Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Czyszczenie z granulatu może nie będzie upierdliwe, szybko się wypłucze, patent jest niezły. :)

Potwierdzam, najpierw płukanie razem z rurką a potem pistoletem ogrodowym i zero stresu :)

No to patent chyba się sprawdził.

Jak dla mnie rewelacja. Nieudany sezon w chmielniku i Adam był dla mnie inspiracją do szukania wyjścia z problemu :okey:

Ten jasnobrązowy osad to jest po granulacie chmielowym?

Oczywiście że po granulacie, ale na wierzchu siadło więcej białek, a i znakomitej ;) jakości aparat w telefonie przekłamał barwę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie powiem jaka będzie najlepsza, ale powiem że u mnie jest fi 12. :cool:

Cały czas zastanawiam się nad sprawnym mocowaniem i jak na razie wymyśliłem dwa druty 4mm2 prowadzące przeplecione przez czyściki, spinane kawałkiem cieńszego drutu. Chodzi mi o łatwe zdjęcie i mycie w całości.

post-96-0-93289200-1352324863_thumb.jpg

post-96-0-71213600-1352324871_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Działania z 09.11.12

112 Belgian Pale Ale przelana na cichą. Po 8 dniach zeszło tylko do 7°Blg , zamieszałem solidnie i poszło do najcieplejszego kącika, przykryte kocykiem. Już ją powoli spisywałem na straty, a tu się okazało że zeszło do 1,5°Blg ! Trafiło do temp. 15°C. Najlepsze jednak jest to że próbka w smaku jest SUPER! Krzyśku, już teraz na pewno wiem dlaczego masz korbę na punkcie belgów :D

Warka z dnia 27.10.12 przelana na cichą. Zeszła do 2,5°Blg i też trafiła do piwniczki.

W ten łyk-end miałem warzyć blonda, a zamiast tego siedzę już 31-szą godz. w robocie :mad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro nie mogłem warzyć w łyk-end to uwarzyłem w poniedziałek :)

12.11.12

115 Blond - Belgian Blond Ale

================================================================================

Wielkość warki: 45.000 L

 

Czas gotowania: 70.000 min

Wydajność: 84%

Gęstość początkowa: 16.9 P

Goryczka: 19.4 IBU (Tinseth)

Barwa: 5 SRM (Morey)

 

Pilzneński 8.000 kg

Pszeniczny 1.000 kg

CaraBelg 200.000 g

Wiedeński 500.000 g

Candi Sugar 500.000 g

Płatki jęczmienne 400.000 g

Waga słodów: 10.600 kg

 

Hellertauer Tradition 5.5% 20.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat

Styrian Goldings 4.1% 40.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat

Kent Goldings 4.8% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat

 

Irish Moss Gotowanie 100.000 mL 15.000 min

 

Wyeast - Belgian Ardennes Ale Gęstwa 400.000 mL Burzliwa

 

Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas

64.000 C 40.000 min

72.000 C 30.000 min

77.000 C 20.000 min

 

Niestety w przypadku tej warki mój filtrator chmielin się nie sprawdził :( Albo za ciasno zamocowałem czyściki na rurce, albo bardziej prawdopodobna teza, że mega obfity przełom w przypadku tej warki i dość duża gęstość przytkały filtrację. Trwała prawie dwie godz. :monster: Bedę testować dalej. Na domiar złego drożdżaki w trzecim dniu fermentacji wybrały wolność i był lekki spacer po kuchni :ble: Zła sława tych drożdży się potwierdza!

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka z wczoraj

116 Desitka

================================================================================

Wielkość warki: 45.500 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 88%

Gęstość początkowa: 10.4 P

Goryczka: 20.4 IBU (Tinseth)

Barwa: 3 SRM (Morey)

 

Pilzneński Słód 6.000 kg

Cara-Pils/Dextrine 120.000 g

Zakwaszający 150.000 g

Waga słodów: 6.270 kg

 

Perle 6.5% 30.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat

Lublin 3.9% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat

Lublin 3.9% 50.000 g Gotowanie 5.000 min Granulat

 

Sawlager W-34/70 Lager Suche 11.500 g

Saflager S-23 Lager Suche 11.500 g

 

63.000 C 30.000 min

72.000 C 30.000 min

76.000 C 20.000 min

 

Początek sezonu lagerowego uważam za otwarty :)

Warka podzielona na dwa fermentory. Zobaczymy jakie będą różnice w smaku.

Testy filtratora chmielin trwają i tym razem spisał się idealnie. Poniżej fotka.

Chłodnica doczekała się małej modernizacji :D Jako że robiłem ją pod garnek, a nie keg to i tak przepracowała ze 60 dużych warek. Dodatkowe 6m. rurki przyspieszyło zwłaszcza końcówkę chłodzenia. Najważniejsze że dzięki Krzyśkowi (Metalbeer) mam nareszcie profesjonalne złącza do wody. Dzięki za namiar i zakup :okey: Był spory problem z przejściem z rurki fi 6 na gwint normalny 1/2 cala a nie pneumatyczny, drobnozwojowy. Końcówki są samozaciskowe na gwint 3/8. Dodałem redukcję na 1/2 i końcówkę do szybkozłączki.

post-96-0-87126900-1353968986_thumb.jpg

post-96-0-69542000-1353969061_thumb.jpg

post-96-0-59636600-1353969075_thumb.jpg

post-96-0-99339300-1353969087_thumb.jpg

post-96-0-81867200-1353969114_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 01.12.12

