min 76 Temperature --- --- 76.000 C 15.000 min Ostatecznie wyszło 43l. we fermentorach i 2,5l. rezerwy 15°Blg . Od dwóch warek używam Brewtarget . Muszę się jeszcze dużo nauczyć, ale jest super! Dzięki admiro Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Wczoraj zakegowałem warkę 73 , a do zabutelkowania zostało jeszcze jakieś 25l. Warka 72b, czyli pszenica na drożdżach DN zapowiada się na super piwo na gorące dni. Lekkie w smaku i po mimo dodatkowej porcji chmielu z kompocika jest dość mało goryczkowe i rześkie. Na pewno powtórzę taką warkę, ale na np. Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 We Wielką Sobotę jak co roku powstała warka z chmielem święconym czyli: 75 Belg Blond Ale - Belgian Blond Ale (18A) Data 23.04.11 Wielkość warki 48.000 L Objętość do gotowania 49.000 L Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 81% Gęstość początkowa 15.1 P Gęstość końcowa 3.9 P Alkohol (ABV) 6.0% Goryczka 18.2 IBU (Tinseth) Barwa 6 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 204 Składniki fermentacji Waga słodów: 10.950 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa CaraPils Słód 200.000 g Tak Nie 70% 2 L Monachijski Słód 2.500 kg Tak Nie 75% 6 L Pilzeński Słód 8.000 kg Tak Nie 81% 2 L AbbeyMalt Słód 250.000 g Tak Nie 79% 23 L Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9% 40.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 15.5 Perle 6% 15.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 2.1 Lubelski 4% 15.000 g Gotowanie 5.000 min Szyszka 0.5 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale T-58 Ale Suche Gęstwa Fermentacja burzliwa Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas 64 Temperature --- --- 64.000 C 40.000 min 72 Temperature --- --- 72.000 C 20.000 min 77 Temperature --- --- 77.000 C 25.000 min Wydajność b. słaba chyba przez to że nieco grubiej śrutowałem. 46 litrów przelałem bezpośrednio do fermentorów po poprzedniej warce. 74 Saison przelany na cichą, a odfermentował do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Wczoraj czyli 24.04.11 zabutelkowałem drugą część warki 73 IRA z 0,95l rezerwy i 40g. cukru do 52 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 76 Scottish Heavy 70/- (9B) Data 05/01/2011 Wielkość warki 45.000 L Objętość do gotowania 49.000 L Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 93% Gęstość początkowa 10.0 P Gęstość końcowa 2.8 P Alkohol (ABV) 3.8% Goryczka 18.2 IBU (Tinseth) Barwa 14 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 132 Składniki fermentacji Waga słodów: 6.275 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pale Malt Słód 2.300 kg Tak Nie 78% 3 L żywiecki palony Słód 200.000 g Tak Nie 50% 400 L Monachijski Słód 1.500 kg Tak Nie 80% 9 L Carared Słód 200.000 g Tak Nie 75% 20 L Jęczmień pal. Słód 75.000 g Tak Nie 55% 300 L Pilzeński 2.000 kg Tak Nie 81% 2 L Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9% 30.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 15.6 Styrian Goldings 4% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 2.5 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Irish Ale Ale Płynne gęstwa Fermentacja burzliwa Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas 63 Temperature --- --- 63.000 C 30.000 min 72 Temperature --- --- 72.000 C 30.000 min 76 Temperature --- --- 76.000 C 20.000 min Wyszło prawie 45l. nieco ponad 10°Blg . Wiem już na 100% co się przekłada na wydajność w moim browarze Przy przed ostatniej warce ustawiłem mój gniotownik nieco szerzej i wydajność była niska, bo 80% . Teraz wręcz przesadziłem w drugą stronę i od razu 95%. Może nieco gorzej się filtrowało i trzeba było mieszać powierzchnię młóta, ale nie narzekam bo fałszywe dno daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Źle odczytałeś było dokładnie 10 blg. Tak ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Źle odczytałeś było dokładnie 10 blg. Tak ma być. No może, ale i tak