Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dodałem do warki 72b 250ml. brzeczki gotowanej z 20g. Hallertauer Tradition przez 20 min. Całe chmielenie warki 72 było pod pszenicę, a w ale goryczki było bardzo mało. Ciekawe jak przerwa ferulikowa wpłynie na ale?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W niedzielę 24.03.11 powstała

73 IRA - Irish Red Ale

 

Waga słodów: 6.800 kg

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany

Special B 150.000 g Tak Nie 65%

melanoidynowy 150.000 g Nie 80%

Pale Malt 2.500 kg Tak Nie 80%

Monachijski 2.000 kg Tak Nie 80%

Pilzeński 2.000 kg Tak Nie 81%

Chmiele

 

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Marynka 9% 50.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 21.2

Hallertau 5% 25.000 g Gotowanie 30.000 min Granulat 5.2

Drożdże

 

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Safale S-04 Ale Suche 5.000 g Starter

Zacieranie

 

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas

63 sc 65.000 C 63.000 C 45.000 min

72 sc 72.000 C 72.000 C 15.000 min

78 sc 78.000 C 76.000 C 20.000 min

Wyszło 44l. i 2l. rezerwy niecałe 12Blg.

 

We wtorek 28.03.11 70 "Pomroczność Jasna" trafiła do 50 butelek ze 160g cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czas uzupełnić zaległości!

W poniedziałek 11.04.11 rozlałem do 12 butelek resztkę dzień wcześniej zakegowanej warki 71A z 25g cukru. Odfermentowała do 3°Blg

We wtorek 12.04.11 do 46 butelek rozlałem warkę 71B ze 120g. cukru. Zeszła do 2,5°Blg

W środę 13.04.11 do 46 butelek i jednego bączka trafiła warka 72B ze 160g. cukru po odfermentowaniu do 3°Blg .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

74 Saison - Saison (16C)

Data 04/16/2011

Wielkość warki 45.000 L Objętość do gotowania 45.500 L

Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 95%

Gęstość początkowa 14.9 P Gęstość końcowa 3.1 P

Alkohol (ABV) 6.3% Goryczka 21.0 IBU (Tinseth)

Barwa 7 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 200

Składniki fermentacji

 

Waga słodów: 9.350 kg

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Wiedeński Słód 1.000 kg Tak Nie 78% 4 L

Pilzeński Słód 5.000 kg Tak Nie 81% 2 L

Monachijski Słód 2.500 kg Tak Nie 80% 9 L

Zakwaszający Słód 100.000 g Tak Nie 59% 3 L

AbbeyMalt Słód 250.000 g Tak Nie 79% 23 L

Caramunich II Słód 150.000 g Tak Nie 72% 56 L

Sugar, Table (Sucrose) Cukier 350.000 g Nie Nie 100% 1 L

Chmiele

 

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Marynka 9% 50.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 18.6

Lubelski 4% 20.000 g Gotowanie 20.000 min Szyszka 1.8

Lubelski 4% 20.000 g Gotowanie 5.000 min Szyszka 0.6

Dodatki

 

Nazwa Typ Użycie Ilość Czas

Curacao Przyprawa Gotowanie 20.000 g 15.000 min

Drożdże

 

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Safbref t-58 Ale Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa. Starter z połowy paczki.

Zacieranie

 

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas

64 Temperature --- --- 64.000 C 1.000 hr

72 Temperature --- --- 72.000 C 20.000 min

76 Temperature --- --- 76.000 C 15.000 min

Ostatecznie wyszło 43l. we fermentorach i 2,5l. rezerwy 15°Blg .

Od dwóch warek używam Brewtarget . Muszę się jeszcze dużo nauczyć, ale jest super! Dzięki admiro

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zakegowałem warkę 73 , a do zabutelkowania zostało jeszcze jakieś 25l.

Warka 72b, czyli pszenica na drożdżach DN zapowiada się na super piwo na gorące dni. Lekkie w smaku i po mimo dodatkowej porcji chmielu z kompocika jest dość mało goryczkowe i rześkie. Na pewno powtórzę taką warkę, ale na np. Cascade.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

We Wielką Sobotę jak co roku powstała warka z chmielem święconym czyli:

75 Belg Blond Ale - Belgian Blond Ale (18A)

Data 23.04.11

Wielkość warki 48.000 L Objętość do gotowania 49.000 L

Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 81%

Gęstość początkowa 15.1 P Gęstość końcowa 3.9 P

Alkohol (ABV) 6.0% Goryczka 18.2 IBU (Tinseth)

Barwa 6 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 204

Składniki fermentacji

Waga słodów: 10.950 kg

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

CaraPils Słód 200.000 g Tak Nie 70% 2 L

Monachijski Słód 2.500 kg Tak Nie 75% 6 L

Pilzeński Słód 8.000 kg Tak Nie 81% 2 L

AbbeyMalt Słód 250.000 g Tak Nie 79% 23 L

Chmiele

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Marynka 9% 40.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 15.5

Perle 6% 15.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 2.1

Lubelski 4% 15.000 g Gotowanie 5.000 min Szyszka 0.5

Drożdże

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Safale T-58 Ale Suche Gęstwa Fermentacja burzliwa

Zacieranie

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas

64 Temperature --- --- 64.000 C 40.000 min

72 Temperature --- --- 72.000 C 20.000 min

77 Temperature --- --- 77.000 C 25.000 min

Wydajność b. słaba chyba przez to że nieco grubiej śrutowałem. 46 litrów przelałem bezpośrednio do fermentorów po poprzedniej warce.