117 Dubbel

================================================================================

Wielkość warki: 46.000 L

Wydajność: 86%

Gęstość początkowa: 18.0 P

Goryczka: 18.9 IBU

Barwa: 15 SRM

 

Pszeniczny 1.000 kg

Pilzneński 6.000 kg

Monachijski 2.000 kg

Płatki jęczmienne bł. 400.000 g

Płatki owsiane bł 400.000 g

Cukier kandyzowany w 132°C 1.000 kg

Carabelg 200.000 g

Special B Malt 100.000 g

Abbey 40-50 200.000 g

 

Waga słodów: 11.300 kg

 

Cascade 5.0% 40.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka

Sybilla 6.2% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 14.3

 

Żurawina Gotowanie 150.000 g 15.000 min

Kolendra Gotowanie 15.000 g 5.000 min

Kandyzowana skórka pomar. Gotowanie 50.000 g 10.000 min

 

Wyeast - Belgian Ardennes Ale Gęstwa 300.000 mL Burzliwa

 

64.000 C 40.000 min

72.000 C 20.000 min

76.000 C 20.000 min

 

Inspiracją tej warki było piwojosefika. Od ponad roku o tym myślałem i w końcu z małymi modyfikacjami stało się :D

Takich degustacji się niezapomina! Najbardziej interesuje mnie czy ta żurawina coś wniesie do piwa?

Edit.

Fermentację zacząłem od 16.°C żeby francowate Ardeny znowu nie poszły na spacer!

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Inspiracją tej warki było piwojosefika. Od ponad roku o tym myślałem i w końcu z małymi modyfikacjami sało się

Takich degustacji się niezapomina! Najbardziej interesuje mnie czy ta żurawina coś wniesie do piwa?

 

No to sobie uzurpuję prawo do jednej butelczyny ;)

Co do żurawiny to ciekaw jestem, bardzo jej mało ale to dobrze, bo w większych ilościach pierwsze co wnosi to kwaśność i trzeba to potem dosładzać, a w takich piwach po prostu szkoda tłumić wszelkie dobrodziejstwa organoleptyczne. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Najważniejsze że dzięki Krzyśkowi (Metalbeer) mam nareszcie profesjonalne złącza do wody. Dzięki za namiar i zakup :okey: Był spory problem z przejściem z rurki fi 6 na gwint normalny 1/2 cala a nie pneumatyczny, drobnozwojowy. Końcówki są samozaciskowe na gwint 3/8. Dodałem redukcję na 1/2 i końcówkę do szybkozłączki.

A można prosić o ten namiar ? chętnie skorzystam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, ale nie wiem gdzie jest ten sklep. Jutro mogę spytać i na pewno zapytam, bo jeszcze komuś się może przydać. Z tego co wiem jakaś firma z techniką hydrauliczną. Jutro namiar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Odrabiamy zaległości.

118 Pils z dnia 15.12.12

================================================================================

Wielkość warki: 46 L

Czas gotowania: 60min

Wydajność: 86%

Gęstość początkowa: 12.0 P

Goryczka: 29.5 IBU

 

Pilzneński Słód 6.5kg

Monachijski 1kg

Zakwaszający 150 g

Waga słodów: 7.5 kg

 

63°C 30min

72°C 40min

76°C 15min

Hellertauer Tradition 5.5% 30g Granulat

Perle 6.5% 40 60min Granulat

Hellertauer Tradition 5.5% 20g 5min Granulat

Perle 6.5% 20g 15 min Granulat

 

Munich Lager Płynne 1L Gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

119 Czarnuch (Schwarzbier) z dnia 30.12.12

================================================================================

Wielkość warki: 47.000 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 86%

Gęstość początkowa: 12.5

Barwa: 19 SRM

 

Monachijski 2kg

Pilzneński 5kg

Karmelowy ciemny Strzegom 200g

Carafa 200g

Caramunich® TYPE I 200g

Waga słodów: 8.100 kg

 

63°C 30min

72°C 30min

77°C 15min

 

Niestety notatka z chmieli się nie zachowała :( , ale chyba tak na 25 IBU

Munich Lager Gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

120 Kozioł - Traditional Bock z dnia 01.01.13

================================================================================

Wielkość warki: 47 L

Czas gotowania: 90 min

Wydajność: 87%

Gęstość początkowa: 17.1 P

Goryczka: 21.5 IBU

Barwa: 8 SRM

 

Pilzneński 7kg

Monachijski 3kg

Biscuit Słód 200g

Carahell® 200g

Caramunich® TYPE I 200g

Carared 200g

Waga słodów: 10.8 kg

 

63°C 20min

72°C 40min

77°C 15min

 

Perle 6.5% 50 g Gotowanie 60 min Granulat

Tradition 5.3% 40g Gotowanie 20 min Granulat

 

Munich Lager Lager Gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

121 Polskie Ale z dnia 10.01.13

================================================================================

Wielkość warki: 47 L

Czas gotowania: 60min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 12.2

 

Goryczka: 33.5 IBU

Barwa: 3 SRM

 

Pilzneński 7.5kg

Cara-Pils200g

Waga słodów: 7.7 kg

 

63°C 30min

72°C 40min

77°C 15min

 

Marynka 9.0% 50 g Gotowanie 60min Szyszka

Lublin 3.5% 80 g Gotowanie 15min Granulat

Lublin 3.5% 60 g Gotowanie 5min Granulat

 

Danstar - Nottingham Ale uwodnione i lekki starter.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.