ze wskazaniem na ponad 10°Blg 08.05.11 75 Belg Blond Ale przelane na cichą , odfermentowało do 5°Blg 08.05.11 76 Scottish Heavy 70 zeszło do 3°Blg 08.05.11 zakegowałem 18l. warki 74 Saison 77 Stout - Sweet Stout (13B) Data 05/08/2011 Wielkość warki 44.000 L Objętość do gotowania 49.000 L Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 93% Gęstość początkowa 14.6 P Gęstość końcowa 4.4 P Alkohol (ABV) 5.5% Goryczka 20.1 IBU (Tinseth) Barwa 19 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 198 Składniki fermentacji Waga słodów: 9.450 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa żywiecki palony Słód 300.000 g Tak Nie 50% 400 L Pilzeński ( Słód 6.000 kg Tak Nie 81% 2 L Pł. owsiane Bł. 800.000 g Tak Nie 70% 2 L Monachijski Słód 1.500 kg Tak Nie 80% 9 L J. palony Słód 200.000 g Nie Nie 55% 300 L Caramunich II Słód 150.000 g Nie Nie 72% 56 L Laktoza Cukier 500.000 g Nie Nie 76% 0 L Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9% 40.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 17.5 Styrian Goldings 4% 25.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 2.6 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Scottish Ale Ale Płynne Po odjęciu części gęstwy przelane do fermentorów po szkockim sikaczu Fermentacja burzliwa w ok. 15-16°C Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas 63 Temperature --- --- 63.000 C 15.000 min 72 Temperature --- --- 72.000 C 1.000 hr 77 Temperature --- --- 77.000 C 30.000 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem resztę warki 74 Saison do 51 butelek ze 100g. cukru i 0,8l rezerwy. Edytowane 25 Maja 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Zakegowałem pierwszą część warki 76 Scottish Heavy 70. Do butelkowania pozostało 26l. piwa. Jest prawie czarno-czerwonawe i ma fajny smaczek. Jak na 10°Blg to myślałem że będzie straszny sikacz. Chyba wyślę je do Żywca. Ciekawe czy po tylko miesiącu w butelkach przejdzie kwalifikacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 76 Scottish Heavy 70 w 54 butelkach ze 130g. cukru. Przerobiłem trzęsienie butelek w celu szybszego gazowania i tak kilka dni z rzędu powtórka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Przed wczoraj zakegowałem 77 Stout - Sweet Stout , a wczoraj zakegowałem 75 Belg Blond Ale. Stout jest za jasny, ale za to w smaku bardzo mi odpowiada, łagodny i zbalansowany. Do zabutelkowania pozostało 26l. stouta i jakieś 29l. belga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Wczoraj zabutelkowałem 77 Stout - Sweet Stout do 53 butelek ze 160g. cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 78 ale Z dnia 19.05.2011 Wielkość warki 47.000 L Objętość do gotowania 47.000 L Czas gotowania 75min. Wydajność 85% Gęstość początkowa 12.1 P Gęstość końcowa 3.6 P Alkohol (ABV) 4.5% Goryczka 15.9 IBU (Tinseth) Barwa 4 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 163 Waga słodów: 7.800 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pilzeński Słód 7.500 kg Tak Nie 81% 2 L CaraPils Słód 300.000 g Tak Nie 70% 9 L Hallertau 4% 20.000 g Gotowanie 1.000 min Szyszka 0.2 Lubelski 3% 25.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 4.0 Marynka 9% 25.000 g Gotowanie 45.000 min Szyszka 10.4 Lubelski 3% 15.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka 1.2 Wyeast - Scottish Ale Ale Płynne 125.000 mL Fermentacja burzliwa Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas 68 Temperature --- --- 68.000 C 1.500 hr 72 Temperature --- --- 72.000 C 10.000 min 77 Temperature --- --- 77.000 C 15.000 min W niedzielę popełniłem warkę bo było w miarę chłodno 22°C . Dość dziwne zacieranie i chmielenie w skutek pomyłki dałem od początku lubelski i jak się zorientowałem poprawiłem marynką. Wyszło 45l. i 1,5 rezerwy 12°Blg fermentowane w 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Warka 75 Belg Blond Ale zeszła na cichej do 3,5°Blg. Zabutelkowałem 55 butelek 0,5l i jednego bączka