WielkiX Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Witam Z koncem maja rusza 1 warka. Sprzet jest. Pytanie o recepture z tego linka: http://elroy.ehost.pl/test/wp/receptury/full-aroma-hops/ Nie wiem czy dobrze ja rozumiem : 1. Po zacieraniu filtrowac i pozniej chmielic/ gotowac ?? 2. Jakie najlepiej Safale uzyc w sensie numeru ? Myslicie ze na 1 ogien bedzie ok ? Pozdro Edytowane 23 Maja 2011 przez WielkiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 http://wiki.piwo.org/index.php/Warka_z_procesem_zacierania_słodu US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Aleś linka wynalazł Ad1 - tak, kolejność dobra. Ad2. S-04, US-05 będą odpowiednie. ps: używaj polskich znaków. edit: recepturę przerzucę do wiki, więc w/w link zniknie niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Aleś linka wynalazł Ad1 - tak, kolejność dobra. Ad2. S-04, US-05 będą odpowiednie. Polecam US-05. Moja druga warka była warzona dokładnie według tej receptury. Piwo bardzo dobre, orzeźwiające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 edit: recepturę przerzucę do wiki, więc w/w link zniknie niebawem. To jak już wrzucisz na Wiki mógłbyś zapodac bezpośredniego linka w tym wątku? Przepis wygląda całkiem fajnie i chyba też się nim zainteresuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Witam Wszystko jasne - przy filtrowaniu nie ma znaczenia to, że piwo będzie się schładzać i później znów trzeba będzie je podgrzewać do temp. wrzenia ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Nie da się inaczej Ja filtruje piwo do mniejszego naczynia i po osiągnięciu ok 5l przelewam do gara i na piec. Filtrat wlewam partiami co zdecydowanie przyśpiesza podgrzanie całości do temperatury wrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Ok Dzięki wszystkim za uwagi Zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Jeszcze jedno - 5g cukru na butelkę to za dużo, dostaniesz fontanny albo granaty. Użyj jakiegoś kalkulatora do przeliczenia ilości potrzebnego cukru, np. tu: http://www.piwo.org/files/ jest opisany jako program do obliczania rezerwy brzeczki do refermentacji, ale liczy też potrzebny cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) My jakiś czas po rozpoczęciu filtrowania, tzn. jak już spłynie trochę filtratu do gara, podpalamy palnik. Skraca to czas oczekiwania na temperaturę wrzenia przefiltrowanej brzeczki. A tak poza tym, to ciekawa ta receptura. Trzeba będzie kiedyś spróbować Edytowane 24 Maja 2011 przez krzyncio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 O jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła - czy twardość wody w moim kranie będzie ok do tego piwka ? mg CaCO3/dm3 - 260 mVal/dm3 - 5,2 DH (stopnie niemieckie) - 14,6 klasyfikują ją jako "średnio twardą" Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) Na początku nie zwracaj uwagi na wodę. Jest wiele innych parametrów mających większy wpływ na smak piwa. Na początku jedynym wyznacznikiem powinno być to, czy napijesz się herbaty z tej wody. Jeśli tak to do piwa też się nada. Ja na razie tylko raz mieszałem wodę kranową (twardą) z destylowaną. Wyszło trochę inaczej chmielone piwo, ale nie wiem czy to nie jest autosugestia . A jeśli będziesz chciał się bawić z wodą to: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Edytowane 24 Maja 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Ps. Elroy - dopiero teraz zaczaiłem, że ten przepis to od Ciebie =] ojj przydadzą się te minerały z piwka na mózg =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Odnośnie wody, to ma znaczenie, czy mieszkasz na Górnym czy na Dolnym Tarasie Innymi słowy, czy masz wodę ze Straszyna czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Witam Ni i klops z piwkiem z zapytania - mamy takie temperatury, że nie mam miejsca gdzie mogłoby dojrzeć, więc plan zmienił się na fermentację górną. Czy mielibyście jakieś receptury godne polecenia - w