74 Saison przelany na cichą, a odfermentował do 4°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

76 Scottish Heavy 70/- (9B)

Data 05/01/2011

Wielkość warki 45.000 L Objętość do gotowania 49.000 L

Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 93%

Gęstość początkowa 10.0 P Gęstość końcowa 2.8 P

Alkohol (ABV) 3.8% Goryczka 18.2 IBU (Tinseth)

Barwa 14 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 132

Składniki fermentacji

 

Waga słodów: 6.275 kg

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Pale Malt Słód 2.300 kg Tak Nie 78% 3 L

żywiecki palony Słód 200.000 g Tak Nie 50% 400 L

Monachijski Słód 1.500 kg Tak Nie 80% 9 L

Carared Słód 200.000 g Tak Nie 75% 20 L

Jęczmień pal. Słód 75.000 g Tak Nie 55% 300 L

Pilzeński 2.000 kg Tak Nie 81% 2 L

Chmiele

 

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Marynka 9% 30.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 15.6

Styrian Goldings 4% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 2.5

Drożdże

 

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Wyeast - Irish Ale Ale Płynne gęstwa Fermentacja burzliwa

Zacieranie

 

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas

63 Temperature --- --- 63.000 C 30.000 min

72 Temperature --- --- 72.000 C 30.000 min

76 Temperature --- --- 76.000 C 20.000 min

 

Wyszło prawie 45l. nieco ponad 10°Blg . Wiem już na 100% co się przekłada na wydajność w moim browarze :tort: Przy przed ostatniej warce ustawiłem mój gniotownik nieco szerzej i wydajność była niska, bo 80% . Teraz wręcz przesadziłem w drugą stronę i od razu 95%. Może nieco gorzej się filtrowało i trzeba było mieszać powierzchnię młóta, ale nie narzekam bo fałszywe dno daje radę :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Źle odczytałeś było dokładnie 10 blg. Tak ma być.

No może, ale i tak ze wskazaniem na ponad 10°Blg :D

08.05.11 75 Belg Blond Ale przelane na cichą , odfermentowało do 5°Blg

08.05.11 76 Scottish Heavy 70 zeszło do 3°Blg

08.05.11 zakegowałem 18l. warki 74 Saison

 

77 Stout - Sweet Stout (13B)

Data 05/08/2011

Wielkość warki 44.000 L Objętość do gotowania 49.000 L

Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 93%

Gęstość początkowa 14.6 P Gęstość końcowa 4.4 P

Alkohol (ABV) 5.5% Goryczka 20.1 IBU (Tinseth)

Barwa 19 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 198

Składniki fermentacji

 

Waga słodów: 9.450 kg

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

żywiecki palony Słód 300.000 g Tak Nie 50% 400 L

Pilzeński ( Słód 6.000 kg Tak Nie 81% 2 L

Pł. owsiane Bł. 800.000 g Tak Nie 70% 2 L

Monachijski Słód 1.500 kg Tak Nie 80% 9 L

J. palony Słód 200.000 g Nie Nie 55% 300 L

Caramunich II Słód 150.000 g Nie Nie 72% 56 L

Laktoza Cukier 500.000 g Nie Nie 76% 0 L

Chmiele

 

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Marynka 9% 40.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 17.5

Styrian Goldings 4% 25.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 2.6

Drożdże

 

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Wyeast - Scottish Ale Ale Płynne Po odjęciu części gęstwy przelane do fermentorów po szkockim sikaczu Fermentacja burzliwa w ok. 15-16°C

Zacieranie

 

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas

63 Temperature --- --- 63.000 C 15.000 min

72 Temperature --- --- 72.000 C 1.000 hr

77 Temperature --- --- 77.000 C 30.000 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakegowałem pierwszą część warki 76 Scottish Heavy 70. Do butelkowania pozostało 26l. piwa. Jest prawie czarno-czerwonawe i ma fajny smaczek. Jak na 10°Blg to myślałem że będzie straszny sikacz. Chyba wyślę je do Żywca. Ciekawe czy po tylko miesiącu w butelkach przejdzie kwalifikacje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed wczoraj zakegowałem 77 Stout - Sweet Stout , a wczoraj zakegowałem 75 Belg Blond Ale. Stout jest za jasny, ale za to w smaku bardzo mi odpowiada, łagodny i zbalansowany. Do zabutelkowania pozostało 26l. stouta i jakieś 29l. belga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

78 ale

Z dnia 19.05.2011

Wielkość warki 47.000 L Objętość do gotowania 47.000 L

Czas gotowania 75min. Wydajność 85%

Gęstość początkowa 12.1 P Gęstość końcowa 3.6 P

Alkohol (ABV) 4.5% Goryczka 15.9 IBU (Tinseth)