z 0,8l rezerwy i 110g. cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 # 68 - Na wiedeńskie trochę za mocne, ale jak na Marcowe to bardzo dobre. Chociaż jako Wiedeńskie mieści się w widełkach na KPD Żywiec. Bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 79 ale Data 06/24/2011 Wielkość warki 46.000 L Objętość do gotowania 48.000 L Czas gotowania 1.500 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 12.0 P Gęstość końcowa 3.1 P Alkohol (ABV) 4.7% Goryczka 18.5 IBU (Tinseth) Barwa 4 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 160 Składniki fermentacji Waga słodów: 7.500 kg Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pilzeński Słód 7.000 kg Tak Nie 81% 2 L monachijski Słód 500.000 g Tak Nie 80% 9 L Chmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Lubelski 4% 50.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 9.1 Hallertau 5% 40.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 6.0 Perle 6% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 3.4 Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-04 Ale Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa 79B Danstar - Windsor Ale Ale Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa 79A Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas 63 Temperature --- --- 63.000 C 15.000 min 72 Dekokcja 14.000 L --- 72.000 C 15.000 min 100 Dekokcja 14.000 mL --- 100.000 C 15.000 min 72 Temperature --- --- 72.000 C 20.000 min 77 Temperature 0.000 mL 0.000 C 7.000 C 15.000 min Pierwsza dekokcja w kegach i to całkiem udana. Był to taki test przed zimą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Druga część warki 78 poszła w kanał bo za długo była na cichej i poznała jakiegoś aptekarza. Dzisiaj a w zasadzie wczoraj po dwutygodniowej fermentacji zakegowałem 79b ale, a reszta trafiła do 10 butelek z 36g. cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Czas na zaległości. 80 Pszenica Data 07/13/2011 Wielkość warki 45.000 L Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 72% Gęstość początkowa 10.5 P Gęstość końcowa 2.0 P Waga słodów: 7.500 kg Pszeniczny 4.000 kg Pilzeński 3.500 kg Chmiele Lubelski 3% 25.000 g Gotowanie 1.000 hr Tradition 6% 20.000 g Gotowanie 1.000 hr Drożdże Z034-2-36 Weissbier II Wheat Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas 40 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 40.000 C 20.000 min 72 Dekokcja 22.000 L --- 70.000 C 15.000 min 100 Dekokcja 22.000 L --- 100.000 C 15.000 min 63 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 20.000 min 100 Dekokcja 12.000 L --- 100.000 C 0.000 s 72 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 20.000 min 76 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 76.000 C 15.000 min Zamotałem się z dekokcją Bardzo słaba wydajność i w dodatku wykipiało mi część chmielu Teraz część jest w kegu, reszta 27l. na cichej i chyba dzisiaj ją zabutelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 81 Wariat Data 07/17/2011 Wielkość warki 45.000 L Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 83% Gęstość początkowa 12.1 P Gęstość końcowa 3.1 P Waga słodów: 8.325 kg Pilzeński 6.000 kg Pszeniczny 1.000 kg Płatki jęczmienne bł. 400.000 g Płatki żytnie bł 400.000 g Żywiecki palony 200.000 g Carared 125.000 g Caramunich Malt II 200.000 g Chmiele Marynka 9% 25.000 g Gotowanie 1.000 hr Hallertau 5% 50.000 g Gotowanie 1.000 hr Hallertau 5% 40.000 g Gotowanie 15.000 min Drożdże Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-04 Ale Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa Zacieranie maltozowa Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 30.000 min dekstrynująca Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 30.000 min Mash out Infuzja 0.000 mL 0.000 C 76.000 C 20.000 min Bardzo słabe spuszczanie brzeczki do fermentorów, mnóstwo białek które przytykały filtrator chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się