sensie drożdży ferm. górnej dla początkującego ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Witam Ni i klops z piwkiem z zapytania - mamy takie temperatury, że nie mam miejsca gdzie mogłoby dojrzeć, więc plan zmienił się na fermentację górną. Czy mielibyście jakieś receptury godne polecenia - w sensie drożdży ferm. górnej dla początkującego ? Pozdro Polecam na lato takie piwko, lekkie, aromatyczne i proste w zasypie. możesz drożdże płynne zastąpić suchymi S-04 http://www.piwo.org/forum/p98433-03-05-2011-14-55-50.html#p98433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 ważna jest temperatura fermentacji a przechowywać można w wyższych, także jesli masz możliwość przefermentowania drożdżami dolnymi to leżakowaniem się nie przejmuj. Co do piw górnej fermentacji to możesz wykorzystać przepis z 1 posta i zaszczepić drożdżami górnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Nie chodziło mi o leżakowanie a właśnie o fermentację. Mam 2 piwnice - w jednej przy temp zewn. 25 stopni panuje temp. ok 20 stopni. W drugiej około 17. Stąd pytanie o przepisy z fermentacją górną. Gdyby się udało to chciałbym poruszać się na początek w jakimś ustalonym gatunku (np. ale) żeby mieć później możliwość porównania/ oceny. Ps. Tiero - dzięki ale temp. fermentacji masz niższe niestety. A co myślicie o tym ? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pale_Ale_-_receptura_testowa Pozdro Edytowane 3 Czerwca 2011 przez WielkiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Dorzuć jeszcze z 0,3kg carahell i będzie spoko piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Odnośnie przepisu z mojego posta powyżej : 1. jak przeprowadzić chmielenie i fermentację - w sensie czasu ? 2. widzę, że ilość podana na 12 l brzeczki nastawnej - ile słodu i chmielu byście dali na 20 l ? 3. które z podanych drożdży lepsze ? bo widzę, że obydwa rodzaje górnej fermentacji 4. A propos chmielu w tym przepisie - to raczej granulat czy szyszka ? Dzięki Edytowane 3 Czerwca 2011 przez WielkiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 tam jest błąd,to jest przepis na 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Witam Odnośnie przepisu z mojego posta powyżej : 1. jak przeprowadzić chmielenie i fermentację - w sensie czasu ? 2. widzę, że ilość podana na 12 l brzeczki nastawnej - ile słodu i chmielu byście dali na 20 l ? 3. które z podanych drożdży lepsze ? bo widzę, że obydwa rodzaje górnej fermentacji 4. A propos chmielu w tym przepisie - to raczej granulat czy szyszka ? Dzięki Chmielenie może być: Marynka 30g - 60min, Lubelski 30g - 30min, Fermentacja w Twoich warunkach może być : Burzliwa - 7 dni - 20 stopni, cicha - 14 dni - 17stopni, Drożdże US-05 to drożdże suche, myślę że jak na pierwszą warkę w sam raz, piwko wyjdzie super, a opanować płynne ( aktywacja, startery) zdążysz później. Chmiel czy dasz w szyszkach czy w granulacie w tej ilości, większej różnicy nie powinno Ci zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Panowie po 1 warzeniu już - teraz fermentuje. Osiągnąłem 19 litrów o BLG 11 (przed chmieleniem, po nie chciałem mierzyć żeby przypadkiem nie zakazić) - czy to nie za mało (chodzi mi o blg) ? Pozdro Edytowane 19 Czerwca 2011 przez WielkiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Witam Panowie po 1 warzeniu już - teraz fermentuje. Osiągnąłem 19 litrów o BLG 11 (przed chmieleniem, po nie chciałem mierzyć żeby przypadkiem nie zakazić) - czy to nie za mało (chodzi mi o blg) ? Pozdro Jeżeli mierzyłeś przed gotowaniem. To odparowało Ci trochę wody. Jak chmieliłeś 1 h to napewno nie masz 11 °Blg , a trochę a nawet dużo więcej. Może nawet i z 14-15 °Blg . Oczywiście jak nie uzupełniałeś wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Ile odparowało zależy jak mocno grzałeś,na pewno blg masz większy, warto robić pomiary jak chcesz wiedzieć ile piwo ma alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się