Barwa 4 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 163

 

Waga słodów: 7.800 kg

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Pilzeński Słód 7.500 kg Tak Nie 81% 2 L

CaraPils Słód 300.000 g Tak Nie 70% 9 L

 

Hallertau 4% 20.000 g Gotowanie 1.000 min Szyszka 0.2

Lubelski 3% 25.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 4.0

Marynka 9% 25.000 g Gotowanie 45.000 min Szyszka 10.4

Lubelski 3% 15.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka 1.2

 

Wyeast - Scottish Ale Ale Płynne 125.000 mL Fermentacja burzliwa

Zacieranie

 

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas

68 Temperature --- --- 68.000 C 1.500 hr

72 Temperature --- --- 72.000 C 10.000 min

77 Temperature --- --- 77.000 C 15.000 min

W niedzielę popełniłem warkę bo było w miarę chłodno 22°C . Dość dziwne zacieranie i chmielenie w skutek pomyłki dałem od początku lubelski i jak się zorientowałem poprawiłem marynką. Wyszło 45l. i 1,5 rezerwy 12°Blg fermentowane w 18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

79 ale

Data 06/24/2011

Wielkość warki 46.000 L Objętość do gotowania 48.000 L

Czas gotowania 1.500 hr Wydajność 85%

Gęstość początkowa 12.0 P Gęstość końcowa 3.1 P

Alkohol (ABV) 4.7% Goryczka 18.5 IBU (Tinseth)

Barwa 4 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 160

Składniki fermentacji

 

Waga słodów: 7.500 kg

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Pilzeński Słód 7.000 kg Tak Nie 81% 2 L

monachijski Słód 500.000 g Tak Nie 80% 9 L

Chmiele

 

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Lubelski 4% 50.000 g Gotowanie 1.000 hr Szyszka 9.1

Hallertau 5% 40.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 6.0

Perle 6% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 3.4

Drożdże

 

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Safale S-04 Ale Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa 79B

Danstar - Windsor Ale Ale Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa 79A

Zacieranie

 

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas

63 Temperature --- --- 63.000 C 15.000 min

72 Dekokcja 14.000 L --- 72.000 C 15.000 min

100 Dekokcja 14.000 mL --- 100.000 C 15.000 min

72 Temperature --- --- 72.000 C 20.000 min

77 Temperature 0.000 mL 0.000 C 7.000 C 15.000 min

Pierwsza dekokcja w kegach i to całkiem udana. Był to taki test przed zimą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Druga część warki 78 poszła w kanał bo za długo była na cichej i poznała jakiegoś aptekarza. :D

Dzisiaj a w zasadzie wczoraj po dwutygodniowej fermentacji zakegowałem 79b ale, a reszta trafiła do 10 butelek z 36g. cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czas na zaległości.

80 Pszenica Data 07/13/2011

Wielkość warki 45.000 L

Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 72%

Gęstość początkowa 10.5 P Gęstość końcowa 2.0 P

 

Waga słodów: 7.500 kg

Pszeniczny 4.000 kg

Pilzeński 3.500 kg

Chmiele

 

Lubelski 3% 25.000 g Gotowanie 1.000 hr

Tradition 6% 20.000 g Gotowanie 1.000 hr

Drożdże

 

Z034-2-36 Weissbier II Wheat

Zacieranie

 

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas

40 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 40.000 C 20.000 min

72 Dekokcja 22.000 L --- 70.000 C 15.000 min

100 Dekokcja 22.000 L --- 100.000 C 15.000 min

63 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 20.000 min

100 Dekokcja 12.000 L --- 100.000 C 0.000 s

72 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 20.000 min

76 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 76.000 C 15.000 min

 

Zamotałem się z dekokcją :) Bardzo słaba wydajność i w dodatku wykipiało mi część chmielu :P

Teraz część jest w kegu, reszta 27l. na cichej i chyba dzisiaj ją zabutelkuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

81 Wariat Data 07/17/2011

Wielkość warki 45.000 L Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 83%

Gęstość początkowa 12.1 P Gęstość końcowa 3.1 P

 

Waga słodów: 8.325 kg

 

Pilzeński 6.000 kg

Pszeniczny 1.000 kg

Płatki jęczmienne bł. 400.000 g

Płatki żytnie bł 400.000 g

Żywiecki palony 200.000 g

Carared 125.000 g

Caramunich Malt II 200.000 g

Chmiele

 

Marynka 9% 25.000 g Gotowanie 1.000 hr

Hallertau 5% 50.000 g Gotowanie 1.000 hr

Hallertau 5% 40.000 g Gotowanie 15.000 min

Drożdże

 

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Safale S-04 Ale Suche 11.000 g Fermentacja burzliwa

Zacieranie

 

maltozowa Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 30.000 min

dekstrynująca Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 30.000 min

Mash out Infuzja 0.000 mL 0.000 C 76.000 C 20.000 min

Bardzo słabe spuszczanie brzeczki do fermentorów, mnóstwo białek które przytykały filtrator chmielin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.