Jejski Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Czyszczenie z granulatu może nie będzie upierdliwe, szybko się wypłucze, patent jest niezły. Potwierdzam, najpierw płukanie razem z rurką a potem pistoletem ogrodowym i zero stresu No to patent chyba się sprawdził. Jak dla mnie rewelacja. Nieudany sezon w chmielniku i Adam był dla mnie inspiracją do szukania wyjścia z problemu Ten jasnobrązowy osad to jest po granulacie chmielowym? Oczywiście że po granulacie, ale na wierzchu siadło więcej białek, a i znakomitej jakości aparat w telefonie przekłamał barwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 No to Andrzej byś zrobił tyż Herkulesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 No to Andrzej byś zrobił tyż Herkulesa He he właśnie prawdziwy test to na Herkulesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Na herkulesa to mam ekstrakt chmielowy! I tak was zakasuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Jejski czym tak dokładnie mierzysz: czas, temperaturę i wagę do trzech miejsc po przecinku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Między innymi tclTempMonitor 1.0.6-a Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Dzięki z podpatrzyni tego knifu,rewelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Ta rurka miedziana to fi 15? Zastanawiam się właśnie nad tym jaka średnica rurki będzie najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Nie powiem jaka będzie najlepsza, ale powiem że u mnie jest fi 12. Cały czas zastanawiam się nad sprawnym mocowaniem i jak na razie wymyśliłem dwa druty 4mm2 prowadzące przeplecione przez czyściki, spinane kawałkiem cieńszego drutu. Chodzi mi o łatwe zdjęcie i mycie w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Działania z 09.11.12 112 Belgian Pale Ale przelana na cichą. Po 8 dniach zeszło tylko do 7°Blg , zamieszałem solidnie i poszło do najcieplejszego kącika, przykryte kocykiem. Już ją powoli spisywałem na straty, a tu się okazało że zeszło do 1,5°Blg ! Trafiło do temp. 15°C. Najlepsze jednak jest to że próbka w smaku jest SUPER! Krzyśku, już teraz na pewno wiem dlaczego masz korbę na punkcie belgów Warka z dnia 27.10.12 przelana na cichą. Zeszła do 2,5°Blg i też trafiła do piwniczki. W ten łyk-end miałem warzyć blonda, a zamiast tego siedzę już 31-szą godz. w robocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Skoro nie mogłem warzyć w łyk-end to uwarzyłem w poniedziałek 12.11.12 115 Blond - Belgian Blond Ale ================================================================================ Wielkość warki: 45.000 L Czas gotowania: 70.000 min Wydajność: 84% Gęstość początkowa: 16.9 P Goryczka: 19.4 IBU (Tinseth) Barwa: 5 SRM (Morey) Pilzneński 8.000 kg Pszeniczny 1.000 kg CaraBelg 200.000 g Wiedeński 500.000 g Candi Sugar 500.000 g Płatki jęczmienne 400.000 g Waga słodów: 10.600 kg Hellertauer Tradition 5.5% 20.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat Styrian Goldings 4.1% 40.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat Kent Goldings 4.8% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat Irish Moss Gotowanie 100.000 mL 15.000 min Wyeast - Belgian Ardennes Ale Gęstwa 400.000 mL Burzliwa Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas 64.000 C 40.000 min 72.000 C 30.000 min 77.000 C 20.000 min Niestety w przypadku tej warki mój filtrator chmielin się nie sprawdził Albo za ciasno zamocowałem czyściki na rurce, albo bardziej prawdopodobna teza, że mega obfity przełom w przypadku tej warki i dość duża gęstość przytkały filtrację. Trwała prawie dwie godz. Bedę testować dalej. Na domiar złego drożdżaki w trzecim dniu fermentacji wybrały wolność i był lekki spacer po kuchni Zła sława tych drożdży się potwierdza! Edytowane 15 Listopada 2012 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Warka z wczoraj 116 Desitka ================================================================================ Wielkość warki: 45.500 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 88% Gęstość początkowa: 10.4 P Goryczka: 20.4 IBU (Tinseth) Barwa: 3 SRM (Morey) Pilzneński Słód 6.000 kg Cara-Pils/Dextrine 120.000 g Zakwaszający 150.000 g Waga słodów: 6.270 kg Perle 6.5% 30.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat Lublin 3.9% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat Lublin 3.9% 50.000 g Gotowanie 5.000 min Granulat Sawlager W-34/70 Lager Suche 11.500 g Saflager S-23 Lager Suche 11.500 g 63.000 C 30.000 min 72.000 C 30.000 min 76.000 C 20.000 min Początek sezonu lagerowego uważam za otwarty Warka podzielona na dwa fermentory. Zobaczymy jakie będą różnice w smaku. Testy filtratora chmielin trwają i tym razem spisał się idealnie. Poniżej fotka. Chłodnica doczekała się małej modernizacji Jako że robiłem ją pod garnek, a nie keg to i tak przepracowała ze 60 dużych warek. Dodatkowe 6m. rurki przyspieszyło zwłaszcza końcówkę chłodzenia. Najważniejsze że dzięki Krzyśkowi (Metalbeer) mam nareszcie profesjonalne złącza do wody. Dzięki za namiar i zakup Był spory problem z przejściem z rurki fi 6 na gwint normalny 1/2 cala a nie pneumatyczny, drobnozwojowy. Końcówki są samozaciskowe na gwint 3/8. Dodałem redukcję na 1/2 i końcówkę do szybkozłączki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 A na imprezę w niedzielę to zapomniałeś sie zameldować? Jest zmiana adresu!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Panie prezesie! Melduję że się zamelduję. Już piszę w odpowiednim wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Warka z dnia 01.12.12 117 Dubbel ================================================================================ Wielkość warki: 46.000 L Wydajność: 86% Gęstość początkowa: 18.0 P Goryczka: 18.9 IBU Barwa: 15 SRM Pszeniczny 1.000 kg Pilzneński 6.000 kg Monachijski 2.000 kg Płatki jęczmienne bł. 400.000 g Płatki owsiane bł 400.000 g Cukier kandyzowany w 132°C 1.000 kg Carabelg 200.000 g Special B Malt 100.000 g Abbey 40-50 200.000 g Waga słodów: 11.300 kg Cascade 5.0% 40.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka Sybilla 6.2% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 14.3 Żurawina Gotowanie 150.000 g 15.000 min Kolendra Gotowanie 15.000 g 5.000 min Kandyzowana skórka pomar. Gotowanie 50.000 g 10.000 min Wyeast - Belgian Ardennes Ale Gęstwa 300.000 mL Burzliwa 64.000 C 40.000 min 72.000 C 20.000 min 76.000 C 20.000 min Inspiracją tej warki było piwojosefika. Od ponad roku o tym myślałem i w końcu z małymi modyfikacjami stało się Takich degustacji się niezapomina! Najbardziej interesuje mnie czy ta żurawina coś wniesie do piwa? Edit. Fermentację zacząłem od 16.°C żeby francowate Ardeny znowu nie poszły na spacer! Edytowane 3 Grudnia 2012 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Inspiracją tej warki było piwojosefika. Od ponad roku o tym myślałem i w końcu z małymi modyfikacjami sało się Takich degustacji się niezapomina! Najbardziej interesuje mnie czy ta żurawina coś wniesie do piwa? No to sobie uzurpuję prawo do jednej butelczyny Co do żurawiny to ciekaw jestem, bardzo jej mało ale to dobrze, bo w większych ilościach pierwsze co wnosi to kwaśność i trzeba to potem dosładzać, a w takich piwach po prostu szkoda tłumić wszelkie dobrodziejstwa organoleptyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Butelczyna oczywiście gwarantowana Żurawiny szczerze nie wiedziałem ile dać. Bardzo podobał mi się kolorek w mojej nalewce i to mnie troszkę popchnęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) W zeszłym roku dawałem do typowo żurawinowego 7kg na ok 90l Edytowane 3 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Najważniejsze że dzięki Krzyśkowi (Metalbeer) mam nareszcie profesjonalne złącza do wody. Dzięki za namiar i zakup Był spory problem z przejściem z rurki fi 6 na gwint normalny 1/2 cala a nie pneumatyczny, drobnozwojowy. Końcówki są samozaciskowe na gwint 3/8. Dodałem redukcję na 1/2 i końcówkę do szybkozłączki. A można prosić o ten namiar ? chętnie skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Przepraszam, ale nie wiem gdzie jest ten sklep. Jutro mogę spytać i na pewno zapytam, bo jeszcze komuś się może przydać. Z tego co wiem jakaś firma z techniką hydrauliczną. Jutro namiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Przepraszam że dopiero teraz podaję link do firmy www.prema.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Odrabiamy zaległości. 118 Pils z dnia 15.12.12 ================================================================================ Wielkość warki: 46 L Czas gotowania: 60min Wydajność: 86% Gęstość początkowa: 12.0 P Goryczka: 29.5 IBU Pilzneński Słód 6.5kg Monachijski 1kg Zakwaszający 150 g Waga słodów: 7.5 kg 63°C 30min 72°C 40min 76°C 15min Hellertauer Tradition 5.5% 30g Granulat Perle 6.5% 40 60min Granulat Hellertauer Tradition 5.5% 20g 5min Granulat Perle 6.5% 20g 15 min Granulat Munich Lager Płynne 1L Gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 119 Czarnuch (Schwarzbier) z dnia 30.12.12 ================================================================================ Wielkość warki: 47.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 86% Gęstość początkowa: 12.5 Barwa: 19 SRM Monachijski 2kg Pilzneński 5kg Karmelowy ciemny Strzegom 200g Carafa 200g Caramunich® TYPE I 200g Waga słodów: 8.100 kg 63°C 30min 72°C 30min 77°C 15min Niestety notatka z chmieli się nie zachowała , ale chyba tak na 25 IBU Munich Lager Gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 120 Kozioł - Traditional Bock z dnia 01.01.13 ================================================================================ Wielkość warki: 47 L Czas gotowania: 90 min Wydajność: 87% Gęstość początkowa: 17.1 P Goryczka: 21.5 IBU Barwa: 8 SRM Pilzneński 7kg Monachijski 3kg Biscuit Słód 200g Carahell® 200g Caramunich® TYPE I 200g Carared 200g Waga słodów: 10.8 kg 63°C 20min 72°C 40min 77°C 15min Perle 6.5% 50 g Gotowanie 60 min Granulat Tradition 5.3% 40g Gotowanie 20 min Granulat Munich Lager Lager Gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 121 Polskie Ale z dnia 10.01.13 ================================================================================ Wielkość warki: 47 L Czas gotowania: 60min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 12.2 Goryczka: 33.5 IBU Barwa: 3 SRM Pilzneński 7.5kg Cara-Pils200g Waga słodów: 7.7 kg 63°C 30min 72°C 40min 77°C 15min Marynka 9.0% 50 g Gotowanie 60min Szyszka Lublin 3.5% 80 g Gotowanie 15min Granulat Lublin 3.5% 60 g Gotowanie 5min Granulat Danstar - Nottingham Ale uwodnione i lekki starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się